ZA MIRAN SAN: Vežbe protiv hrkanja

Autor:

Lifestyle

03.11.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrkanje je bolest koja ne pogađa samo osobu kod koje se javlja već i one najbliže, uglavnom partnera ili decu koji dele spavaću sobu.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Postoji rešenje za "bučno spavanje"

Uzroci mogu biti otežano disanje na nos, uvećani krajnici, spušteno nepce, duge resice, zabačen i prevelik jezik ili deformitet donje i gornje vilice. Jedan od načina da provedete mirnu noć i da se naspavate jeste promena načina života.

Manje alkohola i hrane

Dr Novak Vukoje kaže za Srpski telegraf da loše navike kao što su konzumacija alkohola i preobilna ishrana treba izbegavati.

- Osobe sklone ovoj pojavi treba da održavaju telesnu težinu u normali, izbegavaju obilne obroke i alkohol nekoliko sati pre spavanja. Potrebno je izbegavati sedative, uvesti redovno vreme spavanja, spavati na desnom boku ili stomaku, podići uzglavlje kreveta - objašnjava dr Vukoje.

Ipak, ponekad ni promena načina života i ukidanje loših navika ne mogu da pomognu, te je rešenje hirurška intervencija.

- Ako ništa ne pomogne, preostaje hirurgija koja jedina može da uvede tihu noć u spavaće sobe - navodi doktor.

Pogođeni deca i trudnice

Statistike pokazuju da 25 odsto osoba stalno bučno spava, 25 povremeno, a ostalih 50 odsto su mirni spavači. Hrkanje kao pojava susreće se kod oba pola. Muškarci su, u odnosu na žene, dva do tri puta češće zastupljeni, ali se s klimaksom kod žena taj odnos smanjuje. Preko dve milijarde ljudi u svetu tokom noći bučno spava.

Hrkanje se javlja i kod dece u oko 10 do 12 odsto slučajeva.

- Najčešći uzrok čujnog disanja u ovoj populaciji su uvećani, nepčani krajnici i treći krajnik. Kod trudnica je pojava nešto češća zbog hormonalnog disbalansa, posebno u prvim mesecima trudnoće - objašnjava doktor Vukoje Novak.

Ostavite pušenje

Ruski doktor Buzunov Roman Vjačeslavovič izdvaja i nekoliko jednostavnih, a opštih preporuka za sve koji pate od hrkanja.

- Neophodno je smanjiti telesnu težinu. Gubitak težine za samo deset odsto, pod uslovom da niste previše mršavi, poboljšava disanje za čak 50 odsto. U mnogim slučajevima, gojazni pacijenti treba samo da smršaju da bi zaustavili hrkanje - navodi Vjačeslavovič.

On dodaje da je neophodno i izbegavati cigarete.

- Smola duvanskog dima često uzrokuje otok sluzokože koji remeti disajni put i dovodi do hrkanja ili ga povećava. Pušenje treba da bude ostavljeno, naročito dva do tri sata pre spavanja.

Tu su i svakodnevne vežbe za jačanje mišića ždrela. Sastoje se od toga da ponavljate slovo "i" po 20, 30 puta, dva do tri puta dnevno. Pritom, važno je izgovaranje raditi s naporom, s napetim mišićima ždrela, kao da pevate: "Iiiiii." Ovu "zvučnu gimnastiku" radite ujutru i uveče. Hrkanje će vam se sasvim prorediti i prestati.

Recepti narodne ruske medicine

  • Prodišite uz koprivu i žalfiju. Narodna medicina vam može pomoći da zaspite i provedete noć bez buđenja partnera. Evo nekih recepata iz prirode zahvaljujući kojima ćete prodisati i spasti se ove prave noćne more.
  • Žalfija. Osim njenih blagotvornih uticaja na krvni pritisak i nivo šećera u krvi, žalfija je biljka koja ima i antiupalna dejstva. Uzmite šaku listova žalfije, jabukovo sirće (nekoliko kafenih kašičica) i peškir. Skuvajte vodu, stavite lišće u nju, nagnite se i pokrijte glavu peškirom i udišite. Dodajte malo jabukovog sirćeta.
  • Đumbir. Potrebno vam je nekoliko komada svežeg đumbira, velika šolja vode i nekoliko kašičica meda. Operite i nasecite đumbir, sipajte ga u posudu za kuvanje i dodajte vodu. Kuvajte tri do četiri minuta, skinite sa vatre, prekrijte nečim i ostavite da odstoji pet minuta. Nakon toga dodajte med, dobro promešajte i popijte. Pijte tri do četiri puta dnevno.
  • Beli luk. Za ljutu hranu se veruje da može da pomogne u slučaju hrkanja, verovatno zato što takve namirnice suše nazalne kanale i smanjuju nagomilavanje sluzi koja kasnije može da blokira sinuse. Zato jedite beli luk neposredno pred spavanje.
  • Čaj od koprive. Ako odlučite pak da pijete čaj od koprive i njime prekinete hrkanje, sve što vam je potrebno je jedna kašičica suvih listova koprive i šolja tople vode. U džezvu stavite koprivu, prelijte prokuvanom vodom, ostavite da stoji pet minuta i odmah nakon toga popijte čaj. Tri ovakva čaja dnevno će vam biti od velike pomoći.
  • Maslinovo ulje. Ono pomaže u mnogo čemu i može vas, takođe, rešiti i hrkanja. Sve što vam je potrebno u ovom slučaju je kafena kašičica do dve maslinovog ulja. Kada ovo uradite, tkivo koje ometa protok vazduha i izaziva hrkanje biće vlažnije i neće biti toliko trenja ni nezgodnog zvuka hrkanja. Zato uzmite nekoliko kašičica maslinovog ulja i to ponavljajte neko vreme svake večeri pred spavanje.
  • Kupusov sok i med pre spavanja. U narodnoj medicini postoji mnoštvo lekova za hrkanje. Kako prenosi jedan ruski portal, među najstarijim receptima je onaj s kupusovim sokom. Svako veče treba pripremiti jednu čašu kupusovog soka, pomešati je s kašikom meda i popiti pre spavanja. Ako nemate sokovnik, namažite malo meda na list kupusa i pojedite pred spavanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading