(VIDEO) Sećate li se legendarnog Wartburga? Ujedinjenje dve Nemačke bilo presudno za njegovo gašenje!

Autor: autorepublika.com

Razonoda

20.01.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Istočnoj Evropi, Wartburg je dugo vremena imao status žive legende. To se posebno odnosi na model 353 sa naslovne fotografije, koji je bio jedan od prvih automobila iz jedne komunističke države koji se uspešno izvozio i u ostatak sveta.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Huhu Uet
Wartburg 353 W

Model 353 se proizvodio od 1966. pa sve do 1991. godine i slično kao i Trabant, nekoliko puta je trebalo da bude zamenjen modernijim naslednikom. Za početak, 353 je debitovao dosta kasnije, a kako je bio skuplji tako je i zahtevao veća ulaganja.

Prvi model na koji ćemo obratiti pažnju se zvao 355, a njegov razvoj je trajao od 1968. do 1973. godine. Reč je o relativno privlačnom kupeu proizvedenom u četiri primerka. Ispod haube kupea s istoka, se našao Renaultov 1,4-litarski benzinac. Čini se da je i stil bio inspirisan francuskom firmom, a informacije o ovom modelu su gotovo nepostojeće pa je tako nepoznato koliku ulogu je Renault zapravo igrao u razvoju istog.

Nažalost, planovi za serijsku proizvodnju nisu postojali pošto se kupe stil u dobu socijalizma smatrao obešću. Ipak, inženjeri su još jednom pokazali svoje sposobnosti, odnosno šta mogu učiniti s minimalnim budžetom.

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, inženjeri su ponovo razmatrali ideju o nasledniku Wartburga kakvog poznajemo, a ovaj put je u pomoć pozvana i Škoda. Dve firme su predstavile prototip model pod imenom 360, sredinom 1974. godine.

RepublikaFoto: wikmedia.org/TruthCrusader

Novitet je trebalo da se prodaje pod obe oznake i da bude mehanički identičan u obe firme, dok bi zatim Wartburg i Škoda pružali poseban dizajn, na koji način bi se diferencirali. Ispod haube se krio Škodin 1,3-litarski motor s 58 konjskih snaga. Pogonska sila se prenosila na prednje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača.

360 je za svoj period bio jako napredan automobil sa prednjim disk kočnicama i maksimalnom brzinom od 140 km/h. Međutim, naftna kriza iz ranih sedamdesetih godine je stopirala svaki dalji razvoj bilo kog noviteta iz sovjetskog bloka zemalja.

Wartburg se prvi povukao krajem 1974. godine, ali je Škoda nastavila s razvojem i na bazi 360, prototipa je predstavljen model S105/S120 Estelle 1976. godine. Sličnost je jasna i sa ove distance, a na osnovu žive slike Škodinog pulena i poređenja s gore prikazanim konceptom.

Bila su ovo jedina dva javna poteza, pokušaja Wartburga da zameni legendarni model 353. Pored toga, kompanija je imala i planove za još jedan manji model.

Wartburg 353 je nastavio da se proizvodi bez većih promena sve do 1988. godine, kada je zastareli dvotaktni agregat zamenjen onim iz zapadnog dela germanske države. Taj je poticao iz Volkswagena i imao je 1,3 litra zapremine.

Takav Wartburg se proizvodio samo dve godine kada se dogodilo ujedinjenje dve Nemačke, što je značajno pogodilo Wartburg. Njegovu jedinu fabriku kupuje Opel i gasi model 353 da bi oslobodio prostor za svoj model Vectra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading