TIJANA JURIĆ, RANA SRBIJE, POSTALA JE SIMBOL ZA UBIJENO DETE: Zločin u Bajmoku digao je celu zemlju na noge i ušao u istoriju kriminala

Autor:

Hronika

06.04.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kasapin iz Surčina Dragan Đurić napao je devojčicu na seoskom putu, udarao je, iživljavao se i prekrio je zemljom koju je kupio majci za cveće

TIJANA JURIĆ, RANA SRBIJE, POSTALA JE SIMBOL ZA UBIJENO DETE: Zločin u Bajmoku digao je celu zemlju na noge i ušao u istoriju kriminala

Foto: Tanjug Sava Radovanovic, privatna arhiva

Kao i za Dankom, cela Srbija je 2014. tragala za 15-godišnjom devojčicom iz Subotice Tijanom Jurić, s nadom da će se agonija roditelja prekinuti, da će ona biti nađena živa i zdrava i nastaviti život vedre učenice srednje škole, koju tek što je upisala. Nažalost, nakon 12 dana, kasapin iz Surčina Dragan Đurić (1980) uhapšen je, a njeno izmučeno telo nađeno je prekriveno zemljom koju je kupio majci za cveće.

SEDAM MINUTA JEZE


Monstrum je uhapšen u radnji u Surčinu, dok je mirno sekao meso. Nije pokazao ni najmanji znak kajanja i lagao je kao pas sve dok nije pao na poligrafu. Pritisnut sopstvenim lažima, priznao je i odveo policiju do Bajmoka, gde je sakrio telo devojčice.
Tijana je bila iz Subotice, a u Bajmok je otputovala kod babe i dede po majci. Đurić se rodio u naselju Aleksa Šantić, gde je živeo s majkom, ocem i sestrom, ali se sedam godina ranije odselio u Surčin. Tog dana navratio je u Bajmok kod rođaka, pa na kafu kod prijatelja i na kraju se nekom zlom igrom sudbine 26. jula njegov put presekao s Tijaninim.
Prvo se smatralo da je Đurić Tijanu udario golfom 3, ali na vozilu nije bilo oštećenja. Policija je tada sklopila kockice i utvrdila da je Đurić zaustavio vozilo i napao devojčicu koja je zemljanim putem pošla do sportskog terena da vrati drugu duksericu. Nije je bilo, pa joj je drug pošao u susret i nakon 100 metara našao njenu patiku. Od trenutka kad je poslednji put viđena prošlo je samo sedam minuta.


BORILA SE KAO LAVICA


Za to kratko vreme Đurić je besomučno udarao devojčicu, pobesneo zato što se ona borila kao lavica. Onesvestio ju je i bacio na zadnje sedište. Dok je vozio prema naselju Aleksa Šantić, Tijana se osvestila i pokušala da izađe iz automobila, ali je Đurić skrenuo s puta, strgao odeću s nje i napastvovao je.
Nemoćna devojčica je zapomagala, pa se razbesneo još više i zadavio je duksericom. Njeno nago telo na pola puta prema Somboru prebacio je u prtljažnik. Tokom narednog dana mrtvu Tijanu ostavio je u napuštenom objektu, nedaleko od puta, i prekrio je kartonima. Kupio je ašov i torbu i, kad je pao mrak, u njoj je preneo telo na obližnje divlje smetlište u Čonoplji i prekrio ga humusom koji je kupio majci. Odatle se vratio u Sombor i po kontejnerima pobacao delove Tijanine odeće. Poslednju Tijaninu stvar, mobilni telefon, bacio je kroz prozor automobila dok se vozio kod sestre u Klek kod Zrenjanina.


NI TRUNKE LJUDSKOSTI


Đurićeva majka primetila je da je on tih dana bio ćutljiv, ali meštani nisu primetili ništa neobično. Prema svedočenju Vojice Janoševića, vlasnika kasapnice u Surčinu, Đurić je bio na godišnjem odmoru u vreme kad je ubio Tijanu. Kad se vratio na posao, niko nije primetio ništa čudno jer je malo i retko pričao s kolegama. Prilikom hapšenje, u golfu 3 bili su vidljivi tragovi krvi, koje monstrum nije ni pokušao da ukloni. Ašov nikada nije nađen.
Nijednog trenutka monstrum nije ničim pokazao da je uznemiren, kao što kasnije niko nije primetio ni najmanji znak kajanja. Prema rečima Tijaninog oca Igora Jurića, kad je sudija pitao Đurića zašto je ubio devojčicu, on je odgovorio: "Ne znam."

Sistem Pronađi me uključen prvi put

U potragu za Tijanom prvi put u Srbiji se uključio Amber alert, međunarodni sistem posvećen deci nestaloj u Evropi. Zalaganjem njenog oca Igora, ovaj sistem prihvaćen je kasnije i u Srbiji i u slučaju Danke Ilić primenjen prvi put.


U slučaju njegovog aktiviranja o nestanku maloletnog lica građani su sistemom koji je kod nas nazvan Pronađi me obavešteni o nestanku deteta SMS porukom, prekidom televizijskih i radio-emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.


Zbog nje uvedena je doživotna robija za ubice dece


Igor Jurić osnovao je Fondaciju "Tijana Jurić", koja je inicirala uvođenje doživotne kazne zatvora, bez prava na uslovni otpust za teško ubistvo, silovanje i obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem.
Takođe, inicirao je izmene Zakona o policiji, koje podrazumevaju da je policija u obavezi da krene u potragu odmah po samoj prijavi nestanka.


Komfor za monstruma o trošku naroda


Dragan Đurić osuđen je na 40 godina zatvora, najtežu kaznu po ondašnjem zakonu, i na robiji će biti do 2054, odnosno do 74. godine. On se nalazi u našem najčuvanijem zatvoru u Padinskoj Skeli, takozvanoj Novoj Skeli.
U ćeliji je s još jednim zatvorenikom i ima pravo na šetnju koja traje dva sata, uvek u prisustvu čuvara. Po zakonu, korišćenje konzole s igricama, teretana i paketi dva puta mesečno dozvoljeni su svim zatvorenicima. Đurić jede u ćeliji tri puta dnevno i ima pravo na odlazak u zatvorsku ambulantu, a u slučaju teških zdravstvenih problema voze ga na VMA ili u Urgentni centar.


Đurića posećuje samo majka, ponaša se po zatvorskim propisima i ne pokazuje znake kajanja. Čak je pokušao da nađe advokata koji bi dokazao da mu je policija iznudila i podmetnula priznanje. Nijedan advokat to nije prihvatio.
Igor Jurić rekao je da ubica njegovog deteta živi u zatvoru bolje od polovine stanovnika Srbije.
- Imaju klimu, teretanu, TV i sve mu je plaćeno. Ne samo da je to bolno za porodice žrtava nego je i sramotno - rekao je Igor.

13 DANA OČAJNIČKE POTRAGE KOJA JE ZALEDILA NACIJU


26. jul Deca, meštani Bajmoka, policija s psima i Žandarmerija počeli su da je traže po ulicama, njivama i zaseocima. Ispumpana je voda iz kanala pored puta, a helikopter je nadletao atar
27. jul Tijanin otac Igor Jurić vratio se iz Belgije, gde je radio kao trener golmana. Policija proverila trojicu registrovanih pedofila iz Bajmoka
28. jul Lociran signal Tijaninog mobilnog telefona dva kilometra od granice s Mađarskom
29. jul U istragu uključeni i mađarska policija, Evropol i Interpol
30. jul Pojavile se glasine da je Tijana viđena u Mađarskoj, pa se posumnjalo da je žrtva trgovaca ljudima
31. jul Maloletnik iz Zrenjanina na Fejsbuku tražioe milion dinara za Tijanu. Uhapšen je, a rekao je da je samo želeo medijsku pažnju
1. avgust Istraga još nije dala rezultat. Drveće i lokali u Bajmoku bili oblepljeni plakatima s Tijaninom fotografijom, ali na ulicama nije bilo gotovo nikog
2. avgust Policija saopštila da još nisu razjašnjeni motivi nestanka
3. avgust Još nije bilo pomaka i najcrnje slutnje o Tijaninoj sudbini nadvijale su se nad porodicom i Srbijom
4. avgust Policija ponovo proveravala kraj u kom je Tijana nestala, ali su ljudi u potrazi sve izgazili
5. avgust Policija saopštila da postoje tragovi koji ukazuju da će slučaj uskoro biti rešen
6. avgust Odbačena mogućnost da je Tijana oteta zbog dugova njenog oca pošto ih je isplatio pet godina ranije
7. avgust Saopšteno da je Dragan Đurić uhapšen dan ranije i da je Tijana mrtva. Na osnovu baznih stanica mobilne telefonije utvrđeno da je bio na mestu zločina

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading