"NIZ POD SE SLIVA CRVENA REKA KRVI": Zbog Koste Kecmanovića "Ribnikar" postao simbol najveće patnje - ispred škole prizor koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Autor:

Hronika

21.03.2024

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I mesecima kasnije tužni prizori ispred poprišta nezapamćenog masakra koji se desio.

"NIZ POD SE SLIVA CRVENA REKA KRVI": Zbog Koste Kecmanovića "Ribnikar" postao simbol najveće patnje - ispred škole prizor koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Privatna arhiva

Ni nakon deset i po meseci, koliko je prošlo od stravičnog masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", ispred ove ustanove ne prestaju da se nižu sveće, igračke, kao i poruke nastradaloj dečici i čuvaru škole, čime građani Srbije jasno daju do znanja da žrtve Koste Kecmanovića nikada neće biti zaboravljene.

Ono što u svakom prolazniku izazove suze i tugu su deset četinara koji predstavljaju simbol večnog života, kao i stihovi pesama koje su pisali prijatelji, rodbina, kao i drugi posmatrači ove nezapamćene tragedije:

- Niz pod se slika crvena reka krvi, 

Na mrtvoj strani vojska malena.

Zaplakale majke tugom slomljene,

Ko nekad u Desankinoj krvavoj bajci..

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Pesma posvećena ubijenima u OŠ ''Vladislav Ribnikar''

Takođe, na samom kraju napisana je poruka "Spavajte anđeli mali".

Da podsetimo, jeziv zločin se dogodio 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je dečak Kosta Kecmanović uleteo naoružan u zgradu u 8.40 sati. Sa vrata škole je upucao radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, koji je ubrzo podlegao povredama. Dečak se onda ustremio na tri učenice koje je ubio.

Krvavi pir Kosta je nastavio u kabinetu istorije gde je čas imalo njegovo odeljenje VII/2. Ranio je nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović, a onda je otvorio vatru na drugove. Ubio je u prvi mah petoro učenika, a šestoro ranio.

Na nesreću, još jedna učenica OŠ "Vladislav Ribnikar" je nakon 12 dana borbe podlegla povredama, čime je broj žrtava povećan na deset. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading