Uskoro završen trajni paviljon za najsavremeniji teleskop u jugoistočnoj Evropi

Autor: Tanjug

Razonoda

31.08.2017

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do kraja ove godine, ukoliko to vremenske prilike dozvole, biće završen trajni paviljon za jedan od najsavremenijih teleskopa u jugoistočnoj Evropi na planini Vidojevici, udaljenoj 25 kilometara od Prokuplja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Teleskop "Milutin Milanković" trenutno je u privremenom montažnom paviljonu, ali to će se uskoro promeniti

Kontrola i nadzor teleskopa vrše se preko interneta, a uskoro će i pokretna kupola biti zamenjena, piše portal eKapija pozivajući se na Južne vesti.

Teleskop "Milutin Milanković", sa prečnikom glavnog ogledala od 1,4 metra, koji zvanično radi od juna prošle godine, trenutno je smešten u privremenom montažnom paviljonu, pa su nadležni u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu odlučili da trajno reše taj problem, prenosi eKapija.

- Radove vredne oko 15 miliona dinara za objekat i dodatnih 100.000 evra za izgradnju pokretne kupole finansira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj. Za izgradnju objekta angažovali smo jednu domaću firmu, dok će kupolu uraditi italijanska kompanija - kažu u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu.

Astronomska stanica na Vidojevici jedna je od vodećih i najsavremenijih stanica ovakve vrste na prostoru jugoistočne Evrope, ocenjuju Južne vesti, a kako navode, sam teleskop je koštao milion evra.
Novac za kupovinu ovog telskopa, navode, obezbedili su Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i Ministarstvo za nauku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading