Ovih 5 namirnica pobeđuju RAK! Malo belog pasulja, ribe, zelenog čaja...

Autor: menshealth.rs

Lifestyle

19.11.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saznajte koje su to zdrave namirnice koje vam mogu pomoći u borbi protiv raka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Beli pasulj

Zeleni čaj

Kofein i antioksidanti pomažu izumiranje oštećenih ćelija, time smanjujući rizik da postanu kancerogene, kaže Čang Jang, doktor medicine, istraživač bolesti raka, na Univerzitetu Rutdžers.

Savet: Flaširani zeleni čaj može sadržati šećer, dok ga sveže kuvani zelen nema ( osim ako ga vi ne dodate). Kupite kutiju kesica prirodnog zelenog čaja i skuvajte ga sami.

Pastrmka

Omega 3 masne kiseline iz ove hladnovodne ribe mogu sprečiti upalne procese koji utiču na nastanak i širenje raka, kaže Nejl Ijengar, doktor medicine, medicinski onkolog , iz centra za sprečavanje raka.

Savet: Filete pastrmke začinjene sa malo soli, bibera, ulja i kriškom narandže umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite u rerni na 200 C, 15- 20 minuta. Služite uz bulgur.

RepublikaFoto: pixabay.com

Bulgur

Povećanjem unosa celog zrna u organizam, opada rizik pojave raka, navodi Britanski medicinski dnevni list ( BMJ-British Medical Journal). To bi moglo biti zbog vlakana . Bulgur ima 50% više količine vlakana od kinoe.

Savet: Zamenite svoju jutarnju ovsenu kašu bulgurom, ubacite u salatu za ručak, ili za laganu večeru, pripremite kao prilog pšenicu sa belim i mladim lukom i đumbirom, uz pastrmku ili losos.

Beli pasulj

Prema Američkom institutu za istraživanje bolesti raka, svakih 10g vlakana (1/2 šolje belog pasulja) koje pojedete dnevno, smanjuju pojavu kolorektalnog raka za 11%.

Savet: Ova mekana i blaga zrna savršena su za paprikaš ili supu. Iscedite konzervu , isperite pasulj i dodajte ga, kao što biste meso ubacili u vaš omiljeni čili recept.

RepublikaFoto: pixabay.com

Semenke bundeve

Ne bacajte ih u smeće. Seme bundeve bogato je vitaminom E više nego ostale semenke i orašasti plodovi, a on ima dokazanu moć u borbi protiv raka prostate.

Savet: Ubacite šaku oljuštenih, neslanih semenki u vaš trail mix (mix orašastog i suvog voća), salatu, ili u jelo od bulgura. Ili ih ispecite i grickajte kao popodnevnu užinu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading