PET KLJUČNIH PITANJA O SMRTI STANIMIRA BRAJKOVIĆA: Nema odgovora o tome zašto je slomljenih rebara vraćen u ćeliju gde je maltretiran

Autor:

Hronika

23.03.2024

23:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanimir Brajković je od zadobijenih povreda u zatvoru u Padinskoj skeli preminuo. Mnogo toga nije jasno u ovom slučaju, a pogotovo pet stvari.

PET KLJUČNIH PITANJA O SMRTI STANIMIRA BRAJKOVIĆA: Nema odgovora o tome zašto je slomljenih rebara vraćen u ćeliju gde je maltretiran

Foto: Društvene mreže, E stock, Printscreen/https://www.youtube.com/@RTSSajtZvanicniKanal

Stanimir Brajković (74) brutalno je mučen i silovan u Kazneno-popravnom zavodu Padinska skela od strane zatvorenika. Osumnjičeni za ovaj zločin su Srećko S. (20), Saša S. (20) i Dalibor P. (22).

Advokat  Aleksandar Šćekić izjavio je da nije bilo realno pretpostaviti da ovakav slučaj može da se dogodi u zatvoru kao što je Padinska skela, iz prostog razloga što su u tom zatvoru osuđenici za lakša krivična dela ili za prekršaje.

U ovoj ustanovi su mere obezbeđenja najmanje, upravo zato što je Padinska skela predviđena za one s lakim krivičnim delima i malim zatvorskim kaznama. Za svakog zatvorenika službe procenjuju koliko je opasan i kako može da funkcioniše s ostalim zatvorenicima - objašnjava advokat Šćekić za Kurir.

 

Ključna pitanja

Stručnjaci procenju da su čuvari i uprava KPZ Padinska skela učinil najmanje pet propusta u slučaju ubistva Stanimira Brajkovića. I advokat Šćekić je saglasan da su napravljeni propusti, pogotovo ukoliko se Brajković požalio na cimere!

- Ukoliko je zatvorenik, koji je maltretiran, na bilo koji način ukazao da ima problem ili je neko od zaposlenih, bilo da je lekar, stražar ili starešina, primetio da se nešto dešava istog trenutka je moralo da se raguje i da Brajković bude premešten u drugu ćeliju i da dobije adekvatnu zaštitu, a da nasilnici budu sankcionisani.

Preminulog Brajkovića su trojica cimera maltretirali, navodno kad mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene. Tukli su ga i silovali drškom od metle, a tortura je trajala danima, pa je čudno da niko od stražara nije čuo Brajkovićeve jauke.

Foto: ST/Nebojša Mandić/Petar Divac, E-stock

Ilustracija

- Zatvor Padinska skela je napravljen tako da je obezbeđenje malo jače nego u kasarni i zato istragom mora da se utvrdi kako se i na koji način sve odvijalo i da li je neko zanemario činjenicu da je maltretiranja bilo. Postoji mogućnost i da su stražari čuli da se nešto dešava, ali da ih je sam Brajković ubedio da greše - kaže advokat Šćekić za Kurir.

Nejasno je i kako je moguće da su u istoj ćeliji bila trojica dvadesetogodišnjaka koji se međusobno poznaju od ranije, a čudno je i da se penzioner od 74 godine nađe u istoj ćeliji sa dvadesetogodišnjacima.

- Kao što sam rekao, službe procenjuju koliko je neki osuđenik opasan i da li postoji oposnost po druge. Na taj način može da se posmatra ko može u istu ćeliju i da li trojica mladića mogu s penziozenom koji služi kaznu od mesec dana zatvora. Ovde je procenjeno da je to moguće jer su svi prekršajci i nemaju istoriju nasilja u ovim ustanovama iako su neki povratnici - objašnjava advokat Šćekić.

Pet spornih pitanja

1. Kako da niko od čuvara nije čuo Brajkovićeve jauke?

2. Da li je moguće da niko od čuvara nije primetio modrice na Brajkovićevom telu?

3. Kako se dogodilo da su u istoj ćeliji bila trojica mladića koji su poznaju iz perioda pre dolaska na odsluženje kazne?

4. Otkud penzioner od 74 godine u istoj ćeliji sa trojicom dvadesetogodišnjaka?

5. Zašto Brajković nije prebačen u bolnicu kad je konstatovano da ima polomljena rebra, već je vraćen u ćeliju?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading