TRIJUMF NAUČNIKA: Otkriven jezik najmisterioznije knjige na svetu!

Autor: Republika

Razonoda

31.01.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veštačka inteligencija Univerziteta Alberte uspela je da otkrije jezik "Vojničevog rukopisa“, koji ceo vek intrigira naučnike.

RepublikaFoto: twitter.com/The Common Curator‏

Najmisteriozniju knjigu na svetu, takozvani "Vojničev rukopis“, posle više od 100 godina dešifrovala je mašina sa veštačkom inteligencijom. To tvrdi Greg Kondrak, istraživač sa Univerziteta Alberte.

Hebrejski jezik

- Rukopis mi je bio intrigantan i mislio sam da mogu da doprinesem ispitivanju ove knjige, pa sam ga dao na analizu moćnoj veštačkoj inteligenciji našeg univerziteta. Prvi korak je bio da mašina otkrije koji je jezik u pitanju - kaže Kondrak.

Mašina je, objašnjava, koristila isti algoritam pomoću kojeg su Ujedinjene nacije Povelju o ljudskim pravima prevele na 380 jezika, analizirala tekst i zaključila da je napisan na hebrejskom jeziku, ali da je onda dodatno šifrovan tako što su slova u svakoj reči bila pretumbana. Kako se naglašava, prva rečenica teksta glasi:

- Ona je dala preporuke svešteniku, muškarcu kuće i meni i narodu"

Prvi korak

Prve 72 reči u pasusu uklapaju se u neka nagađanja da je reč o botaničkom priručniku.

- Ovo je prvi korak, ali kompjuter nije dovoljan. Sada je potreban neko sa veoma dobrim poznavanjem hebrejskog i istorije kako bismo koristili ova otkrića i kako bismo proučili dalje rukopis, razotkrili sintaksu i smisao reči i rečenica. Ako to upali, sledeći su na redu tekstovi sa Krita pisani pismom nazvanim linear A - kaže Kondrak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading