OVO SU SIMPTOMI RAKA KOŽE KOJIH NISTE SVESNI! Obratite pažnju na ovih 7 znakova dok ne postane KASNO!

Autor: Republika

Lifestyle

13.07.2021

11:58

Iako većina nas zna da bismo trebali pripaziti na nove ili promene mladeža, neki neobičniji znakovi mogli bi vas iznenaditi - i spasiti vam život.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Melanom je najsmrtonosniji oblik i može se proširiti na druge delove tela - godišnje se dijagnostifikuje 16 000 novih slučajeva. Ali koje biste rane znakove trebali tražiti?

Neobjašnjivi ožiljci

- Ako imate deo kože nalik na ožiljak koji se u potpunosti pojavljuje niotkuda i neprestano raste, to bi mogao biti znak karcinoma bazalnih stanica (BCC) - objašnjava dr. Ross Perry, medicinski direktor klinika za kožu Cosmedics.

- Ovo je rak koji raste na delovima vaše kože koji su izloženi puno suncu. Može izgledati boje kože, voštano, poput ožiljka ili zadebljalog područja kože. Karcinom bazalnih stanica najčešći je oblik karcinoma kože, a srećom ujedno je i najmanje rizičan tip.

Biserne lezije na kapcima

Većina ljudi ne shvata da su kapci uobičajeno mesto za rak kože jer je to područje koje mnogima od nas nedostaje prilikom nanošenja losiona za sunčanje.

- Otprilike 85-95 posto karcinoma kapaka u neazijskim zemljama čine karcinomi kože bazalnih stanica. Maligni (kancerogeni) izrasline na kapku mogu izgledati smeđe, crne, crvene ili boje mesa (bisernog izgleda). Mogu biti hrskavi ili bolni, svrbežni i nežni te izgledaju sjajno i voštano. Važno je biti svestan bilo kakvih promena poput izgleda, oblika, boje i rasta - kaže dr Peri i dodaje:

- Da biste zaštitili kapke od UV izloženosti, nosite sunčane naočare, kremu za sunčanje i šešir širokog oblika, koji može blokirati do polovine sunčevih UV zraka iz očiju i kapaka.

CrnI tragovI ispod noktiju

- Subungualni melanom, koji se može pojaviti ispod nokta i na noktu, lako se može zameniti s modricom. Najčešće se pojave ispod noktiju palca ili palca na nozi i često su uzrokovane ponavljanim ozledama ili traumama na tim područjima- ističe on i dodaje:

- Subungualni melanom može se proširiti na druge delove tela ako se ne leči pa je važno da se što pre obratite lekaru.

Svrbež vlasišta

Rak kože na temenu češći je u muškaraca i dolazi u tri oblika.

- Karcinom bazalnih stanica može se pojaviti na vlasištu, ali je relativno niskog rizika i ređi. Ploski stanični karcinom može se naći i na temenu, a češći je kod osoba svetle kože koje su često izložene suncu. Oni se mogu pojaviti kao ljuskave crvene mrlje, otvorene čireve, hrapava, zadebljala ili poput bradavica koža ili povišeni izrasline sa središnjom depresijom koja može svrbeti ili krvariti, prenosi Espreso.

- Melanom, koji je najsmrtonosniji oblik raka kože, takođe se može naći na temenu i pojaviće se kao madež ili izraslina kože.

Tanjug/AP

Ranica koja neće da zaceli

Ako ste primetili da imate ranu koja se nije popravila u roku od četiri dana i čini se da se pogoršava, proverite je kod svog lekara.

- Kod čireva koji ne zarastu može se pojaviti kao kvrgava, suva i ljuskava, a mogla bi biti karcinom bazalnih stanica - upozorava dr. Perry.

- Čirevi takođe mogu svrbeti, krvariti i izgledati korušasto u obliku krasta koje se stvaraju. Opet, najbolje je učiniti da se to pogleda rano.

pixabay.com

Ubodi insekata koji ne nestaju

Ovo nije retkost tokom toplijih meseci, ali ponekad te male crvene kvržice mogu biti nešto ozbiljnije.

- Možda mislite da su vas ugrizli, ali ugrizi insekata obično nestanu u roku od nekoliko nedelja ili postepeno nestaju i postaju manji- objašnjava dr Peri.

- Ako nešto ne nestaje i liči na ugriz, moglo bi biti potpuno bezopasno, ali takođe može biti znak raka kože. Pa ako je uporan i uzrokuje neugodu posetite lekara.

Bleda mrlja kože na glavi ili vratu

- Može pojaviti kao bleda mrlja glatke ili biserno / bele kože na glavi ili vratu. Obično se javlja na koži koja je često izložena suncu, pa se najčešće pojavljuje na licu, glavi i vratu. Preporučio bih da ako primetite nešto neobično na koži što ne pokazuje znakove odlaska nakon četiri nedelje, rezervišite sastanak sa svojim lekarom opšte prakse ili dermatologom- govori on.

- Može biti korisno fotografisati radi praćenja promena. Može biti teže primetiti promene na tamnijoj koži, zato pozovite prijatelja ili člana porodice koji će vam pomoći izvršiti proveru.

Komentari (0)

Loading