VINO REGULIŠE PRITISAK: Evo koliko bi trebalo da popijete

Autor:

Lifestyle

23.08.2021

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati novog istraživanja nemačkih i irskih naučnika će obradovati ljubitelje vina jer je zaključak da ovaj napitak snižava visok krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne probleme.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ako volite da uživate u čašici vina, ne morate da osećate grižu savesti

Naime, nova studija sugeriše da ne bi trebalo da se osećate loše ako volite da popijete čašu vina, tačnije tri nedeljno, jer je zaključak da ćete na taj način imati čak i zdravstvene benefite.

Tim stručnjaka iz Nemačke i Severne Irske su tražili vezu između konzumacije flavinoida, koji se nalaze u crvenom vinom između ostaliih pića, i krvnog pritiska na više od 1.000 Nemaca.

Zaključili su da je konzumacija tri čaše standardne veličine (125 ml) crvenog vina nedeljno može da snizi visok krvni pritisak.

Veruje se da flavinoidi podstiču opuštanje mišiće arterije, omogućujući im da se šire i tako poboljšaju protok krvi.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ukoliko inače ne konzumirate alkohol, ne bi trebalo da počinjete sa ovom navikom, a u svakom slučaju ne treba piti više od preporučenog.

 

 

Crveno grožđe, njihova kožica, seme i derivati vina su bogati flavinoidima.

Istraživanje, koje je objavljeno u magazinu Hypertension, su sproveli naučnici sa Kraljičinog Univerziteta Belfast i Kil Univerziteta u Nemačkoj. Prema mišljenju tima, flavinoidi, nutrijenti u voću, povrću, čaju i drugoj hrani na bazi biljaka, imaju pozitivni uticaj na krvni pritisak.

Flavinoidi se u našoj utrobi razlažu na mnoštvo mikroorganizama, poznatijih kao mikrobiota. 

- Mikrobiom u našem stomaku igra ključnu ulogu prilikom metabolisanja flavinoida i pojačavanja njihovog pozitivnog efekta na kardiovaskularni sistem. Ovo istraživanje dokazuje da je moguće sniziti krvni pritisak uz jednostavne izmene u ishrani - kaže autor studije Ejdan Kesedi sa "Kraljičinog Univerziteta" u Belfastu, Severna Irska.

Ranije studije su pronašle vezu između mikrobiote u stomaku, mikroorganizama u ljudskom digestivnom sistemu, i kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti širom planete.

Mikrobiota u stomaku varira od osobe do osobe, a pokazalo se da postoji razlika  među ljudima sa i bez kardio problema. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading