TURSKI MOKRI KOLAČ: Najsočnija poslastica sa merama na čašu

Autor: N.J.

Lifestyle

22.11.2022

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj jednostavan čokoladni kolač može napraviti i kuvarica početnica!

TURSKI MOKRI KOLAČ: Najsočnija poslastica sa merama na čašu

Foto: Izvor: YouTube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Mokri kolač sa smokvom

Napravite jednostavan čokoladni kolač sa merama na čašu. Recept za turski mokri kolač možda nije toliki prepoznatljiv među kuvaricama, ali zasigurno da njegova priprema nije komplikovana, a ne zahteva ni neke posebne namirnice. 

Potrebno vam je:

5 jaja

200 grama šećera (ili jedna čaša)

2 Vanilin šećera

200 mililitara ulja (jedna čaša)

200 mililitara mleka (jedna čaša)

Dve čaše brašna

Četiri kašike kakao praha

Prašak za pecivo

Kolač će izgledati ovako:

Foto: Izvor: YouTube/ Domaći Kuhar

Turski mokri kolač

Priprema:

Mikserom umutite jaja i dodate običan i vanilin šećer. Dok mutite smesu dodajte ulje i mleko. Mutite smesu laganom brzinom i u nju dodajte i brašno. Nakon što ste brašno sjedinili sipajte i četiri kašike kakao praha. U smesu sipajte jedan prašak za pecivo. Mutite sve dok smesa ne postane tamno braon boje i dok se svi sastojci ne sjedine kako bi trebalo. Izlijte je u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta na 180 stepeni. Da biste proverili da li je kolač gotov, zabodite čačkalicu. Ako je suva, kolač je spreman. Vadite ga iz pleha tako što ćete pleh okrenuti naopačke i kolač na taj način staviti na tacnu. Pre nego što ga prelijete glazurom, isecite ga na kocke.

Preliv:

U šerpu sipajte jedan vanilin šećer, jednu čašu ulja i pet kašika kakao praha. Sve to umutite ručnom mutilicom. Zatim dodajte tri čaše mleka u smesu. Pusite da se lagano greje na ringli uz stalno mešanje, a kada se smesa lepo sjedini dodajte u nju 100 grama čokolade. Kuvate u narednim minutima. Prelijete već isečene kocke i na vrh svake možete dodati malo iseckanih oraha ili smokvu. Kada se natope, spremne su za uživanje. Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading