DOBAR UKUS KAFE ZAVISI OD JEDNE STVARI! Evo kako da dobijete savršeni napitak!

Autor:

Lifestyle

13.07.2021

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaća kafa je omiljeno piće Balkanaca, a njen ukus itekako zavisi od tipa džezve u kojoj se kuva.

RepublikaFoto: pexels.com

Za dobru, tursku kafu, potrebno je par caka i ulepšaće vam dan! Svi znamo koliko je važno da prva, jutarnja kafa bude dobra, pa iako njena priprema deluje jednostavno, postoje trikovi koji prave veliku razliku u ukusu.

Verovali ili ne, u velikoj meri zavisi od tipa džezve u kojoj kuvate omiljeni napitak.

Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa. Međutim, stručnjaci kažu da ukus i kvalitet samog napitka zavise i od same džezve...

Evo šta treba da znate kada kupujete posudu za kuhanje kafe...

Dodatni savet

Kada kupujete džezvu, izaberite onu  sa širokom bazom i uskim "vratom". U takvoj posudi će se formirati penasti pokrivač koji  zadržava aromu kafe. 

Od emajla

Ovo su solidni modeli po pristojnim cenama. Dobro se peru i dugo traju. Ali tu je i minus - džezva se nejednako zagreva, što može pokvariti ukus kafe.

Od keramike

Prilično su skupe, a krhke. Međutim, kafa koja se u njima priprema je savršenog ukusa, pošto se džezve ravnomerno zagrevaju i dugo drže temperaturu, ne dozvoljavajući da se piće prevremeno ohladi.

Od aluminijuma

Lagane, jeftine dobro se zagrevaju. Međutim, neki tvrde da se na visokim temperaturama, u kontaktu sa tečnošću, oslobađaju štetne materije.

Od bakra

Ako unutrašnjost džezve nije prekrivena slojem kalaja, prekomerno zagrevanje može dovesti do oslobađanja štetnih materija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading