TAJNE RUSKE NARODNE MEDICINE: Prirodni lekovi protiv opekotina

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

24.07.2021

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira na upozorenja lekara o štetnosti preteranog izlaganja sunčevim zracima, gotovo svako od nas je bar jednom u životu imao neprijatne i bolne opekotine na koži nastale upravo usled neopreznog sunčanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako se već dogodi da izgorite na Suncu, reagujte na vreme

Prevencija je u ovom slučaju najvažnija i podrazumeva izbegavanje direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti od 10 do 17 časova, a zatim i upotreba krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom, koje se moraju ponovo naneti na kožu nakon svakog kupanja.

Opekotine prvog stepena u ovom slučaju su najčešće, a karakteriše ih crvenilo kože, kao i bol. Duže izlaganje sunčevoj svetlosti dovodi do opekotina drugog stepena s plikovima ispunjenim tečnošću. U izuzetno retkim slučajevima sunčevo zračenje može prouzrokovati teže opekotine.

Najugroženije su osobe svetle puti, deca, ljudi koji retko izlaze na sunce, kao i osobe koje pate od nekog dermatološkog oboljenja. Osoba svetle puti na suncu može da zadobije opekotine za svega 15 minuta. Prvi simptomi pojavljuju se od dva do šest sati nakon boravka na suncu. Koža postaje upaljena, crvena i bolna na dodir, a moguć je i porast telesne temperature. Nekoliko dana nakon izlaganja sunčevoj svetlosti koža lagano nabrekne, a zatim se pojavljuju plikovi i kraste.

To možete sprečiti upotrebom narodnih ruskih lekova za opekotine.

Kefir za prvu pomoć

Nanesite hladan kefir na kožu, ostavite da delujete pola sata, pa isperite vodom. Postupak ponavljajte sve dok se tegobe polako ne povuku. Ovaj mlečni proizvod uklanja bol, ublažava iritaciju i vlaži oštećenu kožu.

Obloga od krompira

Operite krompir i s korom ga nasitno narendajte. Dobijenu kašu stavljajte kao oblogu na opečeno mesto. Postupak treba da traje oko sat vremena, pri čemu se na svakih 15 minuta uklanja stara i stavlja nova obloga. Ovaj stari lek ublažiće bol i sprečiti pojavu plikova.

Lek od belanaca

Ulupajte belance i nanesite na opekotinu. U početku možete osećati pečenje, koje će brzo proći, dok će bol postepeno uminuti. Ako ovo što pre primenite, mnogo su manje šanse da dođe do pojave plikova, a koža se neće ljuštiti.

Lek od cvekle i bundeve

Narendajte jednaku količinu sveže cvekle i bundeve i dobijenom pulpom namažite opečena mesta. Ovaj lek brzo hladi kožu i ublažava bol.

RepublikaFoto: pixabay.com
Prirodne namirnice su od velike pomoći

Mast od četinarske smole

Na pari, uz mešanje, istopite smolu bora ili jele, pčelinji vosak i svinjsku mast u jednakim delovima. Procedite, ohladite i stavite u frižider. Mast stavite na čist zavoj i nanesite na ranu. Preporučuje se da postupak ponovite bar pet puta.

Lek od kuvanih žumanaca

U zavisnosti od površine opekotine, skuvajte tvrdo od četiri do 20 jaja i odvojite žumanca. Na suvom zagrejanom tiganju pržite izgnječena žumanca sve vreme mešajući viljuškom. Tečnost koja se oslobodi nakon 20 minuta zagrevanja žumanaca dragocena je kao lek za opekotine. Procedite je u čistu posudu i čuvajte u frižideru. Opekotine mažite nekoliko puta dnevno i primetićete da će se koža brzo oporaviti i neće ostati ožiljci. Ovaj melem nema rok trajanja.

Rusko ulje za opekotine

Sastojci:

  • 100 g neslanog putera
  • 20 g lanenog ulja
  • 40 g pčelinjeg voska

Priprema:

Promešajte sastojke, pa ih stavite na šporet i lagano zagrevajte oko pola sata. Nakon što se ohladi ulje se nanosi u ujednačenom sloju na prirodnu tkaninu, koja se polaže na pogođeno meso i povezuje zavojem. Oblogu promenite svakoga dana, a ulje koristite dok opekotine ne zacele.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading