POLICIJA ISKLJUČILA MRTVOG PIJANOG VOZAČA (53): Upravljao vozilom sa skoro 3 promila alkohola u krvi, EVO KO JE JOŠ ZADRŽAN!

Autor:

Hronika

07.05.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi vozači su zadržani i protiv njih će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

POLICIJA ISKLJUČILA MRTVOG PIJANOG VOZAČA (53): Upravljao vozilom sa skoro 3 promila alkohola u krvi, EVO KO JE JOŠ ZADRŽAN!

Foto: ST/N. MANDIĆ

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu i Lebanu, u toku praznika, alkotestirali su ukupno 1.801 vozača i sankcionisali 22 koji su vozili pod dejstvom alkohola.

Policija u Leskovcu zaustavila je pedesetdvogodišnjeg i šezdesetdvogodišnjeg vozača „fijata“ koji su upravljali automobilima sa 1,45 i 1,46 promila alkohola u organizmu, kao i pedesetpetogodišnjeg vozača „daevua“ i dvadesettrogodišnjeg vozača „pežoa“ sa 1,37 i 1,53 promila alkohola.

U Lebanu saobraćajne patrole isključile su iz saobraćaja pedesettrogodišnjeg vozača „pežoa“ sa 2,89 promila alkohola u organizmu i četrdesetšestogodišnjeg vozača „audija“ sa 1,78 promila alkohola.

Ovi vozači su zadržani i protiv njih će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave. 

Zašto alkohol i vožnja ne idu zajedno?

Vožnja pod uticajem alkohola je jedan od najvećih uzroka saobraćajnih nesreća širom sveta. Alkohol utiče na sposobnost vozača da donese brze i pravilne odluke, usporava reakcije i remeti koordinaciju pokreta. Osim toga, alkohol može da umanji svest o opasnostima i poveća osećaj samouverenosti, što može dovesti do nepromišljenog ponašanja za volanom.

Fizički efekti alkohola na vozača

Kada osoba konzumira alkohol, on ulazi u krvotok i putuje do mozga, gde počinje da utiče na različite funkcije. Alkohol može da prouzrokuje zamagljen vid, smanjenu pažnju i povećanu sklonost ka rizičnom ponašanju. Takođe, alkohol može da umanji sposobnost vozača da proceni udaljenost i brzinu drugih vozila, što može dovesti do opasnih situacija na putu.

Pravne posledice vožnje pod uticajem alkohola

Zakoni širom sveta strogo kažnjavaju vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Kazne za vožnju pod uticajem alkohola mogu da uključuju novčane kazne, oduzimanje vozačke dozvole, zatvorsku kaznu i druge restriktivne mere. Osim toga, vozači koji budu uhvaćeni pod dejstvom alkohola mogu imati trajne posledice po svoj kriminalni dosije i mogu se suočiti sa teškoćama prilikom zapošljavanja u budućnosti.

Prevencija vožnje pod uticajem alkohola

Kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća izazvanih alkoholom, mnoge zemlje sprovode kampanje svesti o opasnostima vožnje pod uticajem alkohola. Takođe, organizuju se policijske kontrole i testiranja vozača kako bi se otkrili oni koji krše zakon. Pored toga, razvijaju se i tehnološka rešenja poput uređaja za blokadu paljenja motora ukoliko vozač ima previsok nivo alkohola u krvi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Mislite o tome

07.05.2024 14:26

Sramotno blag zakon ide na ruku bahatim i pijanim vozacima u Srbiji.