REŠITE SE HOLESTEROLA JEDNOM ZA SVAGDA I TO BEZ LEKOVA: Otkrivamo 4 načina da se oslobodite masti!

Autor: Republika

Lifestyle

13.10.2020

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada manje zdravstvene probleme možete da regulišete prirodnim putem. Naravno da uvek treba konsultovati lekara, ali prirodni lekovi su dragoceni i vaše telo će vam na njima biti zahvalno. Zato ukoliko mučite muku sa povišenim holesterolom, primenite ove savete...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Smanjivanje nivoa lošeg holesterola u krvi možete početi jednostavnim promenama u načinu ishrane. 

1. IZBACITE NAJGORE MASTI

A najgore su, po mišljenju stručnjaka, takozvane "trans masti".

Ove masti nastaju tako što se u tečne masnoće dodaje vodonik kako bi se pretvorile u čvrsto stanje, a cilj je, pre svega, da se produži rok trajanja namirnica kojima se dodaju.

Proizvođači brze hrane su ih prihvatili oberučke jer se mogu koristiti više puta. I premda je pritisak javnog mnjenja toliki da trans masti nestaju iz proizvoda mnogih kompanija, ipak ih ima, naročito u pekarskim prioizvodima. U restoranima i prodavnicama kuvane hrane ne možete znati koliko ih koriste...

Zasićene masti takođe mogu biti rizičan uzrok povišenog holesterola, ali nutricionisti se slažu da smete jesti manje količine - do 4 žumanca nedeljno, a belanaca koliko god želite.

Puter i punomasni sirevi? Samo pomalo i to ne češće od jednom u petnaest dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. JEDITE VIŠE NAJBOLJIH MASTI

Nezasićene masnoće obaraju holesterol - preporučuju se suncokretovo i maslinovo ulje, kao ulje semenki grožđa i konoplje.

Dobre su i masne ribe - tunjevina, losos, haringa i skuša. Jedite više semenki i orašastih plodova.

3. JEDITE HRANU JARKIH BOJA

Što su namirnice jačih boja, to je više blagotvornih sastojaka u njima - fitosteroli obaraju holesterol - znači, jedite povrće tamnozelenog lišća, šargarepu, paradajz, jagode, šljive, borovnice!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. NE JEDITE HRANU SA RAFINIRANIM SASTOJCIMA

Izbacite belo brašno, beli pirinač, belišećer. Pripremajte hleb i obroke koristeći integralno brašno i pirinač, kao i ovsene pahuljice.

Zapamtite da sve masnoće - bilo dobre ili loše - imaju 9 kalorija po gramu. To znači, oko 100 kalorija u samo jednoj kašičici.

Kad već menjate ishranu kako biste se oslobodili lošeg holesterola, onda bi bilo dobro i da počnete da vodite računa o ukupnom broju kalorija koje dobijate iz masnoća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading