RUSKI OTORINOLARINGOLOG savetuje: Sprečite i lečite upalu uha

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

06.08.2021

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U letnjem periodu raste broj osoba koje se žale na svrab, bol i crvenilo u ušnom kanalu. Sve su ovo početni simptomi upale tkiva spoljašnjeg ušnog kanala ili na latinskom otitis eksterna.

 

Republika

Foto: pixabay.com

Upala često utiče i na sluh

Usled čestog kupanja u bazenu ili moru, kao i pojačanog znojenja, ova bolest se nešto češće javlja u letnjem periodu, mada nije retka ni zimi.

 

OPREZ PRILIKOM KUPANJA

- Otitis eksterna je upala tkiva spoljašnjeg slušnog kanala, bubne opne i ušne školjke. Ako traje kraće od četiri nedelje, smatra se akutnim stanjem, a ako traje duže i ponavlja se više od četiri puta godišnje, postaje hronično stanje. Trebalo bi da posetite otorinolaringologa čim primetite prve simptome upale spoljašnjeg uha - kaže ruski otorinolaringolog Nadežda Semjonovna Lobanova.

Ona ističe da se čišćenjem ušiju prstima oštećuje tanka površina kože ušnog kanala, što je čini ranjivom na infekcije. Ekcem, seboreja, neurodermatitis, lokalna iritacija kože od uboda insekata, alergija na naušnice ili proizvode za kosu mogu izazvati neinfektivni spoljni otitis. Često kupanje, posebno u prirodnim vodama, gde se voda ne prečišćava, faktor je rizika za pojavu upale spoljnog ušnog kanala, kao i nošenje slušnih aparata i slušalica. Kod dece uzrok može biti uzak ušni kanal.

KAPI ZA UŠI

- Prema pravilu, spoljni otitis se lako leči. Međutim, ipak može doći do komplikacija u vidu privremenog gubitka sluha. Obično se javlja kada se spoljni otitis zakomplikuje gljivičnom infekcijom. Slični problemi mogu se javiti kod pacijenata sa stanjima imunodeficijencije, dijabetesom ili su u procesu primanja hemoterapije. Takve komplikacije mogu biti opasne po život - upozorava dr Lobanova.

Ona ističe da se spoljašnji otitis lako dijagnostikuje po simptomima, izgledu uha i ušnom kanalu. Doktor će upotrebiti otoskop za pregled uha. Ako želi da se uveri da je bubna opna netaknuta, može da koristi kiretu da očisti uho i pogleda dublje. Zatim sledi ispiranje ušnog kanala. Ovo je neophodno da bi kapi za uši, koje propisuje lekar, mogle dopreti do cele dubine ušnog kanala. Obično su to antibiotske ili kortikosteroidne kapi. Pošto stavite kapi, lezite nekoliko minuta na zdravoj strani da bi se kapi bolje upile.

Ako je infekcija jaka, lekar, osim kapi, može propisati antibiotike, kao i lekove protiv bolova. Lečenje proverenim narodnim lekovima uvek se može kombinovati sa tretmanom koji je propisao lekar. Doktorka Lobanova savetuje da ne nosite slušalice dok imate upalu spoljnog uha, ne plivate i ne ronite, pobrinete se da vam voda ne uđe u uho, a putovanje avionom odložite dok se ne oporavite.

FAZE RAZVOJA UPALE SPOLJAŠNJEG UŠNOG KANALA

Početna faza

U ovoj fazi javlja se svrab, crvenilo, nelagodnost i bol u ušnom kanalu, koji se pojačava pritiskom na ušnu školjku ili tragus, malu izbočinu u centru uha. Iz uha može izlaziti bistra tečnost bez mirisa.

Sekundarna faza

Svrab i bol postaju jači, crvenilo se povećava, može se pojaviti gnoj. Slušni kanal je pun zbog edema i odloženog pražnjenja.

Difuzna faza

Bolovi u uhu su jaki, šire se na vrat, slepoočnicu i obraz. Slušni kanal je potpuno blokiran, ušna školjka postaje crvena i otečena, kao i limfni čvorovi na vratu. Telesna temperatura je povišena.

PREVENTIVNE MERE

  • Lagano obrišite ušnu školjku nakon kupanja, ali nemojte ničim čistiti ušni kanal
  • Ako vam voda uđe u uho, možete je istresti skokom na jednu nogu i naginjanjem glave na tu stranu
  • Takođe možete osušiti vodu u uhu tako što ćete fen uključiti na najmanju brzinu i držati ga od 30 do 40 centimetara od uha
  • Ako vam je bubna opna oštećena ili probušena, možete koristiti kapi za uši da biste sprečili rast bakterija u uhu pošto voda uđe
  • Ne plivajte u mutnoj vodi
  • Zaštitite uši prilikom upotrebe laka za kosu ako znate da vam može iritirati kožu unutar ušnog kanala
  • Ako ste imali operaciju uha ili otitis mediju, posetite doktora pre nego što odlučite da plivate
Republika

Foto: youtube.com/Gilmakeup

Fenom možete osušiti vodu koja vam je ušla u uho

RUSKI NARODNI LEKOVI ZA UPALU SPOLJNJEG UHA

Obloga od pečenog luka i bokvice

Ispecite luk u rerni, pa ga ispasirajte i pomešajte sa šakom iseckanih listova od bokvice. Stavite oblogu od pripremljene mase na bolno mesto i ponavljajte više puta dnevno dok tegobe ne prestanu.

Melem od lovorovog lista

Pet lovorovih listova prelijte čašom vode, pa kad proključa, sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Uzimajte po tri kašike dva puta dnevno. Da bi se pojačao efekat, dnevno možete ukapati 10 kapi ovog leka u bolno uho.

Sok od bosiljka

Iscedite sok od svežeg lista bosiljka i ukapavajte po sedam kapi u ušnu školjku od dva do tri puta dnevno.

Melem od aloje i kalanhoje

Uzmite po list od svake biljke, sameljite, zamotajte dobijenu kašu u zavoj i stavite na bolno područje uha. Postupak ponavljajte do potpunog oporavka.

Čajna mešavina za otitis eksternu

Pomešajte jednake količine lavande, stolisnika, korena maslačka i lista eukaliptusa. Dve kašike mešavine prelijte s pola litra ključale vode i ostavite u termosu preko noći. Procedite i uzimajte po šolju tri puta dnevno. Za bolji efekat svakodnevno tri puta ukapavajte po šest kapi ove lekovite mešavine u upaljeno uho i ostavite da deluje 15 minuta.

Eliksir od pupoljaka breze

Prelijte brezove pupoljke duplom količinom kvalitetne votke i ostavite da odstoji od sedam do 10 dana. Procedite, navlažite komad vate, iscedite je tako da ne kaplje i stavite u uvo. Povežite glavu toplim šalom i prespavajte tako. Ujutru uklonite vatu.

Republika

Foto: pixabay.com

Čaj

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading