RFK Grafičar se pridružio Institutu za onkologiju u borbi protiv raka dojke i kampanji podizanja svesti o značaju prevencije: Štitimo naše majke, sestre, tetke i bake!

Autor:

Sport

07.10.2022

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U svetu svake godine od raka dojke oboli 2.260.000 žena, a 685.000 žena umre. U Srbiji su brojke takođe alarmantne, jer se godišnje registruje oko 4.400 novootkrivenih slučajeva raka dojke, a preko 1.700 žena svake godine izgubi bitku sa ovom bolešću.

RFK Grafičar se pridružio Institutu za onkologiju u borbi protiv raka dojke i kampanji podizanja svesti o značaju prevencije: Štitimo naše majke, sestre, tetke i bake!

Foto: FK Grafičar

Jedan od ključnih koraka koje preporučuju iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u borbi protiv raka dojke su redovni preventivni pregledi i rano otkrivanje problema. U skladu sa tim, RFK Grafičar je pokrenuo kampanju povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, kako bi se dodatno skrenula pažnja javnosti na ozbiljnost i razmere ove bolesti, kao i na potrebu da se vodi briga o redovnim pregledima i kontrolama.

 

Tokom oktobra, na svim utakmicama koje Grafosi igraju kod kuće, mreže na golovima će da budu roze boje u znak podrške i slanja jasne poruke svim ženama, našim majkama, sestrama, bakama da nisu same u toj teškoj borbi. 

Pored toga, kapiteni prvog tima Grafičara, tokom mečeva u Prvoj ligi Srbije nosiće traku u istoj boji, a u roze će biti obojene i korner zastavice na fudbalskom terenu.

- Naši golmani će, istovremeno, da nose rukavice, a ostali fudbaleri štitnike, na kojima će biti ispisane poruke od velikog broja žena koje herojski vode bitku protiv raka dojke, a koje se trenutno nalaze na Institutu za onkologiju. Borićemo se za njih i bićemo njihova najsrčanija odbrana i štit. Potrudićemo se i da osoblju Instituta obezbedimo šta im je potrebno da mogu da obavljaju svoj posao nešto lakše i efikasnije nego do sada. Svesni smo da je ova podrška možda simbolična, ali je iskrena i nastala je sa željom da doprinesemo da se poveća broj preventivnih pregleda i smanji stopa ove bolesti kod nas - rekao je Nikola Ristanović, generalni direktor RFK Grafičar.

 

Direktorka Instituta za onkologiju prof. dr Danica Grujičić istakla je važnost o tome da se u javnosti što više govori o borbi protiv raka dojke, kako bi se javnost upoznala sa načinima lečenja i prevencije.

- Preventivni pregledi su najvažniji korak u borbi protiv raka dojke jer, ukoliko je otkriven na vreme, izlečiv je u 90 odsto slučajeva. Svaka žena treba da se obrati svom izabranom lekaru i najkasnije od 50. godine započne sa redovnim pregledima. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji, pa jedan takav pregled, može da sačuva život. Zato smo zahvalni igračima i rukovodstvu RFK Grafičar koji su to prepoznali i odlučili su da pokrenu ovu plemenitu akciju - istakla je dr Grujičić.

Prvu utakmicu u oktobru, sa roze mrežama i obeležjima povodom kampanje protiv raka dojke, Grafičar će da odigra osmog oktobra, u 13. kolu šampionata, protiv FK Inđija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading