RUSKI DERMATOLOG otkriva kako da se REŠITE POPUCALIH KAPILARA na licu

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

05.08.2021

17:12

Poštovanjem preventivnih mera i izbegavanjem provokativnih faktora možete sprečiti pojavu rozacee, ali postoji i niz različitih recepata, postupaka i tretmana kojima ih možete ukloniti. Evo o čemu je reč...

pexels.com

Crvena mreža na licu može da se ukloni prirodnim putem

Broj osoba koje muku muče s neestetskom mrežom kapilara na licu nije mali. Neko ima urođenu predispoziciju za rozaceu, kako se ovo oboljenje naziva, a neko vodi takav način života koji doprinosi nastanku patologije.

Zbog visokih temperatura leti ova bolest daje nešto jače simptome i stvara probleme osobama čija je elastičnost kapilara oslabljena.

STAROST POVEĆAVA RIZIK

- U dermatologiji se gubitak elastičnosti kapilara naziva telangiektazija. Posledica toga je vaskularna mreža na licu, koja se manifestuje u obliku crvenila. Prisustvo takvih formacija karakteristično je za svaku osobu, ali se može manifestovati na različite načine. Najugroženije su osobe  tankom i osetljivom kožom. Što je osoba starija, veći je rizik od razvoja rozacee jer kapilari s godinama gube elastičnost. Pojava rozacee takođe može doprineti stanju organizma u celini jer ovaj problem nije uvek čisto kozmetološki, već može biti povezan s vaskularnom bolešću. U ovom slučaju trebalo bi da se obratite lekaru, koji će vam propisati lečenje - kaže ruski dermatolog Svetlana Vladimirovna Bolsun.

Ona ističe da je moguće sprečiti pojavu rozacee, ali da biste to uradili, morate se pridržavati zdravog načina života. Nemoguće je u kućnim uslovima potpuno se osloboditi ispucalih kapilara na licu, ali postoji nekoliko načina da se smanji njihova manifestacija.

pexels.com

Pravilna nega od velike je koristi

Na lice svakodnevno nanosite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom, uključujući i predeo ispod očiju. Primenjujte kontrastno umivanje toplom i hladnom vodom jer to jača zidove kapilara.

BEZ PARENJA LICA I AGRESIVNIH PILINGA

- Upotreba seruma sa vitaminom C takođe se smatra efikasnim, kao i uljane kapsule vitamina E i ekstrakt kamelije. Popucale kapilare na licu nemojte lečiti preparatima koji sadrže med, karanfilić i alkohol. Ove komponente mogu izazvati iritaciju i pogoršati situaciju kod rozacee. Takođe su zabranjeni agresivni pilinzi - kaže dr Bolsun.

Ona dodaje da bi osobe sklone rozacei trebalo da izbegavaju čišćenje lica toplom parom. Ova metoda se ranije koristila u salonima, a sada je mnoge žene uobičajeno praktikuju kod kuće, smatrajući je veoma efikasnom. Rizik od pojave popucalih kapilara je veoma visok primenom ovog postupka.

- Potrebno je ukloniti ispucale kapilare jer ako ostanu na koži, rozacea se često pretvara u kongestivnu dermatozu, daleko ozbiljniju bolest. Laserski tretmani su najčešći i najefikasniji metod uklanjanja ispucalih kapilara. Svetlosni snop tretira male površine bez dodirivanja zdravog tkiva. Ako govorimo o manjem crvenilu, rezultat će biti trenutni. U ozbiljnijim slučajevima može biti potreban niz tretmana. Nakon procedure na koži ne ostaju ožiljci. Veoma uspešno se koriste i mezoterapija i ozonska terapija. Metod pogodan za određenog pacijenta bira kozmetolog. Pacijent svakako treba da se konsultuje s dermatologom pre uklanjanja ispucalih kapilara s lica. Prilikom izbora tehnike lekar uzima u obzir opšte zdravstveno stanje klijenta, indikacije i kontraindikacije za postupak, kao i stepen zapuštenosti rozacee - objašnjava dr Bolsun.

Ona dodaje da je i ishrana značajan deo preventive, ali i lečenja rozacee. Neka se na svakodnevnom meniju nađu namirnice koje sadrže vitamine C, PP i K poput pomorandže, limuna, zelenog čaja, spanaća i kiselog kupusa. Ograničite na minimum količinu začinjene i slane hrane, kao i kafu i crni čaj.

pixabay.com

Ishrana utiče na lepotu kože iznutra

FAKTORI RIZIKA ZA ISPUCALE KAPILARE

 • Pušenje
 • Alkohol
 • Stalni stres
 • Nezdrava ishrana
 • Prečeste vruće kupke
 • Prekomerni odlasci u saunu
 • Preterano izlaganje sunčevim zracima
 • Akne koje se nestručno obrađuju
 • Nagle promene temperature
 • Loša higijena
 • Upotreba hormonske kontracepcije

Komentari (0)

Loading