Vozači, obratite pažnju: Ove DVE NAVIKE za volanom mogu skupo da vas koštaju!

Autor: Republika

Razonoda

09.07.2020

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrlo često imamo male rituale tokom vožnje, to je svakom vozaču dobro poznato! Ipak, neke od naših navika mogu da nam ugroze bezbednost, evo koje dve su najčešće i najopasnije...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnogi vozači imaju naviku da ostavjaju automobil u brzini, odnosno ostavljaju menjač u prvoj brzini, a pritom pritisnu pedalu kvačila i kočnice ,istovremeno, dok stoje. 

Na semaforu ili u nekoj drugoj prilici to ne biste smeli raditi, jer bi se vremenom moglo oštetiti kvačilo.

Opruga u kvačilu nije dizajnirana kako bi dugo trpela takvu silu i mogla bi se potrošiti mnogo pre, odnosno mogla bi doći do pucanja. U svakoj prilici kada je potrebno da zaustavite automobil, izbacite menjač iz brzine i stisnite kočnicu. Tako ćete najbolje sačuvati i produžiti vek vašeg kvačila.

Druga česta navika je držanje ruke na menjaču.

Ergonomski je on na najboljem mestu i mnogima je najdraže odmarati desnu ruku na menjaču u vožnji. To, nikako nije dobro, jer tako viljuška menjača dodatno vrši pritisak koji može oštetiti menjač pa izbegavajte tu naviku. Dakle, ne držite ruku na menjaču nego za njim posegnite samo kad menjate brzine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading