RUSKI STOMATOLOG OTKRIVA: Kućni tretman za upaljene desni

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

03.09.2021

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim redovne higijene i poštovanja saveta stomatologa, upala desni ili gingivitis se uspešno leči i narodnim ruskim lekovima na bazi prirodnih sastojaka, koje možete sami napraviti kod kuće.

Republika

Foto: pixabay.com

Rešite se gingivitisa na prirodan način

Upalna bolest koja pogađa desni može se manifestovati u bilo kom uzrastu. Glavni razlozi pojave gingivitisa su mehaničko oštećenje mekih tkiva i zarazne bolesti, a upala je često praćena krvarenjem i pojavom otoka. U nedostatku blagovremenog lečenja, bolest se može razviti u paradentozu i izazvati potpuni gubitak zuba.

- Da bismo znali kako da lečimo upalu desni, potrebno je da razumemo osnovne informacije o ovoj bolesti i mehanizmima njenog nastanka. Gingivitis je često povezan s nepravilnom negom usta, što rezultira stvaranjem plaka, koji se sastoji od bakterija. Ova lepljiva supstanca se nakuplja na ivicama desni i na mestima koja je teško očistiti običnom četkicom za zube. U većini slučajeva uzročnici gingivitisa su patogeni koji žive u usnoj šupljini zdravih ljudi. Imunitet ne dozvoljava bakterijama da se manifestuju, ali kada on oslabi, virus počinje da napreduje u telu i u vidu upale desni - kaže ruski stomatolog i paradentolog dr Svetlana Titovskaja.

KRVARENJE I BOL

Ona dodaje da postoji nekoliko vrsta gingivitisa, stoga je za efikasno lečenje potrebno utvrditi oblik bolesti. Jedan od najčešćih oblika je običan gingivitis, koji se dijagnostikuje kod većine pacijenata. Bolest se manifestuje krvarenjem desni i nelagodom pri pritisku na meka tkiva.

Gingivitis može biti i hipertrofičan, koji se obično dijagnostikuje tokom adolescencije, a fokus upale je u predelu prednjih zuba. Napredna faza je ulcerozno nekrotičan gingivitis, koji se manifestuje akutnim bolovima, ranama u ustima i obilnim lučenjem pljuvačke. Pacijent ima nedostatak apetita, visoku temperaturu i povećane limfne čvorove. Najteži oblik je atrofičan gingivitis, u kojem postoji atrofija mekih tkiva, a koreni zuba su ogoljeni. Karakteristični znaci su siva nijansa sluznice i zadah.

- Lečenje gingivitisa se sprovodi prema jedinstvenoj šemi, bez obzira na uzrok bolesti. Obično se lečenje odvija u dve faze. Prva je oralna higijena, koju izvodi stomatolog, a druga je lokalno ispiranje antiseptičkim rastvorima, koje pacijent sam izvodi kod kuće. Uz pravilan tretman gingivitisa, zubi se obično sačuvaju. Lečenje gingivitisa kod kuće je moguće, ali samo ako se poštuju određena pravila. Čak se i narodni lekovi moraju koristiti isključivo uz konsultaciju sa stomatologom - upozorava dr Titovskaja.

LEČENJE DESNI U KUĆNIM USLOVIMA

Ona ističe da najefikasnije kućno lečenje gingivitisa podrazumeva primenu lekovitih gelova, masti i obloga koji imaju antimikrobno i protivupalno dejstvo. Osim toga, brzo ublažavaju bol, uklanjaju krvarenje i smanjuju otok. Irigatori za ispiranje su idealni za gingivitis kada su desni bolne i krvare. Uređaj usmerava mlaz vode pod pritiskom, što vam omogućava efikasno čišćenje čak i teško dostupnih područja usne šupljine. Pritisak mlaza se može podesiti, što smanjuje bolne senzacije, a lekovite rastvore možete koristiti umesto vode.

- Kod gingivitisa se obično, u cilju jačanja imuniteta, prepisuju suplementi vitamina C, P i PP. Biljni ruski lekovi pomažu protiv upala i ubrzavaju zarastanje, ali je uklanjanje kamenca i plaka pre njihove primene obavezno - savetuje dr Titovskaja.

PREVENTIVA UPALE DESNI

  • Perite zube najmanje dva puta dnevno, a idealno bi bilo posle svakog obroka
  • Čistite međuzubni prostor zubnim koncem ili irigatorom
  • Pravovremeno reagujte kod karijesa i nakupljenog kamenca
  • Uravnoteženo se hranite i unosite više vitamina, kalcijuma i minerala
  • Prestanite da pušite

UZROCI GINGIVITISA

  • Zanemarivanje potrebe za stomatološkim lečenjem
  • Ugradnja nekvalitetnih proteza
  • Dijabetes
  • Virusne bolesti gornjih disajnih puteva
  • Hormonski poremećaji, na primer, tokom trudnoće
  • Neuravnotežena ishrana, posebno nedostatak vitamina C
  • Zloupotreba nikotina

Narodni recepti za lečenje upale desni

  • Izrendajte sirovi krompir i njime oblažite upaljene desni.
  • Ispirajte usta tri puta dnevno sveže isceđenim sokom šargarepe, koji ste pomešali s istom količinom vode.
  • Žvaćite sveže listove aloje ili kalanhoje.
  • Pomaže i ispiranje sokom svežeg kupusa razređenog s istom količinom vode.
  • Napravite tinkturu kantariona. Izmešajte u tegli sušeni kantarion s votkom u odnosu jedan prema pet. Mešavina treba da odstoji u dobro zatvorenoj tegli dve nedelje. Nakon toga procedite i koristite kao protivupalno sredstvo za ispiranje usta. Sipajte od 30 do 40 kapi u pola čaše vode i ispirajte usta.
  • Prelijte od 15 do 20 grama cvetova kamilice čašom vode. Ostavite čaj da odstoji, pa ga procedite i dodajte četiri grama borne kiseline u prahu. Koristite kao protivupalno sredstvo i antiseptik za ispiranje usta.
  • Pripremite čaj od nevena tako što ćete kašiku sušenih cvetova preliti čašom ključale vode. Prokuvajte na blagoj vatri 10 minuta, pa procedite. Koristi se kao protivupalno, antibakterijsko i regenerativno sredstvo za ispiranje usta.
  • Tri velika čena belog luka sameljite i pomešajte sa dve kafene kašičice jogurta. Smesu držite u ustima i jezikom je raspoređujte na bolna mesta. Ponavljajte ovo više puta, tokom nekoliko dana, do povlačenja tegoba.
  • Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading