ČUVENI LEKAR RAZBIJA ZABLUDE O ZDRAVLJU! Koliko koraka dnevno stavrno čuva srce

Autor:

Lifestyle

02.09.2021

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za dobro zdavlje nije neophodno intezivno vežbanje dovoljana je i redovna šetnja. Ipak, često se čuju oprečne informacije o tome koliko koraka dnevno "čuva srce".

Republika

Foto: pexels.com

Šetnja kroz šumu

 

Nekako je postalo opšteprihvaćeno da je 10.000 koraka dnevno potrebno da bismo sačuvali zdravlje.

Ali, da li je stvarno potrebno napraviti 10.000 koraka dnevno da bismo bili zdravi? Najkraći odgovor je - ne!

Koren ovog verovanja krije se još u izumu jedne japanske kompanije, napravljenom sredinom šezdesetih godina. U pitanju je bio brojač koraka nazvan "Manpo-kei", što u prevodu znači 10.000 koraka. Samo ime tog merača postavilo je standard u koji i danas verujemo iako ga nauka ne podržava.

Ovo nije opasan i štetan mit, kretanje je zdravo, ali stručnjak za dugovečnost Sergej Jang rekao je da je pravi broj koraka značajno manji.

"Precizniji broj bio bi oko 7.000, sve nakon toga kao da je dostizanje istog tog nivoa bez mogućnosti daljeg napretka", rekao je on u jednom podkastu.

Dva istraživanja podržavaju njegovu teoriju. U prvom, utvrđeno je da su žene koje dnevno naprave 4.400 koraka u manjem riziku od prerane smrti od žena koje hodaju "samo" 2.700 koraka. Ali se nivo rizika "zakucao" na 7.500 koraka i sve preko toga ga nije smanjivalo.

Republika

Foto: pixabay.com

Merenje pritiska

 

U drugoj studiji, jeste utvrđeno da oni koji više hodaju imaju manji rizik od prerane smrti, ali procentualno nije bilo neke razlike između onih koji su hodali 4.000, i onih koji su dnevno pravili 8.000 koraka.

Ali, i Sergej Jang svojim klijentima zadaje broj od 10.000 koraka. Zašto? Jednostavno je. Zato što malo ko ostvari zadati broj.

"Kada preporučujem ljudima koliko bi trebalo da hodaju, i ja uvek kažem 10.000. Dobro je imati neku okvirnu gornju vrednost jer ljudi onda imaju čemu da teže kao cilju koji bi trebalo ostvariti. I većina njih će onda, zapravo, ostvariti nešto niži broj što je oko 7.000 koraka", rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading