RUSKI SOMNOLOG OTKRIVA 6 ZLATNIH PRAVILA: Izlečite nesanicu na prirodan način

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

01.10.2021

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugotrajna odsustvo noćnog sna dovodi do pada imuniteta i koncentracije, teškoća u pamćenju, nervoze i depresije, zbog čega je nesanicu važno lečiti na vreme.

Republika

Foto: pexels.com

Uz ove savete spavaćete bez problema

Ubrzan i stresan način života najpre se odražava na kvalitet sna, koji je od vitalnog značaja za jak imunitet i dobru koncentraciju.

Jedan od najčešćih poremećaja spavanja je nesanica ili insomnija, od koje, ako je verovati statistikama, žene ređe boluju od muškaraca. To je možda zbog toga što žene praktikuju razne rituale pred spavanje poput skidanja šminke, penušave kupke i masaže lica koje ih savršeno pripreme za noćni odmor.

Muškarci nisu skloni ritualima i zbog toga su podložniji nesanici. Doktor medicinskih nauka i predsednik ruskog društva somnologa Roman Buzunov dao je šest jednostavnih saveta, čijom primenom ćete se lako rešiti nesanice.

1. Ne spavajte danju

Odrasla osoba bi trebalo da spava od sedam do osam sati, ali sve zavisi i od individualnih faktora. Postoje osobe kojima je dovoljno da spavaju od četiri do šest sati, ali ima i onih čiji organizam zahteva od 10 do 12 sati sna dnevno. Dnevno spavanje je posebno diskutabilno jer popodnevna dremka, prema pravilu, skraćuje noćni san i morala bi biti bar osam sati pre odlaska na počinak da ne bi dovela do nesanice. Ako je moguće, isti režim spavanja treba poštovati i radnim danima i vikendom.

2. Bavite se sportom

Da biste čvrsto spavali, morate se fizički umoriti. Doktor Buzunov preporučuje da u skladu sa godinama i zdravstvenim stanjem svakoga dana obradujete telo preskakanjem konopca, čučnjevima, sklekovima, brzim hodanjem ili nekom drugom fizičkom aktivnošću koja vam prija. Osim toga, redovan seks značajno doprinosi boljem snu, zahvaljujući hormonima koji se luče prilikom orgazma.

3. Zdravo se hranite

Umerena konzumacija hrane bogate triptofanom, kao što su soja, sir, mleko, jogurt i banane, može pomoći u borbi protiv nesanice. S druge strane, s kafom budite krajnje oprezni. Dejstvo kofeina traje od šest do osam sati, što znači da kafu treba piti u dve ili tri doze dnevno i završiti najmanje šest sati pre spavanja.

4. Boravite na suncu

Još jedan faktor koji utiče na bioritam i kvalitet sna je sunčeva svetlost. Roman Buzunov preporučuje da na suncu provedete najmanje sat i po dnevno. Ako je kuća mračna, to se nadoknađuje lampama sa štedljivim sijalicama kancelarijskog spektra jer ih mozak doživljava kao sunčevu svetlost. Ovo je posebno korisno ujutru.

5. Pravilno održavajte spavaću sobu

Redovno mokro čišćenje je poželjno u spavaćoj sobi, a u njoj ne bi trebalo da bude sakupljača prašine poput plišanih igračaka. Ako spavaća soba istovremeno služi i kao radni prostor, preporučuje se svakodnevno brisanje prašine i manje čišćenje. Redovno menjajte posteljinu koja treba da bude prijatnih boja i dezena i od prirodnih materijala. Koliko god da ste u mogućnosti, izolujte spavaću sobu od zvukova i mirisa.

 

 

6. Ugodnite sebi pred spavanje

Doktor Buzunov preporučuje da dva sata pre odlaska u postelju ostavite gedžete po strani, a da čitanje vesti ostavite za ujutro. Opustite se uz prijatnu muziku, relaksirajuću literaturu ili priuštite sebi kupku s dodatkom eteričnog ulja lavande. Čak je i amaterska masaža vrata, glave, vrata i ušiju učinjena pre spavanja veoma dobar način za brzo opuštanje. Zapamtite da je pokušaj da zaspite, uz istovremeno razmišljanje o tome, uslovni negativan refleks. Od koristi mogu biti i biljni preparati na bazi valerijane ili matičnjaka. Umirujuće prirodne čajeve treba piti tri puta dnevno, a ne samo pred spavanje. Kod hronične nesanice može pomoći uzimanje melatoninskih preparata, u trajanju od dve do tri nedelje, pola sata pre spavanja.

RUSKI NARODNI LEKOVI ZA NESANICU

Kupka za stopala od kopra

Čašu osušenog ili svežeg seckanog kopra stavite u veliku teglu i prelijte s tri litra ključale vode. Zatvorite teglu, umotajte je u ćebe i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga sipajte topao čaj u lavor i potopite stopala na 20 minuta.

Mleko sa medom

Rastvorite kašiku prirodnog meda u čaši toplog mleka. Ovaj napitak se vekovima koristi kao odlično prirodno sredstvo protiv nesanice jer podstiče brzo opuštanje i uspavljivanje.

 

 

Biljni čaj protiv nesanice i nervne napetosti

Sastojci:

  • kašika iseckanih listova nane
  • kašika iseckanih listova matičnjaka
  • kašika iseckanog korena valerijane
  • kašika usitnjenih šišarki hmelja
  • 500 ml vode

Priprema:

Temeljno pomešajte sve biljke. Dve kašike biljne mešavine stavite u staklenu ili keramičku posudu, prelijte ključalom vodom, zatvorite, zamotajte ćebetom i ostaviti pola sata. Zatim procedite i pijte po pola šolje, tri puta dnevno, pre obroka. Lečenje traje 10 dana.

Relaksirajuća kupka pre spavanja

Pomešajte po pet šoljica cvetova origana, nane, matičnjaka i šišarki hmelja. Prelijte sa četiri litra ključale vode i ostavite da se kuva oko sat vremena. Procedite i sipajte u kadu sa toplom vodom. Okupajte se 15 minuta pre spavanja. Tok tretmana je dve nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading