PIKSI SE OBRATIO MEDIJIMA: Sa Džajićem nemam problema, od Bajčetića ne odustajemo - IZVINJAVAM se naciji zbog neuspeha na SP!

Autor:

Sport

20.03.2023

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selektor Srbije izašao je danas pred novinare, a tok konferencije ste mogli da uživo pratite u live blogu na portalu Republika.rs.

PIKSI SE OBRATIO MEDIJIMA: Sa Džajićem nemam problema, od Bajčetića ne odustajemo - IZVINJAVAM se naciji zbog neuspeha na SP!

Foto: Starsport

Dragan Stojković Piksi

LIVE BLOG

12:48 - Završena je konferencija Dragana Stojkovića Piksija!

12:46 -  O Đorđu Petroviću, golmanu koji brani u SAD.

I on i Rosić su na mene ostavili sjajan utisak na mene, mogao je bez problema da se nađe na spisku. Pokazao je svoje kvalitete, on je golmančina, i njemu i Rosiću kapa dole, Dmitrović je u pravu kada kaže da imamo sjajne mlade golmane, meni se čini da je ostavio sjajan utisak na meču sa SAD. Godinama smo imali sjajne centarhalfove i bekove, a sada imamo zaista sjajne i golmane, baš smo rasadnik dobrih golmana, tu su još i Svilar i Ilić, sve Srbi. Momci koji su bili u Americi zaslužuju poštovanje za odnos i igru, ja to jako cenim i poštujem.

12:41 - O Mundijalu u Kataru.

Bio sam razočaran, što je sasvim normalno, jer nismo ispunili cij. Ipak, nisam video nikakvu tragediju, u sportu toga nema. Da biste opet postigli neke ciljeve potrebno je i sportske sreće, mi je tamo nismo imali, za razliku od nekih drugig timova, kojima je sreća bila dobar drug. Analiza je usledila, izveštaj o svemu što se dešavalo, o Bahreinu, trennzima u Dohi, sve je izanalizirano, napravljen je izveštaj, sebe smatram odgovornim čovekom, nema razloga da se neko krije. Znate da sam po povratku izašao pred vas, da vam kažem sve što vas zanima. Neko je rekao da sam alaudirao na Pešića (Karija), koji se nije pojavio pred novinarima posle EP, to nikako nije istina. Odradio sam ozbiljnu analizu i izveštaj, ali se zna ko vodi računa o tome i ko to treba da pročita moje mišljenje kao selektora, iz utakmice u utakmicu, iz treninga u trening. Moja odgovornost je reprezentacija, tu nema priče, ja odlučujem ko je na spisku, ko će ući, i na kraju ja odgovaram za sve. Svako ko se bavi ovim poslom mora da zna tu vrstu odgovornosti.

Završen je ciklus od 2 godine, bili smo dobri, pred kraj smo pali, sada je nama red da se ponovo dokažemo i cilj je da za godinu i po dana, malo manje, odemo u Nemačku. Mislim da imamo kvalitet, ali ćemo ići korak po korak.

Foto: Starsport

Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije

12:40 - Piksi je potvrdio da Srbija i dalje prati još neke igrače koji trenutno ne nastupaju za Srbiju.

Pratimo, gledamo kakve su nam šanse, radi se o kvalitetnom igraču.

12:39 - O promenama u igri u predstojećim mečevima.

Pozitivnih stvari ima mnogo više, njih ćemo zadržati. A negativnih, kojih je bilo u Dohi moramo da popravimo, to je prioritete.

12:36 - O pritisku javnosti i činjenici da Srbija 24 godine nije igrala na EP.

Mi smo skloni da budemo nerealni. Ja ne smatram da smo mi favoriti u grupi, što su ostale ekipe slabije od nas. Nije nas bilo na EP od 2000. godine, nije poražavajuće, ali je degutatno. Sada imamo novu šansu, novo dokazivanje, da kroz požrtvovanost dođemo do cilja. Sve ekipe u Evropi imaju isti cilj, videćemo na kraju ko će zaslužiti da ode na EP, ali će svaka utakmica biti teška sama po sebi, svaka traži maksimalnu koncetraciju, pa čak i da kada vodite 3:1 znate da nije gotovo.

12:35 - O duelu sa Crnom Gorom i svemu što nas čeka na tom meču.

Mi ćemo je gledati kao samo jednu utakmicu u nizu, a kako će je drugi gledati, nas ne zanima. O Crnoj Gori je zabranjeno da se priča, trenutno pričamo samo o Litvaniji.

12:33 - O meču sa Litvanijom.

Trebamo da se plašimo svakog tima u grupi. Ali ne strah, da nam se oduzmu noge, već respekt, nevažno je kako se protivnik zove. Svaka utakmica je zahtevna, takmičarska, svaka će za nas biti finale. Samo se sa takvim pristupom možemo nadati nečemu. Sve ekipe imaju isti cilj, svi će vam reći da će se boriti da budu u prve dve ekipe. Nije bitno kako će nas drugi gledati, već kako se mi spremamo za izazove pred nama, poradićemo na segmentima igre, gde treba poboljšanje, a ovo drugo, treba nastaviti kao i do sada.

12:31 - Podrška publika je uvek bitna.

Podrška je uvek potrebna. Ja znam da su ljudi razočarani, ali okrećemo novu stranicu, idu kvalifikacije vrlo bitne. Na nama je da radimo, da trčimo i da se borimo, to je jedini lek, da učinite ljude zadovoljnim, svi moraju da imaju pozitivan utisak kada se meč završi.

Ova grupa igrača će uvek za Srbiju dati maksimum, brojni igrači su u Dohi igrali pod inekcijama, tako su pokazali privrženost ekipi i zemlji, na nama je da budemo dobri i da ponovo steknemo podršku navijača.

Foto: Starsport

Piksi kaže da Srbija nije favorit u grupi

12:29 - Pričao je i o Aleksandru Mitroviću i njegovoj situaciji na meču sa Mančesterom.

Video sam, nepotreban potez u svakom slučaju, mislim da će pretrpeti sankcije, šteta što se to desilo, ali se dogode momenti kada izgubiš kontrolu. U reprezentaciji takve stvari nisu dozvoljene, mora da postoji doza respekta prema svima koji su na terenu, da postoji dostojanstvo, takve stvari ne smeju da se dešavaju. 

Trenutno mi je najbitnije da su svi zdravi i da se ne ponovi situacija kao u Dohi, to ne bih želeo nikada više da se dogodi.

12:25 - Dodatno je pojasnio situaciju oko Samardžića, ali i Stefana Bajčetića.

Kontakt sa Samardžićem nije od pre nekoliko dana, to je duže vreme trajalo. Nisam želeo nikome da stvaram pritisak, ali sam gledao meč Milan-Udineze, otišao sam da gledam njega, da se uverim na delu o njegovim fudbalskim kvalitetima. Pred kraj godine smo ponovo imali kontakt da ostavimo sve da prođe i da se u martu opet čujemo. Ja sam sa svoje strane učinio sve što sam mogao, razogvarajući sa njim i sa ocem, mislim da je to lepa stvar za srpski fudbal, mislim da će i njeu biti lepo, to je njegova odluka bila. Iskoristio sam mogučnost da ih ubedim i to je to.

Što se tiče Bajčetića, mislim da je sve došlo prebrzo za klinca od 18 godina, znate celu istoriju, on je rođen tamo, majka mu je Španjolka, otac naš. Obavio sam razgovor, ono što je važno, mislim da trenutno nije spreman da igra ni za Španiju, ni za Srbiju, a sada se i povredio i neće igrati do kraja sezone. Nećemo se predati od njega, ali će on na kraju morati da sam donese odluku za koga će nastupati.

12:20 - Dragan Stojković je pričao i o tome što na spisku ima dosta mladih igrača.

Uspeli smo da ubedimo Samardžića da ispred Nemačke izabere Srbiju, ali on sada mora da se dokazuje. Ipak, ne treba od njega očekivati da pusti kišu, već treba ići polako. Bilo je još mladih igrača koji su zaslužili poziv, ali bi onda spisak brojao 30 igrača. Srećan sam što je veliki broj igrača iz Superlige pristalo da igra protiv SAD, iako nisu morali, poštujem što su se žrtvovali za nacionalni tim, i sada ih smatram već delom tima, i zbog toga su neki već i nagrađeni pozivom.

Nema Maksimovića iz Hetafea, igrač koji ima moje poverenje, dokazan igrač, ali to što ga sada nema, ne znači da ga neće biti na predstojećim mečevima. Ovo je putokaz za domać igrače, koje pratimo, njihovu formu, timski duh, ponašanje... sve ono što jednog trenera interesuje, sve to imamo na papiru, na kraju se odluka donosi iz nekih razloga. U svakom slučaju, pretpostavljam da će i njima prijati da budu deo tima, više nije vašar, već je ovo ozbiljno takmičenje i svi moraju da budu koncentrisani i da daju doprinos timu.

12:15 - Zatim je pričao i o očekivanjima, ali i o rezultatu na SP.

Kao prvo, ja dugujem izvinjenje naciji za očekivanja, koja su možda bila i prenaglašena. Dugujem najveće izvinjenje ljudima koji su bili u Dohi, koji su nam pružali nevertovatnu podršku, zato što smo ih razočarali. Svi smo očekivali prolazak u drugu fazu, nismo uspeli, imali smo brojne probleme, ali ne tražim alibi. Sada imamo novu šansu i smatram da smo pre svega spremni na to da će svaka utakmica u kvalifikacijama biti finale za nas. Ne želimo da razočaramo i da dovedemo u pitanje rezultat, ako je neko bolji, nikakav problem, ali smatram da od nas sve zavisi i da ćemo biti maksimalno koncentrisani. Prvi korak je pobediti Litvaniju i u tom pravcu trenutno razmišljamo. Ne možemo pričati o nekoj tamo utakmici, već idemo korak po korak.

Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP. Svi želimo da tu tradiciju srušimo i imaćemo šansu, od nas sve zavisi. Raduje me zdravstveni bilten igrača i učinićemo sve da napravimo dobar prvi korak. Znamo gde smo grešili i šta treba popraviti, da defanzivna slika našeg tima bude znatno bolja i odgovrnija, ali ne možemo to da gledamo individualno. Mi počinjemo i završavamo kao tim, svi moraju da se brane, svi moraju da napadaju. Imali smo puno analiza i na dobrom smo putu da rešimo probleme.

Foto: Starsport

Selektor se izvinio zbog neuspeha na SP

12:12 - Selektor je govorio i o nedavno završenim izborima u FSS.

Kao što znate, ja se nisam bavio izborima i fokusiran sam maksimalno na svoj deo posla. Sa druge strane, bio sam na Skupštini, lepo je biti deo fudbalske Srbije i pokazao sam poštovanje prema FSS-u. Lično mislim da je dobro što se stvorilo rukovodstvo, da ćemo imati stabilnu situaciju. Što se tiče odnosa sa novim predsednikom nema nikakvih problema, nismo u svađi, i sa te strane smatram da ćemo imati odličnu saradnju i da ćemo imati podršku, koja je jako bitna ukoliko želimo da dođemo do uspeha.

12:08 - Zatim je selektor pričao o mladim igračima koji se nalaze na spisku.

Što se tiče Stojića, on već godinama igra odlično, kao potvrda toga je došao i meč protiv SAD, taj odnos igrača prema nacionalnom timu svakako zaslužuje pažnju. Stojić je samo jedan od nekoliko momaka koji u budućnosti zaslužuju mesto u reprezentaciji.

Što se tiče Stefana Mitrovića iz Zvezde i Vladimira Lučića, dogovor je da igraju za mladu reprezentaciju, ali su oni svakako deo nacionalnog tima. Nema mesta i potrebe za bilo kakvim špekulacijama, ko sada nije na spisku, može vrlo lako da se nađe u junu.

 

 

12:03 - Selektor je prvo objasnio zašto su na spisku četiri golmana, i zašto nema Srđana Babića, Darka Lazovića i Nemanje Maksimovića.

- Ispade da vas više zanima ovih kojih nema, nego oni koji su tu. Nalazimo se pred početak novog ciklusa, cilj i prioritet je učešće na EP i učinićemo sve da stignemo do tog cilja. Mislim da je ovo grupa igrača koja je najrimerenija za predstojeće mečeve. Ovo je moja odluka, iza koje stojim. Pratili smo formu i minutažu, ovo je grupa igrača koja je ono najpotrebnije što u ovom momentu nama treba da izguramo kvalifikacije.

U planu je bio i poziv golmanu Kovačeviću, ali nismo želeli da rizikujemo jer papirologija i dalje nije završena, biće pozvan čim se to odradi, najbitnije je da smo postigli saglasnost da on debituje za Srbiju. Što se tiče Marka Dmitrovića, on nas je obavestio da više neće igrati za Srbiju, posle dve godine želim da mu se zahvalim na svemu što je uradio za reprezentaciju, da mu poželim uspeh u karijeri, pretpostavljam da se bori za mesto broj 1 na golu Sevilje. Prema njegovim rečima imamo dovoljno mladih golmana kojima treba pružiti šansu, ne treba praviti tu nešto što nije istina, hvala mu za ove dve godine rada zajedničkog i nastavljamo dalje.

12:02 - Počelo je obraćanje selektora Dragana Stojkovića Piksija.

11:55 - Uskoro se očekuje početak konferencije u Staroj Pazovi.

11:45 - Naši fudbaleri su prethodnog vikenda imali polovičan uspeh širom Evrope. Filip Kostić i Dušan Vlahović su sa svojim Juventusom pobedili Inter, a Kragujevčanin je i bio strelac jedinog gola na meču. Filip Đuričić i njegova Sampdorija su konačno upisali trijumf, ali Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović nisu imali toliko uspešan vikend za nama. Tadić je bio strelac, ali je njegov Ajaks poražen od Fejnorda u velikom derbiju, dok je Aleksandar Mitrović isključen zbog guranja sudije i preti mu drakonska kazna.

11:40 - Dobrodošli u live blog, gde ćemo zajedno ispratiti obraćanje selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija.

UVOD

Fudbalska reprezentacija Srbije započinje svoj put ka plasmana na Evropsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Nemačkoj.

Selektor Dragan Stojković Piksi je objavio spisak od 37 igrača na koje računa u prva dva meča kvalifikacija, u kojima će se "orlovi" sastati sa Litvanijom u Beogradu, odnosno Crnom Gorom u Podgorici, a zatim ga je skratio na 26 imena.

Na spisku se nalaze sledeći fudbaleri:

Golmani: Vanja Milinković Savić (Torino), Predrag Rajković (Majorka), Marko Dmitrović (Sevilja) i Dragan Rosić (Radnički Niš).

Odbrana: Nikola Milenković (Fjorentina), Strahinja Eraković (Crvena zvezda), Nemanja Gudelj (Sevilja), Erhan Mašović (Bohum), Nemanja Stojić (TSC) i Strahinja Pavlović (RB Slacburg).

Vezni red: Filip Kostić (Juventus), Filip Mladenović (Legija), Ivan Ilić (Torino), Uroš Račić (Braga), Saša Lukić (Fulam), Marko Grujić (Porto), Andrija Živković (PAOK) i Nemanja Radonjić (Torino).

Napad: Filip Đuričić (Sampdorija), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Dušan Tadić (Ajaks), Lazar Samardžić (Udineze), Aleksandar Mitrović (Fulam), Luka Jović (Fjorentina), Dušan Vlahović (Juventus) i Dejan Joveljić (LA Galaksi).

Foto: FSS

Spisak pozvanih igrača

Okupljanje reprezentacije je zakazano za danas, a takođe će danas biti održana konferencija za medijie, na kojoj će se javnosti obratiti selektor Dragan Stojković.

Takođe, za danas je zakazan i prvi trening Srbije, a on će početi u 17 časova.

Podsetimo, osim Srbije, Litvanije i Crne Gore, u našoj kvalifikacionoj grupi se nalaze još i Bugarska i Mađarska, a plasman dalje će obezbediti dve najbolje selekcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading