PROMENA BOJE I MIRISA URINA MOŽE BITI POSLEDICA OZBILJNE BOLESTI: Ako ovo primetite trčite kod lekara!

Autor: Republika

Lifestyle

25.07.2021

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ukoliko vam se promeni boja i miris urina odmah posetite lekara.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne misli se uvek na upalu bešike, pa da znate šta sve može da bude uzrok ako nekad primetite da vam urin ima neprijatan miris.

Urin ili mokraća svetložuta je tečnost putem koje se iz organizma izlučuje većina štetnih stvari uz istovremeno rešavanje suvišne tečnosti. Materije koje su unesene u organizam i ne uspeju da se apsorbuju i izluče, kruti otpad putem creva, tekući preko bubrega i mokraćovoda, jedan deo tekućine iz organizma izađe putem perspiracije.

Bolest bubrega

Ukoliko je mokraća mutna, tamna i imate bolove prilikom mokrenja to može biti i pokazatelj da su vaši bubrezi "zakazali". Ukoliko primetite ovakvu promenu odmah posetite lekara.

Polna bolest

Promena boje i mirisa mokraće može biti i posledica ozbiljnih polnih bolesti koje zahtevaju pod hitno lečenje. U tom slučaju urin se oseća na amonijak i mogao bi biti znak Trichomonas vaginalis, hlamidije i gonoreje.

Infekcija

Infekcija mokraćnih kanala često dovodi do promene u boji urina, gustini, ali i mirisu. Na početku infekcije simptomi poput bolova u donjem stomaku i otežanog mokrenja mogu izostati, ali boja i miris odmah će pokazati da nešto nije u redu, zato ne čekajte da se pojavi bol već pri prvoj promeni idite kod doktora.

Upala 

Slatkasti miris amonijaka propraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da trebate posetiti lekara jer imate upalu urinarnog trakta.

Međutim, neprijatan miris najčešće nije nešto što se ne može rešiti. Ovakve promene mogu nastati i zbog drugih spoljnih faktora. 

Foto: pexels.com

Dehidratacija

Vrlo jednostavno – ako pijete dovoljno vode, urin vam je bledo žute boje i miriše obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i neprijatnog mirisa – zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razređena vodom.

Foto: pixabay.com

Namirnice

Jeste li ikada primetili da vam je urin nakon konzumiranja špargle ima posebno neprijatan miris? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime, špargla, beli luk, ishrana bogata proteinima i karijem – nakon ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina. Cvekla izaziva crvenu boju urina, stoga ako ste ovih dana konzumirali ovo povrće nemojte se plašiti.

Foto: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Kafa

Kava sadrži jednu posebnu komponentu dobijenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, ali ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno većoj koncentraciji. I zato će vam urin imati neprijatan miris.

Lekovi

Antibiotici s kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do nešto neprijatnijeg mirisa urina. Ali, on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoj lek, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u vaginalnom području.

Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašeg urina verovatno biti malo drugačija.

Komentari (0)

Loading