VAŽNO: Ovako očistite PLUĆA NA PRIRODAN NAČIN!

Autor:

Lifestyle

14.09.2021

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednje dve godine postalo je veoma važno da ojačamo pluća, a ovde možete da saznate kako da to uradite na potpuno prirodan način.

Republika

Foto: Photo by CDC on Unsplash

Radite ove vežbe i koristite prirodne lekove

Čišćenje pluća omogućuje da očistite ovaj važni organ od katrana i toksina, smanjite rizik od pojave infekcije i raka, povećate kapacitet pluća i poboljšate opšte zdravlje respiratornog sistema, piše alternativa-za-vas.com.

Čišćenje pluća posebno se preporučuje aktivnim i pasivnim pušačima kao i ljudima koji žive u područjima sa zagađenim vazduhom.

Postoji četiri osnovne metode uz pomoć kojih možete očistiti pluća.

1. Vežbe disanja

Vežbe disanja su jedan od najboljih načina čišćenja pluća. Ne mislimo na obično "duboko" disanje - potrebno je puno više od toga da bi se pluća dobro očistila.

Postoji više vrsta vežbi za detoksikaciju pluća. Evo jedna od njih. Ova vežba će temeljno očistiti pluća, i ako je radite ujutro, kada je vazduh čist i svež, osiguraće odličan početak dana.

Zauzmite stojeći položaj. Budite opušteni. Držite ruke sa strane i noge malo razdvojene. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos. Zatim udahnite kroz nos i polako izdahnite kroz usta, sve dok više ne možete izdahnuti... Međutim, ne zaustavljajte se ovde jer u stvarnosti u plućima je preostalo još ustajalog vazduha. Jedan deo vazduha uvek ostaje u plućima i ne menja se dok dišemo. Sada naterajte Vašu dijafragmu da izdahne sav taj vazduh iz pluća uz pomoć dahtanja. Nekoliko puta izdahnite "ha... ha... ha..." kroz usta - sve dok ne osetite da u plućima više nema vazduha. U tom trenutku ćete osetiti da se Vaš trbuh uvukao unutra. Kroz nos polako udahnite sveži, čisti vazduh u prazna pluća.
 
Napunite pluća vazduhom do kraja, a zatim zadržite dah 5 sekundi, polako brojeći 1, 2, 3, 4, 5. U ovom trenutku, kiseonik je napunio Vaša pluća i svaku ćeliju u telu! Opet izdahnite kroz usta, sve dok više nema vazduha i ponovite "ha... ha... ha..." da bi isterali preostali vazduh iz pluća.

Ponovite vežbu onoliko puta koliko Vam se to sviđa. Osim toga što čisti pluća, ova vežba ima i drugu dobrobit - Vaš stomak će s vremenom postati čvrst i ravan.

2. Inhalacije eteričnim uljima

Redovno (2-3 puta nedeljno) radite inhalacije s eteričnim uljima eukaliptusa, paprene metvice, ruzmarina ili majčine dušice. To će Vam pomoći da brzo očistite pluća od toksina i viška sluzi.

Za takvu inhalaciju nije potrebno kupovati poseban uređaj. Jednostavno zagrejte veliki lonac s vodom i u njega dodajte par kapi prirodnih eteričnih ulja.

Udisanje tople pare s eteričnim uljima je prijatno i opuštajuće i odmah će olakšati probleme s disanjem.

Može se koristiti ne samo za detoksikaciju pluća, nego i kod gripa, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

3. Korekcija ishrane

Poput svih drugih vrsta čišćenja organizma, čišćenje pluća uključuje korekciju ishrane. Zdrava ishrana je bitna jer pokreće prirodne mehanizme čišćenja tela i jača imunitet. Tokom čišćenja preporučuje se da unosite više vode, voća i povrća. Neke namirnice posebno doprinose zdravlju pluća. Evo o kojim namirnicama je reč:

Čili

Ljuta hrana poput čilija pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima i generalno u organizmu. Upravo zato, kada jedete ljutu hranu, možete osetiti kako odmah počinje da vam curi nos. Na isti način ljuta hrana deluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući vašem organizmu da ih lakše eliminiše.

Voda

Da, obična voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma! Pokušajte da izbegavate gazirane sokove, kafu ili alkohol. Dajte prednost običnoj čistoj vodi. Dobra hidracija je ključna za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina.

Luk

Ova univerzalna biljka je bogata mnogim važnim nutrijentima. Sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća, pomaže u razgradnji sluzi i izbacivanju toksina iz organizma.

4. Biljke koje pomažu u uklanjanju katrana, toksina i viška sluzi

Potočarka

Mnogi alternativni lekari smatraju potočarku nezaobilaznom u procesu čišćenja pluća. Od potočarke se pravi jednostavna i ukusna supa, koja efikasno čisti pluća od toksina. Ovu supu treba konzumirati 2 puta mesečno, posebno aktivnim i pasivnim pušačima. Evo kako da je pripremite:

Sastojci:

kg potočarke (cvetovi i stabljike)

2 čaše datulja

4 čaše vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u lonac na laganu vatru. Kada prokuva, smanjite vatru i kuvajte najmanje 4 sata. Ako se na površini supe stvara pena, uklonite je sa kašikom. Pošto je supa gotova, začinite je prema Vašoj želji. Možete je servirati s rižom i drugim jelima.

Napomena: vrlo je bitno koristiti tačnu razmeru namirnica i kuvati supu najmanje 4 sata. Posle takvog kuvanja supa postaje fina, hranjiva i korisna za detoksikaciju pluća.

Đumbir

Đumbir je moćno sredstvo za detoksikaciju pluća. Možete ga koristiti na više načina. Čaj od korena đumbira s limunom olakšava disanje i pospešuje eliminaciju toksina iz disajnih puteva.

Možete napraviti i toplu kupku s prahom od đumbira. Trajanje kupke bi trebalo biti 20 minuta. Kupka podstiče proces otvaranja pora i znojenja, što pomaže eliminaciji toksina. Para, koju udišite, ulazi direktno u disajne puteve, olakšava proces disanja i pročišćava pluća.

Uz svaki obrok pojedite mali komadić đumbira. To će poboljšati Vašu probavu, a i doprinijeće procesu čišćenja organizma.

Divizma (Verbascum thapsus)

Čaj od divizme donosi olakšanje osobama čija su pluća začepljena toksinima i katranom, što je uobičajena situacija kod pušača. Budite pažljivi da dobro procedite čaj - malene dlačice na lišću divizme mogu imati iritirajući učinak ako ih progutate.

Uva ursi i podbel (Tussilago farfara)

Nakon prestanka pušenja bitno je da očistite pluća od svih toksina koji nose potencijalni rizik od raka. Podbel i uva ursi su vrlo popularne među pušačima jer omogućuju takvu vrstu detoksikacije. I ne samo to - ove biljke jačaju i neguju ceo respiratorni sistem.

Ostale biljke

Marulja (marrubium vulgare), kopriva, koren lotusa, piskavica, eukaliptus, goldenseal i paprena metvica su takođe vrlo korisni kod detoksikacije pluća.

Šta treba izbegavati tokom čišćenja pluća?

  • Izbegavajte konzumiranje prerađenih namirnica, posebno belog brašna i šećera, te mlečnih proizvoda koji podstiču stvaranje sluzi u organizmu.
  • Rešite se stresa.
  • Ako pokušavate da prestanete da pušite, svakako izbegavajte društvo pušača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading