Povratak "lade" na Kubu

Razonoda

30.11.2017

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski proizvođač u vlasništvu francuskog Renoa objavio je da se posle više od decenije vraća na kubansko tržište i to sa modelima vesta i largus. Njih 344 namenjenih taksi-službi se otisnulo put Kube.

RepublikaFoto: pixabay.com
Američki oldtajmeri iz 40-tih i 50-tih godina su zaštitni znak Kube

Stari automobili su jedan od zaštitnih znakova Kube. Doduše ne neugledne "lade" već američki "ševroleti", "krajsleri" i "fordovi" iz 40-tih i 50-tih godina prošlog veka koji su na ovo ostrvo došli pre revolucije.

Većina njih je i dan-danas u voznom stanju pre svega zahvaljujući bezgraničnom entuzijazmu i zalaganju njihovih vlasnika. Uglavnom služe u taksi-službi i predstavljaju pravu turističku atrakciju za turiste.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ruska vozila su bila jedina dostupna na Kubi od 70-tih pa sve do 90-tih

Ruska vozila stigla su tokom 70-tih i 80-tih dok je Kuba bila pod strogim sankcijama zapadnih država, a nekadašnji SSSR bio jedini prijatelj Kastrovog režima.

Izvoz ruskih automobila na Kubu prestala je pre više od deset godine pre svega zbog manjka interesovanja i finansijskih problema glavnog ruskog proizvođača – kompanije "autovaz".

RepublikaFoto: Lada media
Vesta sedan je jedan od modela kojim se rusi vraćaju na Kubu, žuta je boja taksija

Danas se, snažniji nego pre, vraćaju pod okriljem "renoa" u čijem su vlasništvu. Modeli vesta i largus, njih tačno 344 u provoj isporuci su odabrani za veliki povratak na Kubu, a namenjeni su taksi-prevozu i rent-a-kar kompanijama.

RepublikaFoto: Lada media
Largus kros je tehnički baziran na nekadašnjem dačija loganu MCV

Iako je uvoz automobila na Kubu poslednjih godina liberizovan oni su i dalje preskupi za ogromnu većinu stanovništva pa su glavni kupci taksi-udruženja, rent-a-kar agencije i državne institucije.

Štaviše na svakih 1.000 stanovnika kube tek njih 20 poseduje automobil.

Osim na Kubu, "lada" svoje automobil izvozi i u bivše republike nekadašnje SSSR, a od nedavno i u Kinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading