OVAJ TEST OD 25 SEKUNDI OTKRIVA DA LI STE ZDRAVI: Ako bude negativan, TRČITE KOD LEKARA!

Autor: Republika

Lifestyle

25.06.2021

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravilno disanje omogućava našem organizmu dovoljno kiseonika, utiče i na pritisak, rad srca ali i raspoloženje.

RepublikaFoto: Photo by CDC on Unsplash
Foto: Ilustracija

Vežbe disanja primenjuju se da bismo lakše zaspali ili odagnali stres, a jednostavan test od 25 sekundi pokazaće da li pravilno dišete.

Sedite i umirite se, i onda polako i duboko udahnite punim plućima. Zapušite potom obe nozdrve i držite vazduh koliko god možete, dok vam telo prirodno ne stavi do znanja da bi trebalo da ispustite vazduh.

- Ako ste ga zadržali 25 sekundi, nalazite se u grupi koja dobro diše. Preko toga, i imate značajan kapacitet pluća, ali sve ispod 25 sekundi je znak za uzbunu - rekao je Patrik Mejkun, stručnjak za disanje.

RepublikaFoto: pixabay.com

On kaže da je "rezultat" od 15 ili čak deset skundi ozbiljan razlog za brigu jer je kapacitet pluća umanjen, ali da postoji način da pravilnije dišete čak i ako ste dobili nizak broj, prenosi Srbija Danas.

- Prvo pravilo je, nemojte disati na usta. Uvek dišite na nos, na taj način organizam zadržava više kiseonika - savetovao je Mekjun.

- Svaku fizičku aktivnost obavljajte zatvorenih usta. Mišići će stvarati ugljen dioksid koji neće imati gde da "ode" i razvićete veću toleranciju na pritisak ugljen dioksida. Telo će se prilagoditi za četiri do šest nedelja i manje ćete biti zadihani nakon napora - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading