IZLEČITE ALKOHOLIZAM uz pomoć RUSKIH NARODNIH LEKOVA

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

13.08.2021

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za odvikavanje od ove pogubne navike najpre morate da priznate da imate problem, da mobilišete snagu volje i osigurate podršku porodice.

Republika

Foto: pixabay.com

Prvi korak ka izlečenju je da priznate da imate problem

U različitim medijima sve češće se može čuti i pročitati termin epidemija alkoholizma, koji zajedno s poražavajućom statistikom upozorava na sve češći problem zavisnosti od alkohola kod oba pola.

Alkoholizam, međutim, nije samo zavisnost već i ozbiljna bolest, a suočavanje sa njim nije tako lako kao što izgleda na prvi pogled. U Srbiji se lečenje alkoholizma sprovodi u ustanovama za lečenje bolesti zavisnosti prema jasno utvrđenom programu i uz obaveznu hospitalizaciju pacijenta u individualnom vremenskom trajanju.

U Rusiji, gde je problem alkoholizma nešto dublji i specifičniji, lečenje zavisnosti od alkohola u početnim fazama moguće je sprovesti i u kućnim uslovima, uz kontrolu i saradnju sa specijalistima narkolozima.

TRI FAZE BOLESTI

- Alkoholizam se razvija kroz tri faze. U prvoj fazi osoba počinje da oseća ogromnu želju za pićem. Ako nije u mogućnosti da pije, onda potreba nestaje na neko vreme. Kad počne da pije, osoba gubi kontrolu i za svako opijanje pronalazi izgovor. Opijenost prati agresija, razdražljivost, a izuzetno retko se može javiti i alkoholna amnezija. Na kraju prve faze razvija se visok prag tolerancije na alkohol - kaže ruski psihijatar, narkolog i psihoterapeut Ekaterina Dmitrijevna Kajimina.

 

 

Ona objašnjava da u drugoj fazi osoba postepeno gubi potpunu kontrolu nad količinom konzumiranog alkohola, a javlja se značajna psihička i fizička zavisnost tela, koja počinje simptomima nervoze, glavobolje, nesanice, drhtanja ili bola u grudima. Ako osoba nastavi da pije, ulazi u začarani krug višednevnog pijanstva. U trećoj fazi telu alkoholičara je potrebna velika količina alkohola. Alkoholna amnezija je sve učestalija, sve ostalo, osim alkohola, postaje nevažno i dolazi do opšteg propadanja organizma. U ovoj fazi neophodna je hitna hospitalizacija pacijenta u zdravstvenoj ustanovi.

- Prve dve faze se mogu lečiti kod kuće, a uz saradnju s narkologom koji će odrediti plan kućnog lečenja i učešće porodice može se postići maksimalan efekat. Lečenje zavisnosti od alkohola jeste proces koji mnogi povezuju s osećajem srama. Za one koji žele da se sakriju od očiju javnosti i izbegnu ogovaranja lečenje alkoholizma kod kuće je efikasan način da sačuvaju ugled i istovremeno se podvrgnu ozbiljnim medicinskim procedurama. Na vaš poziv specijalista će stići s potrebnom opremom i lekovima. Prvo će pregledati pacijenta, a onda prepisati terapiju. Kombinacija kvalifikovane pomoći i kućnog okruženja omogućava zavisniku da se brzo vrati u normalan život. Osim sa zavisnikom, narkolog će razgovarati i sa članovima porodice, dati savete o lečenju i nezi pacijenata, pravilnoj komunikaciji i ponašanju - ističe dr Kajimina.

MNOGO SNA I TEČNOSTI

Doktorka naglašava da za ovakav vid lečenja pacijent mora biti svestan svoje zavisnosti i imati snažnu želju i motiv da je prevaziđe. Još jedan preduslov za lečenje jeste podrška i vera bliskih osoba. Glavna preporuka jeste potpuni prestanak konzumiranja alkohola što se tiče pacijenta, ali i svih ostalih članova porodice. Osim farmakološke terapije u kombinaciji s ruskim narodnim lekovima, postoje opšte preporuke za brži oporavak.
- Pacijent treba da spava najmanje osam sati dnevno, pije najmanje dve litre vode dnevno, a ishrana treba da bude lagana, bogata vitaminima, uz izbegavanje intenzivno začinjene i slane hrane. Preporučuju se šetnje u prirodi, kontrastno tuširanje dva puta dnevno, kao i ispunjavanje slobodnog vremena pozitivnim emocijama. Dobra rešenja mogu biti gledanje filmova, bavljenje omiljenim hobijem, igranje društvenih igara i umerena fizička aktivnost - savetuje dr Kajimina.

 

 

Ona dodaje da se u kućnom tretmanu lečenja alkoholizma prepisuju lekovi koji smanjuju žudnju za alkoholom i izazivaju odbojnost i gađenje. Mogu biti u obliku pilula, injekcija, kapi ili kodiranih lekova. Farmakološku terapiju, kao i način i dužina primene, izabraće narkolog nakon pregleda zavisnika od alkohola.

- Kombinacija nekoliko tehnika omogućava postizanje maksimalnog efekta lečenja. Značajnu ulogu ima psihoterapija, metoda hipnoze ili poseta nekog od klubova anonimnih alkoholičara. Veoma je važan izbor dobro kvalifikovanog i iskusnog psihoterapeuta. Uz proces kućnog odvikavanja od alkohola neophodno je i kontinuirano sprovoditi rehabilitaciju organizma - kaže dr Kajimina.

Ona ističe da se sa zavisnošću od alkohola smanjuje kapacitet skoro svih telesnih sistema. Pre svega, ugroženi su digestivni, kardiovaskularni i nervni sistem, kao i jetra. Neophodno je sprovesti detaljnu detoksikaciju i vratiti telo u prirodnu ravnotežu pomoću prirodnih lekova i suplemenata po preporuci narkologa.

RUSKI NARODNI LEKOVI PROTIV ZAVISNOSTI OD ALKOHOLA

Ruski narodni čajevi protiv alkoholizma

  • Pomešajte jednake količine majčine dušice, kičice i pelina. Ova biljna mešavina izaziva gađenje i odvratnost prema alkoholu. U teglu stavite 15 grama ove mešavine, prelijte 200 grama ključale vode, pa dobro zatvorite i umotajte u vunenu krpu da tegla ostane topla. Posle dva sata procedite i uzimajte po kašiku čaja četiri puta dnevno, sve do potpunog izlečenja.
  • Stavite u veću teglu po dve kašike kantariona, hajdučke trave, nevena, pelina i kukuruzne svile. Prelijte pola litra proključale vode, dobro zatvorite teglu i uvite je u vuneni šal da tako odstoji sat vremena. Procedite i pijte tri puta dnevno po trećinu čaše više meseci. Ovaj čaj smanjuje želju za konzumiranjem alkoholnih pića, ali je, uz to, i veoma važno da osoba koja ga pije želi da se izleči od alkoholizma.
  • Lek od ovsa i nevena

    Emajliranu šerpu od tri litra do polovine napunite neočišćenim ovsom s plevom. Napunite šerpu do vrha hladnom vodom, stavite je na šporet i kuvajte ovas pola sata na laganoj vatri. Posle toga procedite vrelu tečnost u drugu posudu i odmah dodajte 100 grama nevena. Posudu dobro poklopite i umotajte u ćebe da dugo zadrži toplotu. Neka tako ostane od 10 do 12 sati. Nakon toga procedite tečnost i pijte pre jela po šolju leka tri puta dnevno.

    Lečenje limunovim sokom

    Lečenje alkoholizma sokom limuna traje 14 dana. Prvog dana morate popiti sok jednog limuna. Drugog dana konzumira se sok dva limuna. Svaki dan do sedmog dodaje se po jedan limun. Nakon nedelju dana upotrebe svaki dan do 14. smanjujte broj limunova za komad, tako da poslednjeg dana terapije ponovo konzumirate jedan limun. Kontraindikacije za primenu ove metode su peptički ulkus, gastritis i povećana kiselost u gastrointestinalnom traktu.

    Terapija medom

    Metoda se zasniva na popunjavanju nedostatka kalijuma i glukoze u organizmu i traje dva dana. Prvog dana morate konzumirati šest kašika meda tri puta s razmakom od 20 minuta između uzimanja. Drugog dana isto uzmite tri doze meda, s tim što u poslednjoj dozi uzimate četiri kašike meda. Ovaj tretman je kontraindikovan za dijabetičare.

    Tinktura od lovorovog lista

    Stavite dva lovorova lista u 200 mililitara ključale vode i na laganoj vatri kuvajte 10 minuta. Kada se ohladi, procedite i uzimajte u malim gutljajima tokom celog dana. Ova tinktura je pogodna za smanjenje želje za konzumiranjem alkohola i može se uzimati u dužem vremenskom periodu.

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading