RUSKI DERMATOLOG otkriva kako da se REŠITE POPUCALIH KAPILARA na licu

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

05.08.2021

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poštovanjem preventivnih mera i izbegavanjem provokativnih faktora možete sprečiti pojavu rozacee, ali postoji i niz različitih recepata, postupaka i tretmana kojima ih možete ukloniti. Evo o čemu je reč...

Republika

Foto: pexels.com

Crvena mreža na licu može da se ukloni prirodnim putem

Broj osoba koje muku muče s neestetskom mrežom kapilara na licu nije mali. Neko ima urođenu predispoziciju za rozaceu, kako se ovo oboljenje naziva, a neko vodi takav način života koji doprinosi nastanku patologije.

Zbog visokih temperatura leti ova bolest daje nešto jače simptome i stvara probleme osobama čija je elastičnost kapilara oslabljena.

STAROST POVEĆAVA RIZIK

- U dermatologiji se gubitak elastičnosti kapilara naziva telangiektazija. Posledica toga je vaskularna mreža na licu, koja se manifestuje u obliku crvenila. Prisustvo takvih formacija karakteristično je za svaku osobu, ali se može manifestovati na različite načine. Najugroženije su osobe  tankom i osetljivom kožom. Što je osoba starija, veći je rizik od razvoja rozacee jer kapilari s godinama gube elastičnost. Pojava rozacee takođe može doprineti stanju organizma u celini jer ovaj problem nije uvek čisto kozmetološki, već može biti povezan s vaskularnom bolešću. U ovom slučaju trebalo bi da se obratite lekaru, koji će vam propisati lečenje - kaže ruski dermatolog Svetlana Vladimirovna Bolsun.

Ona ističe da je moguće sprečiti pojavu rozacee, ali da biste to uradili, morate se pridržavati zdravog načina života. Nemoguće je u kućnim uslovima potpuno se osloboditi ispucalih kapilara na licu, ali postoji nekoliko načina da se smanji njihova manifestacija.

Republika

Foto: pexels.com

Pravilna nega od velike je koristi

Na lice svakodnevno nanosite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom, uključujući i predeo ispod očiju. Primenjujte kontrastno umivanje toplom i hladnom vodom jer to jača zidove kapilara.

BEZ PARENJA LICA I AGRESIVNIH PILINGA

- Upotreba seruma sa vitaminom C takođe se smatra efikasnim, kao i uljane kapsule vitamina E i ekstrakt kamelije. Popucale kapilare na licu nemojte lečiti preparatima koji sadrže med, karanfilić i alkohol. Ove komponente mogu izazvati iritaciju i pogoršati situaciju kod rozacee. Takođe su zabranjeni agresivni pilinzi - kaže dr Bolsun.

Ona dodaje da bi osobe sklone rozacei trebalo da izbegavaju čišćenje lica toplom parom. Ova metoda se ranije koristila u salonima, a sada je mnoge žene uobičajeno praktikuju kod kuće, smatrajući je veoma efikasnom. Rizik od pojave popucalih kapilara je veoma visok primenom ovog postupka.

- Potrebno je ukloniti ispucale kapilare jer ako ostanu na koži, rozacea se često pretvara u kongestivnu dermatozu, daleko ozbiljniju bolest. Laserski tretmani su najčešći i najefikasniji metod uklanjanja ispucalih kapilara. Svetlosni snop tretira male površine bez dodirivanja zdravog tkiva. Ako govorimo o manjem crvenilu, rezultat će biti trenutni. U ozbiljnijim slučajevima može biti potreban niz tretmana. Nakon procedure na koži ne ostaju ožiljci. Veoma uspešno se koriste i mezoterapija i ozonska terapija. Metod pogodan za određenog pacijenta bira kozmetolog. Pacijent svakako treba da se konsultuje s dermatologom pre uklanjanja ispucalih kapilara s lica. Prilikom izbora tehnike lekar uzima u obzir opšte zdravstveno stanje klijenta, indikacije i kontraindikacije za postupak, kao i stepen zapuštenosti rozacee - objašnjava dr Bolsun.

Ona dodaje da je i ishrana značajan deo preventive, ali i lečenja rozacee. Neka se na svakodnevnom meniju nađu namirnice koje sadrže vitamine C, PP i K poput pomorandže, limuna, zelenog čaja, spanaća i kiselog kupusa. Ograničite na minimum količinu začinjene i slane hrane, kao i kafu i crni čaj.

Republika

Foto: pixabay.com

Ishrana utiče na lepotu kože iznutra

FAKTORI RIZIKA ZA ISPUCALE KAPILARE

  • Pušenje
  • Alkohol
  • Stalni stres
  • Nezdrava ishrana
  • Prečeste vruće kupke
  • Prekomerni odlasci u saunu
  • Preterano izlaganje sunčevim zracima
  • Akne koje se nestručno obrađuju
  • Nagle promene temperature
  • Loša higijena
  • Upotreba hormonske kontracepcije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading