VEČITI TRLJAJU RUKE: UEFA spremila plan za spas! NUDE SE MILIONI Zvezdi i Partizanu!

Autor:

Sport

08.10.2021

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbal je svakako jedan od sportova koji je imao najveće gubitke tokom panademije korona virusa. Malo je reći i da su gubitke prijavljilavi i srpski klubovi, naravno najveći su u kasama Partizana i Crvene zvezde.

Republika

Foto: Starsport

Plan za spas i novi uspon večitih rivala

Ipak, kako prenosi Informer, evropska fudbalska federacija (UEFA) planira da naredne godine daje kredite klubovima kako bi im pomogla da izađu iz krize u koju su upali usled pandemije.

Pravo da uzmu kredit po izuzetno povoljnim uslovima imaće samo klubovi koji su redovni učesnici grupne faze međunarodnih takmičenja, što znači da od srpskih timova samo Crvena zvezda i Partizan ispunjavaju uslove.

Naime, u oba kluba su veoma zainteresovani da iskoriste tu mogućnost, nezvanično saznaje pomenuti list.

UEFA će, kaže izvor blizak evropskoj kući fudbala, biti žirant klubovima koji će direktno od švajcarske banke uzeti novac.

- Samo klubovi koji poslednjih godina učestvuju u takmičenjima UEFA imaće pravo da uzmu kredit. Dakle, iz Srbije će to biti samo Crvena zvezda i Partizan, dok oni koji ne stižu dalje od kvalifikacija neće imati pravo na kredite. Klubovi će dobijati zajam direktno od švajcarske banke, a UEFA će biti garant da će taj novac biti vraćen - objašnjava izvor Informera.

treba napomenuti da crveno-beli ove jeseni petu godinu zaredom igraju u nekom od evropskih takmičenja. Tri puta je to bila Lige Evrope, a dva puta Liga šampiona.

Klub iz Humske ove sezone učestvuje u Ligi konferencija i to mu je od 2015. četvrti put da je u nekom od takmičenja pod okriljem UEFA.

Foto: Starsport

Genaralni direktor Crvene zvezde - Zvezdan Terzić (levo)

Još nije precizirano koliko će novca moći da uzme svaki klub, ali je pretpostavka da će limit za visinu kredita biti direktno u vezi sa tim koje takmičenje klub najčešće igra, kao i sa godišnjim budžetom.

- Nagrade koje će klubovi osvajati plasmanom u grupnu fazu evropskih takmičenja predstavljaju za UEFA garanciju da će kredit biti vraćen. UEFA će deo novčane nagrade koju klub osvoji u jednoj sezoni, koristiti da vrati ratu kredita. UEFA je smislila taj projekat zbog velike krize izazvane pandemijom virusa korona. Kamate će biti niske i to je bolji način nego da se klubovi zadužuju kod raznih fondova pod visokim kamatama - ističe pomenuti izvor.

Republika

Foto: Starsport

Generalni direktor Partizana - Miloš Vazura (desno)

Plan još uvek nije gotov, ali prema saznanjima Informera krediti će se najverovatnije davati na jednu, tri i sedam godina.

- Kredit će biti moguće uzeti na jednu, tri i sedam godina. Ako klub uzme 20 miliona evra kredita na sedam godina, UEFA će isplaćivati godišnje tri miliona evra banci. Klubu će uplatiti razliku od novčane nagrade koju obezbedi te sezone. Ukoliko se desi da neki klub preskoči jednu sezonu i ne igra evropsko takmičenje, biće napravljen ugovor po kojem će se tačno znati na koji način će UEFA naplatiti kredit. Pretpostavka je da će ovaj projekat zaživeti u martu sledeće godine - dodaje izvor.

Da je sve na nivou glasina poručio je za Informer generalni direktor Partizana Miloš Vazura.

- Čuli smo za tu opciju, ali sve je na nivou spekulacija. Neozbiljno je da pričamo dok ne budemo videli precizno kako će to da izgleda. UEFA sa nama komunicira uglavnom preko fudbalskog saveza, tako da čekamo da nas neko zvanično obavesti o toj opciji, pa ćemo je razmotriti - rekao je Vazura.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading