(VIDEO) U ovom selu ljudi još uvek žive u pećinama

Autor: b92.net

Razonoda

30.10.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Kandovan je neobično selo "zarobljeno" u vulkanskim stenama već 700 godina.

Foto: instagram.com/tabriz.ir

Kada pogledate panoramu iranskog sela Kandovan, čini se da njime dominiraju samo kamene izbočine koje izgledaju poput momunentalnih košnica. Ali kada se približite tom nestvarnom "pčelinjaku", ugledaćete prozore i vrata kuća koje su "zarobljene" u geološkim formacijama vulkanskog porekla.

Kandovan se nalazi u podnožju planine Sahand na severozapadu Irana, otprilike 50 kilometara od grada Tabriza. Sastoji se od nekolicine kamenih pećina koje su preoblikovane u naselje, a u kojem lokalno stanovništvo živi već sedam vekova.Prema poslednjem popisu stanovništva tu živi oko šesto osoba. Njihovi preci su u ovim kamenim kućama našli spas dok su bežali pred nadiranjem mongolske vojske, a vremenom su ga oblikovali i prilagodili svojim potrebama. Većina stanovnika ovde živi vrlo skromno, pa su tek nedavno dobili električnu energiju i pristup internetu.

Kandovan često nazivaju i iranskom Kapadokijom, ali za razliku od turske turističke atrakcije ovde nije potrebno da se plati ulaznica da biste uživali u zapanjujućim oblicima napravljenim od vulkanskih stena.


Za one koji žele da obiđu Iran, Kandavan je jedno od mesta koje treba da vide vez brige da će ih ovde zateći veliki broj turista koji pokušavaju da fotografišu savršen kadar za svoje društvene mreže.

 

 

 

Komentari (0)

Loading