Google Maps će omogućiti izbegavanje neosvetljenih ulica

Autor: blic.rs, Republika

Razonoda

09.12.2019

04:30

Google Maps u svojoj beta verziji (v10.31.0) imaju nekoliko linija programskog koda koji upućuje na novu funkciju, a koji je otkriven na stranici XDA Developers. Prema onome što su programeri "iskopali", čini se da Google namerava da doda još jedan sloj u svoje digitalne geografske karte, bar kada je reč o urbanim sredinama. Taj se sloj naziva "lighting", odnosno "rasveta".

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uključivanjem opcije koja se tek treba pojaviti u zvaničnoj aplikaciji, korisniku bi se mogao na ekranu ukazati nešto drugačiji prikaz ulica, i to ističući one koje imaju kvalitetniju javnu rasvetu. Time bi oni izgubljeni u nepoznatom gradu ili oni koji ne žele noću da hodaju sumnjivim mračnim uličicama mogli dobiti pomoć.

Dobro osvetljene ulice bile bi na Google Mapsu obojene žutom bojom i tako bi bile označene kao "sigurne". Ovaj potez mogao bi biti od koristi u opasnim četvrtima ili gradovima u kojima su upravo slabo osvetljene ulice leglo kriminala, pa bi manje korisnika verovatno zalutalo u takve kvartove.

Za sada je ova mogućnost tek u razvoju, pa ne postoje screenshotovi koji bi pokazali kako stvar funkcioniše u praksi. Isto tako, nije poznato otkud bi Google dobijao podatke o nivou osvetljenosti pojedine ulice - no, moguće je da će se oni prikupljati snimanjem iz satelita kao što se dobijaju i ostali kartografski snimci ovog servisa.

 

Komentari (0)

Loading