REŠENJE VELIKE DILEME: Šta da radite kada BIVŠA DRUGARICA želi da se pomirite

Autor:

Lifestyle

25.08.2021

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prijatelji iz detinjstva često nestaju iz našeg života posle manjih ili većih svađa, a šta da radimo kada se neko od njih pojavi posle mnogo godina i poželi da se ponovo družimo?

Republika

Foto: Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

Odgovorite na ova pitanja i znaćete da li da oprostite

Priča ove devojke postavlja pitanja i daje odgovore o tome o čemu bi trebalo da razmislite pre nego što ponovo počnete da se družite.

Kada sam kod kuće, često šetam pored istog drveta. Odjednom, na tom mestu našlo se neko drugo drvo, mnogo savijenije i naprslo na jednoj strani posle brune oluje. Ipak, razmišljam o tom drvetu kada god prođem pored novog drveta, visokog i punog lišća koje buja.

Moja dobra drugarica me je naučila kako da se popnem na drvo, tačnije ona me je ohrabrila da to uradim. Rekla mi je da se ne plašim ako se ogrebem ili okliznem. Dok su drugi prolazili ispod, mi smo te grane učinile našom kućom tog popodneva i smejale smo se dok smo se penjale na više grane. Ona je na svojim patikama trajnim markerom napisala naše uspomene, a nezaboravne su naši plesovi i pevanje tokom dvedesetih.

Ovi naleti nostalgije se pojave kada vidim zelenije, jače drvo i tada sam ispunjena ne samo nežnošću koje nose ta sećanja na tople letnje dane, nego i tugom, čak i kajanjem. Tada se pitam da li je sve bilo tako vredno kada znam da je ta drugarica, sa kojom sam delila tajne, naprosto nestala iz mog života.

Često se pitam da li sam napravila dobru odluku što sam pustila da se sve tako završi, a to se dešava uglavnom kada je sretnem kako čeka u redu za kasu prodavnici.

Vreme prolazi, a sećanja na poslednji rat reči koje smo imale sve manje boli. Ovo možda govori o tome da se ona promenila, odnosno da sam se i ja promenila. Ipak, zbunila sam se u momentu  kada me je pitala da se nađemo i nadoknadimo vreme koje smo izgubile.

Prošlo je previše vremena. Iako je odgovor "apsolutno" već bio na mojim usnama, tu su bila i sećanja na ono što se dogodilo, pa sam razmislila.

Kada bivši prijatelj želi da se pomirite, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da razmotrite:

Zašto se vaše prijateljstvo završilo?

Odvojte vreme da razmislite. Da li ste oboje procesuirali i pomirili se sa teškim momentima koje su označile kraj vašeg prijateljstva? Da li ste oboje razmislili o stvarima u kojima je trebalo da sazrite? Da li ste oboje odvojili vreme i prostor da zalečite dušu i da razmotrite šta ste vi "uložili" u prijateljstvo

Da biste mogli da nastavite i imate zdrav odnos, ranjivost je ključna. Možda vam je potrebno da razgovarate i sa sobom i sa tim prijateljem kako biste zalečili stare rane i rešili probleme koji su doveli do prekida prijateljstva.

Da li možete ponovo da verujete tom prijatelju?

Niste više deca koja se igraju na drveću, pa možete da dovedete u pitanje iskrenost razgovora. Nedostaju vam dani kada ste imali neograničeno poverenje u njih, bilo da samo treba da se ispovedite ili kada vam je potreban savet.

Zato kada dođe vreme da razgovarate, razmislite da kažete da. Međutim, potrebno je da idete polako. Poverenje se zarađuje i ne bi trebalo olako da ga poklanjate. 

Dok gledate u bivšeg prijatelje, možda će biti teško da ne podlegnete nostalgiji i odmah uskočite u odnos kakav pamtite. Ipak, ovoga puta bi trebalo da jasno definišete očekivanja koja imate za prijatelja i ovo prijateljstvo.

Možda ćete morati da testirate vodu ovog prijateljstva pre nego što skočite na glavu. Budite iskreni prema sebi, o svojim granicama i potrebama kako biste utvrdili da li se ovaj odnos pozitivno uklapa u vaš život.

Da li je vredno obnoviti ovo prijateljstvo?

Vaš odgovor može da bude "Da, jeste. Imamo da pričamo o mnogo toga". Međutim, možda niste spremni da ulažete u to prijateljstvo ili niste zainteresovani da pokušate opet. Možete da se osmehnete tom prijatelju i kažete "Možda drugi put" ili "Hvala na ponudi, ali trenutno sam fokusiran na nastavak svog života u drugom smeru".

Ne postoji tačan odgovor. Međutim, stvarno je u redu ako niste zainteresovani da obnovite bivše prijateljstvo sada ili u budućnosti. Ponekada, čak i kada vas sećanja vuku nazad, vi bi trebalo da nastavite da koračate i napredujete u životu, da prođete pored drveta koje cveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading