GOODYEAR SPREMAN ZA BUDUĆNOST: Vožnja koja poboljšava kvalitet vazduha!

Autor:

Razonoda

08.03.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konceptualni pneumatik odlikuje jedinstvena struktura sa živom mahovinom koja raste na bočnom zidu pneumatika. Otvorena struktura i pametan dezen gazećeg sloja pneumatika apsorbuju vlagu i vodu sa površine puta i omogućavaju neophodno kruženje da bi došlo do fotosinteze, pri čemu se u vazduhu oslobađa kiseonik.

RepublikaFoto: Promo: Goodyear
Pneumatici koji će poboljšati kvalitet vazduha

Goodyearov najnoviji koncept pneumatika, predstavljen na ovogodišnjem međunarodnom Sajmu automobila u Ženevi, prikazuje viziju rešenja za čistiju, pogodnu, sigurniju i postojanu urbanu mobilnost i tako "oživljava" mobilnost budućnosti.

Očekuje se da će do 2050. godine više od dve trećine svetske populacije živeti u gradovima, zato će potrebe za saobraćajnim mrežama u urbanim sredinama bitno porasti. Goodyear je novim konceptualnim pneumatikom Oxygene predvideo rešenje - vožnja sa njim će poboljšati kvalitet vazduha.

Pametnija, više zelena infrastruktura i pametniji transport biće najvažniji pri rešavanju neodložnih izazova mobilnosti i razvoja gradova. Po mišljenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) više od 80 procenata ljudi koji žive na urbanim područjima na kojima se meri zagađenost vazduha, izloženo je zagađenju koje prevazilazi postavljene granice SZO.

RepublikaFoto: Promo: Goodyear
Jedinstvena struktura sa živom mahovinom koja raste na bočnom zidu

Goodyearov koncept, nadahnut načelom kružne ekonomije i usmeren na smanjenje otpadnog materijala, količine emisija i energetskih gubitaka, zasnovan je sa ciljem da se celovito integriše u strukturu gradova budućnosti.  Oxygene tako nudi više efikasnih rešenja:

  • Čišćenje vazduha koji dišemo. Pomoću jedinstvenog gazećeg sloja Oxygene apsorbuje vlagu s puta i udiše ugljendioksid (CO2) iz vazduha i tako "hrani" mahovinu na svom bočnom zidu. Mahovina zatim fotosintezom oslobađa kiseonik. U gradu velikom kao šire područje Pariza, sa približno 2,5 miliona vozila, to bi godišnje značilo skoro 3.000 tona stvorenog kiseonika i više od 4.000 tona apsorbovanog ugljendioksida.
  • Recikliranje istrošenih pneumatika. Konstrukcija Oxygene nije pneumatska; štampana je 3D štampom gumenim prahom od recikliranih pneumatika. Laka struktura koja ublažava udare predstavlja čvrsto rešenje, bez opasnosti od proboja. Pneumatik tako ima duži vek trajanja i zahteva minimalno servisiranje, što omogućava bezbrižnu mobilnost. Dodatnu sigurnost obezbeđuje otvorena struktura pneumatika jer doprinosi apsorbovanju vode sa gazećeg sloja i time poboljšava prianjanje na mokru podlogu.
  • Stvaranje sopstvene električne energije. Oxygene sakuplja električnu energiju koja se stvara tokom fotosinteze i njom napaja ugrađenu elektroniku, uključujući automobilske senzore, procesore veštačke inteligencije i prilagodljive svetlosne trake na bočnom zidu pneumatika koje preklapanjem boja upozoravaju učesnike u saobraćaju i pešake na nameravane manevre kao što su npr. promene vozne trake ili kočenje. 
  • Komuniciranje brzinom svetlosti. Za mobilno povezivanje brzinom svetlosti, sa visokim performansama, Oxygene koristi sistem komunikacije pomoću svetlosti (ili LiFi). LiFi obezbeđuje pneumatiku povezivanje sa internetom stvari (Internet of Things) i time omogućava razmenu podataka među vozilima (vehicle-to-vehicle - V2V) i između vozila i infrastrukture (vehicle-to-infrastructure - V2I), što je za sisteme upravljanja pametne mobilnosti od ključne važnosti.
RepublikaFoto: Promo: Goodyear
Oxygene doprinesi čistijem vazduhu i kvalitetnijem životu

Kao zamisli koncepata koje je Goodyear u Ženevi predstavljao u prošlosti, i Oxygene je zamišljen kao izazov za razmišljanje i debatu o pametnoj, sigurnoj i postojanoj mobilnosti u budućnosti. Ovaj pneumatik bi na taj način mogao da doprinese čistijem vazduhu, kvalitetnijem životu i boljem zdravlju gradskih stanovnika

Video predstavu novog konceptualnog pneumatika Oxygene možete da pogledate u videu ispod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading