Voda za piće može zaustaviti akne

Autor:

Lifestyle

21.11.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akne predstavljaju najčešće oboljenje kože kod ljudi. Čak 70-95 odsto tinejdžera pati zbog ovog problema. Mnogi u očaju pribegavaju lekovima i različitim preparatima kako bi se oslobodili akni. Akne mogu negativno uticati i na samopouzdanje jer ne predstavljaju samo bolest, već i estetski problem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Akne

Brojne naučne studije bavile su se ovim problemom, ali ne mali broj njih potvrdio je da se lek protiv akni nalazi u našem okruženju, u vodi.

Medicinska istraživanja potvrdila su da se problem akni javlja kod osoba koje se nepravilno hrane i ne piju dovoljno vode. Samim tim njihova koža nije dovoljno hidrirana, a akne se javljaju upravo na suvoj koži.

Studija koja je objavljena u časopisu "Clin Cosmet Investig Dermatol" sprovedena je na 49 žena koje su tokom 30 dana pile po 2 litra vode. Rezultati istraživanja bili su impresivni. Ne samo da su ublažene akne, nego je svakodnevnom konzumacijom vode uklonjen višak tečnosti iz organizma, a koža dobila normalnu fiziologiju.

Jednom drugom studijom koja se bavila sličnom tematikom, ustanovljeno je da su kod žena koje su konzumirale više od 2 litra vode smanjio celulit zbog hidratacije kože.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Voda pomaže imunom sistemu

Kada su akne u pitanju, svakodnevna konzumacija vode ne samo da hidrira kožu već doprinosi i stabilnom funkcionisanju imunog sistema. Suštinski, akne izaziva bakterija Cutibacterium acnes (C. acnes). S obzirom na to da je bakterija odgovorna za ovu bolest kože, veoma je važno voditi računa da u svakom trenutku telo bude zaštićeno stabilnim imunim sistemom. Zato je od ogromne važnosti konzumirati vodu svakoga dana, ali i voditi računa o pravilnoj ishrani koja je puna vitamina i minerala.

Voda održava zdravlje celokupnog tela

Dehidratacija organizma je vrlo opasna jer izaziva brojne posledice. Neke od njih jesu i povećanje nivoa šećera u krvi, povećano lučenje insulina, isušivanje kože i pad imunog sistema. Svi ovi rizici mogu dovesti do toga da se na koži pojave akne koje je gotovo nemoguće ukloniti ukoliko se ne sprovodi pravilna hidratacija.

Brojni stručnjaci imaju manje ili više neslaganja oko toga da li voda može da ukloni akne, ali među njima postoji slaganje u jednoj stvari: Pravilna hidratacija će svakako zaustaviti ovaj problem. Zato je voda temelj svake uspešne borbe protiv akni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading