Posledica Bregzita - "Opel" gasi poslove u Britaniji

Razonoda

15.10.2017

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izlazak Britanije iz EU, iako u početku predstavljen kao pobeda, sve više počinje da liči na poraz. Budućnost mnogih fabrika je ugrožena, a između ostalog i fabrike "Opel-Voksal" u Elsmir Portu.

Foto: Opel Media
Britanska odluka da napusti EU ugrozila je budućnost fabrike "Opel-Voksal"

Ulazak "Opela" u "Pežo-Sitroen grupaciju" očekivano je doneo, kako se to kaže, sistematizaciju radnih mesta. Prva na udaru je britanska fabrika "Opel-Voksal" u Elsmir Portu čije je poslovanje ugroženo Bregzitom. 

RepublikaFoto: Opel Media
Kao posledica Bregzita, britnska radna snaga postala je neopravdano skupa u odnosu na evropsku

Novi vlasnik najavio je ukidanje 400 radnih mesta kako bi se, što je zvanično rečeno, „popravila konkurentnost fabrike u složenim uslovima poslovanja“. Drugim rečima, kao posledica Bregzita, britanska radna snaga postala je neopravdano skupa u odnosu na evropsku.

Otpuštanje će se obaviti kroz prevremene odlaske u penziju i dobrovoljne odlaske uz kompenzaciju. Na ovaj način biće eliminisana čitava smena radnika, pa će fabrika nastaviti da radi u samo jednoj smeni dnevno.

RepublikaFoto: Opel Media
U Elsmir Port fabrici pravi se astra za britansko i evropsko tržište

Trenutno je u ovoj fabrici zaposleno 1.667 ljudi, a u njoj se pravi aktuelna opel/voksal astra za tržište Britanije i Evrope. Osim u Elsmir Portu, astra se proizvodi u Poljskoj, u mestu Gljivice. 

Naravno, nije nužno i kraj otpuštanjima jer, ako se ne popravi konkurentnost, postoji mogućnost da se i čitava fabrika, koja inače posluje od 1962, zatvori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading