USPORAVATE KAD VIDITE RADAR? Uzalud! To vam iz OVOG razloga neće pomoći da IZBEGNETE KAZNU

Autor:

Razonoda

05.10.2023

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavila se strategija koja je poput zasede na putu. Uzalud vam trud da kamere ubuduće prevarite

USPORAVATE KAD VIDITE RADAR? Uzalud! To vam iz OVOG razloga neće pomoći da IZBEGNETE KAZNU

Foto: pixabay.com

Gotovo da ne postoji vozač koji makar jednom za volanom nije dodirnuo kočnicu kada ugleda kamere za praćenje brzine na putu. Čak i ako je vozio dozvoljenom brzinom.

Da li je to nekima uslovni refleks, možda vozački oprez ne znamo, ali sada ni to neće morati da rade više.

Oni koji su laki na gasu neće moći da izbegnu kaznu čak i ako uspore na prvi vizuelni kontakt sa radarom.

U Španiji je sproveden test koji se pokazao prilično uspešno, pošto je policija uspela da detektuje i kazni vozače koji su mislili da će, ako uspore u poslednjem trenutku izbeći kazne.

Ne radi se o tome da je tehnologija uznapredovala ili su policajci dobili drugačije radare, već je u pitanju nešto sasvim jednostavno.

Uz fiksne kamere koje prate brzinu kretanja vozila, u Španiji su dodali mobilne radare koje su rasporedili pre i nakon tih fiksnih kamera.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Dakle, u trenutku kada vozač primeti kameru za nadzor brzine i krene s kočenjem, mobilni radari već su ih snimili i zabeležili su njihovu “pravu”, prethodnu brzinu. 

Takođe, kada automobili prođu glavnu kameru i vozači ponovno ubrzaju, nisu svesni da će otprilike nakon jednog kilometra naići na još jedan radar za praćenje brzine koji će ih uhvatiti na delu.

Nakon uspešnog testiranja tehnologije u Španjolskoj, ona će se vrlo verovatno proširiti i na druge zemlje. Prva u redu mogla bi da bude Velika Britanija.

Kako su objasnili iz britanske kompanije Road Angel, novi radari mogli bi značajno da utiču na ponašanje vozača koji će, ako žele da izbegnu kazne, morati da budu pažljiviji i pridržavaju se ograničenja brzine.

Podaci za Veliku Britaniju pokazuju kako je prevelika brzina glavni uzrok oko četvrtine saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Slična statistika je i za druge evropske zemlje, uključujući i Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading