MALOLETNI UBICA IZ NIŠKE BANJE IMAĆE STATUS OŠTEĆENOG! Roditelji ubijenog Andreja (13) u šoku: Započet krivični postupak

Autor:

Hronika

18.03.2024

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu započelo je krivični postupak protiv M.M. i M.M.M iz Niške Banje, roditelja maloletnog dečaka M.M. koji se sumnjiči da je 5. oktobra prošle godine nožem ubio svog druga iz razreda Andreja Simića.

MALOLETNI UBICA IZ NIŠKE BANJE IMAĆE STATUS OŠTEĆENOG! Roditelji ubijenog Andreja (13) u šoku: Započet krivični postupak

Foto: Facebook

U sklopu postupka, koji je pokrenut zbog krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, dečak ubica M.M. imaće status oštećenog.

Maloletni M.M. trenutno se nalazi u Beogradu gde se vrši neuropsihijatrijsko veštačenje. Uprava Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu izjavila je da se očekuje da će M.M. biti vraćen tužilaštvu u toku nastupajuće sedmice. Nakon toga, planirano je da se nastavi sa preduzimanjem drugih dokaznih radnji.

 

- Postupak u OJT u Nišu se vodi za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl.193 KZ, koje krivično delo čini roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara. Iz same zakonske formulacije ovog krivičnog dela vidi se da je pasivni subjekt maloletno lice, to jest kako dete, tako i maloletnik, te maloletno lice u svakom slučaju u krivičnim postupcima koji se vode za ovo krivično delo ima svojstvo oštećenog lica, a ne i neka druga lica – saopšteno je iz Uprave OJT Niš, prenosi Blic.

Foto: Shutterstock, Facebook

Ubijeni dečak - Niška Banja

U OJT Niš objašnjavaju i zbog čega roditelji ubijenog dečaka ne mogu imati status oštećenog.

- Krivično delo zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica iz čl.193 KZ je jedino krivično delo iz nadležnosti OJT u Nišu za koje se protiv roditelja maloletnog M.M. može voditi krivični postupak, što je zaključeno i na konferenciji slučaja održanoj u Centru za socijalni rad u Nišu povodom nemilog događaja. Takođe, s obzirom na to, roditelji tragično nastradalog A.S. u ovom postupku mogu biti ispitani eventualno kao svedoci ukoliko to bude potrebno, ali ne mogu imati status oštećenih kao što je to gore objašnjeno. Ukoliko je došlo do nedoumica u vezi našeg prethodnog obaveštenja datog medijima, i poređenja sa suđenjem povodom događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kom suđenju roditelji nastradale dece učestvuju u postupku i imaju svojstvo oštećenih, napominjemo da se protiv roditelja maloletnika u tom slučaju vodi postupak za drugo krivično delo, odnosno, za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl.288 KZ – naglašavaju u Upravi OJT Niš.

Vest o tome da će maloletni ubica imati status oštećenog šokirala je roditelje ubijenog dečaka. Oni su izjavili da su duboko potreseni ovom odlukom i da će pokrenuti sva pravna sredstva kako bi se ova odluka promenila.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
juuuuuuu

18.03.2024 22:55

uzas..sram bilo tuzilastvo, centar za socijalni...gadite bse sa vasim deljenjem pravde i dece...ribikar su deca,..a a ndrrej je stvar,,