Rešenja iz frižidera PROTIV OPADANJE KOSE: Recepti kao SPAS za žene i muškarce

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

05.08.2021

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako razlog za prekomerno ispadanje dlaka sa glave nije medicinske prirode, problem možete uspešno tretirati moćnim prirodnim preparatima od sastojaka koje gotovo svako ima u kuhinji.

Republika

Foto: Photo by kyle smith on Unsplash

Ne morate da trošite novac na skupe preparate 

Prekomerno opadanje kose je stanje koje pogađa i muškarce i žene. Ne bi trebalo da vas brine ako vam na dnevnom nivou otpadne od 60 do 100 vlasi jer se to smatra normalnom pojavom. Međutim, ako primetite da vam kosa opada u većoj količini, u pramenovima ili vam se pojavljuju pečati bez kose na glavi, trebalo bi da posetite dermatologa, koji će utvrditi pravi uzrok. Delovanjem na razlog zaustaviće se i opadanje kose.

SEZONSKO OPADANJE

- Razlozi zbog kojih nam opada kosa su brojni i uglavnom bezazleni. Na prvom mestu to je sam proces starenja, hormonski disbalans, nedostatak određenih vitamina ili minerala u krvi ili jak stres. Uzrok preteranog opadanja kose može biti i dijeta siromašna proteinima, koji su sastavni gradivni elementi kose. U ishranu uvrstite mleko, jaja, ribu i meso, kao i karfiol, suvo voće, integralne žitarice, banane i pivski kvasac, koji su odlični izvori vitamina B grupe, odgovornih za rast kose - kaže frizerka Saša Huremović.

Ona dodaje da čak 20 odsto populacije pati od sezonskog opadanja kose, koje se dešava početkom proleća i jeseni i smatra se normalnom pojavom. Opadanje kose, naročito kod muške populacije, može biti genetske prirode, dok se kod žena često dešava da preteranim tretiranjem kose hemikalijama i izlaganjem visokim temperaturama dovedu do prekomernog gubitka kose.

ISHRANA I STRES

- Alopecija areata ili gubitak kose na pečate najviše se javlja kod dece, i to uglavnom pod uticajem više faktora. Na poglavini se jasno vide ograničeni krugovi gde nedostaje kosa. U slučaju ovog oboljenja preporučuje se uzimanje farmakološke terapije, koju će prepisati lekar, zdrava ishrana za podizanje imuniteta, kao i izbegavanje stresnih situacija - objašnjava Saša Huremović.

Republika

Foto: pexels.com

Da bi kosa bila zdrava bitno je i šta jedemo

 

Ona ističe da, ako razlozi za opadanje kose nisu zdravstvene prirode, vlasište možete tretirati i negovati prirodnim preparatima, koji, ako budete uporni i dosledni, mogu zaustaviti opadanje i podstaći rast nove zdrave kose.

PRIRODNI LEKOVI PROTIV OPADANJA KOSE

Tretman sa kvascem i medom

Sastojci:

  • pakovanje svežeg kvasca
  • 2 kašike meda
  • 3 kašike toplog mleka
  • žumance

Priprema:

Med rastvorite u toplom mleku, dodajte kvasac i dobro umutite da dobijete glatku smesu. Ostavite je da naraste oko 15 minuta, a zatim umutite žumance. Smesu rasporedite po kosi, a u koren je dobro umasirajte, pa pokrijte kosu streč folijom ili kapom za kupanje i ostavite da deluje oko dva sata. Nakon toga uobičajeno operite kosu i ostavite je da se osuši na vazduhu. Tretman za kosu od kvasca i meda primenjujte jednom nedeljno, u trajanju od 10 do 15 nedelja, a nakon toga je potrebno napraviti pauzu od tri meseca pre započinjanja narednog tretmana.

Republika

Foto: pixabay.com

Med je poznat kao lek za mnoge zdravstvene tegobe

Topla uljana maska od kokosa i belog luka

Sastojci:

  • 100 ml kokosovog ulja
  • 4 čena belog luka

Priprema:

Kokosovo ulje zagrejte do temperature na kojoj ga možete naneti na kožu glave, pa u njega dodajte ispasirani beli luk i promešajte. Uljanu masku nanesite na celu kosu s akcentom na koren kose, lagano ga masirajući. Kosu zaštitite kapom za kupanje, a preko stavite zagrejan peškir. Nakon dva sata temeljno operite kosu. Ovaj tretman se posebno preporučuje osobama kod kojih je opadanje kose uzrokovano bakterijama i gljivicama.

Vitaminski šampon protiv opadanja kose

Sastojci:

  • 750 ml šampona od koprive
  • 100 ml vodenog rastvora pantenola
  • 30 ml kapi od koprive
  • 30 ml vodenog rastvora AD kapi
  • 50 ml ricinusovog ulja
  • uljana ampula vitamina B
  • uljana ampula vitamina E

Priprema:

Jednostavno pomešajte sve sastojke i dobro promućkajte. Pranje kose ovim šamponom provereno zaustavlja opadanje kose, a istovremeno jača koren i obnavlja vlasi.

Republika

Foto: pixabay.com

Muškaci su češće pogođeni problemom opadanja kose

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading