Evo koliko vam keša treba u Moskvi dok ste na SP

Autor: telegraf.rs

Razonoda

26.06.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Moskvi živi 79 milijardera, što je daleko više nego u bilo kom drugom gradu na svetu, a votka se pije na "eks"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Moskva preplavljena navijačima

Grad Moskva se ne može opisati u par redaka, njena istorija seže daleko, a kulturno-političke prilike su često umele da budu oštre i ledene baš kao što je to i sama ruska zima. Smatra se da je grad osnovan 1147. godine. Od 12. do početka 14. veka, sadašnja prestonica je bila mala, ali se njena uloga promenila u 14. veku kada je grad odneo mnogo pobeda u suprotstavljanju sa drugim ruskim gradovima.

Moskvu su nekoliko puta zauzimali Tatari, Poljaci i Francuzi, pa se zbog svoje burne istorije često naziva i "Treći Rim". Jedna od najvećih znamenitosti Moskve je Kremlj, koji je izgrađen za vreme vladavine kneza Dmitrija Donskog. Ruska prestonica ima mnogo muzeja, crkva, hramova i spomenika, povezana je velikim metroom koji je građen u obliku prestena pa se zbog toga naziva "kaljco". Prema broju putnika, moskovski metro je drugi najveći metro u svetu (odmah iza tokijskog). Grad ima veliku tranzitnu mrežu, u njemu se nalaze četiri velike, međunarodne, vazdušne luke i devet železničkih terminala.

Grad se prostire na 878,7 kilometara kvadratih, a u njemu ima preko 13 miliona stalnih stanovnika. Moskva je najmnogoljudniji grad kontinentalne Evrope i prema broju stanovnika ona je sedmi najveći grad na svetu. Za obilazak grada je potrebno minimum pet dana, ali ni to nije dovoljno ako hoćete da upoznate grad "uzduž i popreko".

Tradicionalna moskovska kuhinja obiluje ribom i drugim vrstama mesa, pečurkama, pihtijama, turšijom i sladoledom. Pre obroka se pije čaj u koji se umesto šećera dodaje džem ili slatko, a zimi je nezaobilazna votka, koja se uvek "ispija na eks". Restorani su vrhunski i u njima možete naći brojne svetske specijalitete, uopšteno u gradu se nalazi mnogo različitih supermarketa, prodavnica i kafića.

Znamenitosi koje oduzimaju dah je mnogo, pa nećete znati odakle da krenete da biste videli sve što vas zanima. Obrni - okreni, vremena da vidite sve nećete imati, ali obavezno bi trebalo da se prepustite čarima krsaternja rekom Moskvom (reka kruži kroz centar grada). Zatim se prošetajte po Crvenom trgu i okolini i da uživate u pogledu na Kremlj.

RepublikaFoto: pixabay.com

Među vašim obaveznim destinacijama trebalo bi da se nađe i Boljšoj teatar, Katedrala Vasilija blaženog, Katedrala Hrista Spasitelja, Lenjinov mauzolej. Kada bismo nabrajali šta sve morate posetiti ne bismo se zaustavili, ali treba naglasiti i da se prelepi Park Gorkij nalazi na tom spisku. Među muzejima tu su i Puškinov muzej,  Galerija Tretjakov. Kad se već upustite u razgledanje grada, iskoristite priliku da prošete da prošetate nezaobilaznim, starim Arabatom.

Postoji i jedna posebna zanimljivost, prema Forbsovoj listi iz 2011. godine u Moskvi živi 79 milijardera, što je daleko više nego u bilo kom drugom gradu na svetu.

Za naše standarde, cene mogu biti paprene zato saznajte, gde možete uživati po "pristojnijim cenama":

Cene u Moskvi su poprilično proizvoljno određene, pa nije iznenađuje da u jednoj prodavnici možete naleteti na paprene cene, a da u prodavnici do nje iste stvari plaćate u pola cene. Ukoliko želite da manje novca dajete na hranu i piće, kupujte u lokalnim prodavnicama, ali se pazite razlika u cenama:

  • Prodavnice "Auchan", "Pjateročka", "DIXY" su jeftine
  • Prodavnice "Magnolia", "Perekrestok" imaju srednje cene
  • Prodavnice "Azbuka Vkusa", "Globus Gourmet" su jako skupe

Cena karte za gradski prevoz je oko 60 dinara, za taksi vam treba od 190 do 370 dinara po kilometru, a gorivo košta 65 dinara po litru. "Rent a kar" se može iznajmiti po ceni od 3.300 dinara pa naviše (po danu).

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Večera u skromnijim restoranima košta oko 800 dinara po osobi, dok za obrok koji sadrži tri jela morate izdvojiti 3.500 dinara po osobi.

Cena fast fudova se kreće i do 500 dinara po osobi.

Domaće pivo u flaši od 0,5 l košta 122 dinara, a cene za uvozna piva su duplo veće. Za flašu vina vam treba od 1200 dinara, pa naviše. Cena gaziranih sokova je oko 150 dinara, za dva litra.

Cene kafa u kafićima se kreću oko 400 dinara, a kokteli su od 600 dinara pa naviše.

Dobra stvar je što većina kafića nudi hranu, pa u kafiću možete pojesti lep obrok po ceni od 48o do 750 dinara, što je jeftinije nego u restoranima.

Večera u boljim restoranima košta od 3.200 do 4.000 dinara po osobi, a u pabovima oko 2.8000 dinara po osobi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Uobičajena cena ulaznica za muzeje, galerije i slično je oko 500 dinara, a za koncerte, pozorišta i bioskope su cene više od 500 dinara.

Ukoliko ste pušač, za paklicu cigareta vam treba od 210 dinara pa naviše.

U Moskvi možete pronaći mnogo hotela i apartmana, ali kako je "fudbalska groznica" u toku  i kako je sve bukirano, cene su znatno više nego inače. Smeštaj možete rezervisati po ceni od 8.000 do 40.000 dinara. Za moskovski Hilton vam treba čak 200.000 dinara, zato obratite pažnju na jeftinije hotele kao što su Golden Ring Hotel, Hotel Ibis, Garden Ring Hotel, gde se cene kreću od 8.000 do 40.000 hiljada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading