ZABRANA NOĆNE VOŽNJE, NOVI KAZNENI BODOVI: Stižu REVOLUCIONARNE promene u saobraćaju, da li ovo čeka i Srbiju?

Autor:

Razonoda

07.10.2023

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promene bi zahvatile i vozače većih automobila, uključujući i popularne SUV-ove. Predložiće se uvođenje nove kategorije B+ za automobile teže od 1,8 tona

ZABRANA NOĆNE VOŽNJE, NOVI KAZNENI BODOVI: Stižu REVOLUCIONARNE promene u saobraćaju, da li ovo čeka i Srbiju?

Foto: pixabay.com

Evropski parlament trenutno je u procesu revidiranja pravila polaganja vozačkih ispita i izdavanja vozačkih dozvola.

Zabrana noćne vožnje za mlade vozače, lekarski pregledi sa kursevima uz obnavljanje znanja svakih pet godina za sve starije od 70 godina, posebna dozvola za vozače terenaca i zajednički evropski sistem kaznenih bodova, samo su neke od promena za vozače koje oni trenutno razmatraju.

Kako stvari stoje, vrlo je moguće da će u 2024. godini nabrojane promene biti na snazi. Novu direktivu trenutno ispituje Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta, gde je predloženo dosta značajnih promena.

Među izmenama koje je odbor predložio u najnovijem nacrtu je novo ograničenje brzine, koje bi se odnosilo samo na vozače početnike. U tom slučaju, mogli bi da voze maksimalno 90 km/h, što bi u praksi značilo da teško da bi mogli da pretiču na auto-putevima.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Predloženo je i da mladi vozači nakon dvogodišnjeg probnog roka još jednom odrade glavnu vožnju sa instruktorom.

Među mogućim izmenama je i zabrana vožnje noću za mlade vozače. Zemlje članice Evropske unije mogle bi da im zabrane vožnju između ponoći i šest ujutru, prema ovom predlogu.

Promene bi zahvatile i vozače većih automobila, uključujući i popularne SUV-ove. Odbor je predložio uvođenje nove kategorije B+ za automobile teže od 1,8 tona. Vozači bi morali da izvade novu vozačku dozvolu, a polaganju bi mogli da pristupe samo stariji od 21 godine.

Još jedna vidljivija promena bilo bi uvođenje sistema kaznenih bodova koji bi važio u celoj Uniji. Vozači bi ih tako skupljali za saobraćajne prekršaje širom EU, a kad bi ih se skupio određeni broj, oduzimala bi im se dozvola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading