OSAM GREŠAKA ZBOG KOJIH KAFA POSTAJE OPASNA: Primenite OVE savete i uživajte u savršenoj šoljici omiljenog napitka!

Autor: Republika

Lifestyle

20.10.2020

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubitelji kafe, obratite pažnju! Ovo su saveti koje morate primeniti kako biste uživali u savršenoj šoljici toplog napitka...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo je najčešćih 8 grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.

1. Prekuvavanje kafe

Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa je jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste.

Podela je sledeća:

  • espreso dva i po minuta
  • turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi
  • pržena kafa šest minuta
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Prevruća voda

Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. Idealna temperatura je 100 stepeni, jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.

3. Ignoriše se odnos kafe i vode

Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Koristi se prethodno samlevena kafa

Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.

5. Bira se najjeftinija kafa

Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija. Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. Ne čuvate pravilno kafu

Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.

7. Zamrzavanje kafe

Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kafe čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda proverite da su posude sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte je u frižider kada jednom otvorite kafu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

8. Kuvate staru kafu

Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe, jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading