ON JE PRVA ŽRTVA ZEMUNSKOG KLANA: Novaka oteli u centru Beograda, zbog torture sledeće godine PUCAO SEBI U GLAVU!

Autor:

Hronika

30.03.2024

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od zločina je prošlo punih 27 godina, a počinioci ni do dan danas nisu kažnjeni.

ON JE PRVA ŽRTVA ZEMUNSKOG KLANA: Novaka oteli u centru Beograda, zbog torture sledeće godine PUCAO SEBI U GLAVU!

Foto: Društvene mreže

Novak Stevanić

Mladić iz imućne porodice Novak Stevanić (22), otet je u centru Beograda 1997. godine od strane Zemunskog klana, a naredne godine izvršio je samoubistvo zbog torture koju je tada proživeo.

Od zločina je prošlo punih 27 godina, a počinioci ni do dan danas nisu kažnjeni.

Suđenje i dalje traje, a ovaj predmet se vodi pred Višim sudom u Beogradu. Zbog krivičnog dela razbojništvo se sudi pripadniku žandarmerije Saši Đajiću, penzionisanom policajacu Milanu Radukiću, kao i nekadašnjim pripadnicima "zemunskog klana" Nikoli Bajiću i Goranu Ristiću. Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

Novi sudija Živko Jevđenijević odlučio je, kako pišu mediji da ponovo posle 25 godina neposredno sasluša sve okrivljene. Sem Bajića, inače pravnosnažno osuđenog na 35 godina zatvora zbog učešća u zločinima nekadašnjeg „zemunskog klana”, koji je rekao da se oseća krivim zbog izvršenja dela koje mu se stavlja na teret, ostali okrivljeni negirali su krivicu i rekli da ostaju pri iskazima koji su dali ranije. Ispitivanje oštećenog Stevanića planirano je za 30. maja za kada je zakazan nastavak suđenja.

Da podsetimo, Stevaniću su, navodno, okrivljeni prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali službene legitimacije i naredili mu da krene s njima. Na silu su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić, odvezli su ga i predali vođi klana Dušanu Spasojeviću.

Držali su ga na na poznatoj lokaciji, gde su ga maltretirali i zahtevali da im da ključeve od stana njegovih roditelja i da im kaže gde se nalaze dragocenosti. Iz stanu su ukrali veću količinu zlata i 50.000 nemačkih maraka, navela je policija po hapšenju. Novak se zbog torture koju je prošao ubio u aprilu 1998. godine.

Posle ove otmice klan je izvršio mnoge druge, a za ovu se saznalo kada je Bajić u tužilaštvu ispričao šta se dogodilo.

- Novak Stevanić se ubio u aprilu 1998. jer nije mogao da izdrži pritisak koji su, posle njegove otmice, na njega vršili Dušan Spasojević, članovi "zemunskog klana" i policajci. Ubeđivali su ga da je sve izmislio. Sećam se da mi je Dušan, kada sam saznao da se ubio, rekao: "Išao sam, zapalio sam mu sveću". Grizla ga je savest - ispričao je ranije pred sudom Bajić.

On je priznao i svoju ulogu, da je te noći čuvao Novaka u jednoj garaži na Novom Beogradu.

- Bio je skroz uvezan. Dušan ga je pitao gde su pare, ponavljao je da ne zna. Uhvatio ga je za vrat i tresao, davio ga je. Udario ga je pištoljem po glavi, nastao je pakao i Novak je rekao: "Stani!" Opisao je gde su u stanu njegovi roditelji čuvali sef - rekao je i opisao da je Spasojević tada odjurio u stan, a njega ostavio da čuva mladića u garaži, u kojoj je bilo 45 stepeni.

Kada se vratio Spasojević mu je, navodno, rekao da su mislili da će naći milion maraka, ali da je u stanu bilo samo 50.000 i 4,5 kilograma zlata. Mladića su iste večeri, kako je Bajić ispričao, pustili, tako što su ga "kao na filmovima, odveli na Savski nasip, isterali iz kola i rekli mu da se okrene i broji dok ne odu".

Na suđenju je svedok bio i Novakov otac Zoran Stevanić, koji je ispričao kako mu je sin opisao otmicu, pljačku njihovog doma, a zatim i nova maltretiranja i pretnje koje su usledile sve dok mladić nije pucao sebi u glavu 13. aprila 1998. Naveo je da mu je sin rekao da su ga oteli policajci sa službenim legitimacijama, koji su ga mučili i maltretirali, kako bi ih pustio u porodični stan koji su potom opljačkali.

Kao glavnog među njima opisao je osobu koju su oslovljavali sa "komadant", a za koju se veruje da je pokojni Dušan Spasojević.

Republika

Foto: Privatna arhiva, Printcreen/Rudar/YouTube

 

Zoran Stevanić je rekao da je sina zatekao uplašenog, izmučenog, ugruvanog, crvenog u licu, takođe je ispričao da je mladić nastavio da studira i da je pokušao da nastavi sa normalnim životom, ali da to nije mogao jer su ga neki ljudi više puta presretali na putu do Pravnog fakulteta i pretili da će mu ubiti sestru, majku i oca ako im ne da još novca.

Mladić je nakon otmice, kako je ispričao Zoran Stevanić, bio depresivan i anksiozan, noću nije mogao da spava, ustajao je iz kreveta, pušio na terasi... Na kraju je hicem u glavu presudio sebi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading