GRADI SE NOVI SIMBOL SRBIJE! Krst visine 33 metra i težine 40 tona na planini Stolovi

Autor: Mediji, Republika

Razonoda

25.01.2018

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krst koji bi trebalo da svetli zahvaljujući solarnim ćelijama i mini-vetrenjači, a koji će se videti iz skoro cele Srbije i okolnih zemalja, za sada ima samo iskopan temelj.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Oko 135 kubika betona je bilo potrebno da se napravi stopa temelja, koji je inače armiran, a ugrađeno je oko 6.500 kilograma rebraste armature - objasnio je građevinski inženjer, prenosi telegraf.rs.

Za podizanje krsta, koji će koštati preko 100.000 evra, blagoslov je dala eparhija Žička još 2007. godine, što je ovdašnja javnost dočekala sa negodovanjem

Krst visine 33,5 metra i težine 40 tona koji se gradi na planini Stolovi kod Kraljeva sa nadmorskom visinom od 1.375 metara, mogao bi da bude gotov u jednoj građevinskoj sezoni, odnosno pre obeležavanja osmovekovnog jubileja autokefalnosti SPC u 2019. godini.

Radovi se finaniraju iz donacija i počeli su prošlog leta, kada je iskopan i betoniran temelj. Kamioni-mikseri koji prave beton nisu mogli da se popnu na vrh Usovica zbog nepristupačnog terena, pa je beton morao da se pravi na licu mesta.

 

 

Temelj za krst dubok je tri metra, a iskopan je na mestu koje je JP "Srbijašume" ustupilo eparhiji Žičkoj, kako bi se postavio krst koji će biti okrenut prema Kraljevu.

- Oko 135 kubika betona je bilo potrebno da se napravi stopa temelja, koji je inače armiran, a ugrađeno je oko 6.500 kilograma rebraste armature. Postavljeni su i nosači koji će nositi preostali deo krsta. To je bio veliki izazov za nas, jer je teren neprisupačan - rekao je za Blic građevinski inženjer Jovica Milić.

Krst na Stolovima se gradi i u čast vojnika srpske vojske koji su prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu poginuli na Stolovima, gde su se inače vodile žestoke bitke.

Do sada je u radove utrošeno oko 7.000 evra za izgradnju prilaza vrhu, a ideja za podizanje krsta potekla je iz Planinarskog društva "Gvozdac" iz Kraljeva još pre osam godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading