TRI OSOBE UHAPŠENO U POLICIJSKOJ AKCIJI: Oprali milione i oštetili budžet Srbije!

Autor:

Hronika

11.03.2024

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobode su lišena tri lica zbog sumnje da su izvršili poreske prevare.

TRI OSOBE UHAPŠENO U POLICIJSKOJ AKCIJI: Oprali milione i oštetili budžet Srbije!

Foto: MUP Srbije

U zajedničkoj akciji inspektora Sektora Poreske policije, Operativnog odeljenja Novi Sad i pripadnika MUP-a, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, slobode su lišena tri lica zbog sumnje da su izvršili poreske prevare u vezi sa PDV-om u iznosu od više od 54 miliona dinara, kao i pranje novca u iznosu od više od 43 miliona dinara.

Sumnjivi poslovi i lažni podaci

Prema saopštenju Poreske uprave, dvojica uhapšenih su, kao odgovorna lica, u nameri da ostvare pravo na neosnovani povraćaj PDV-a, a u saradnji sa vlasnicima preduzetničkih radnji, iskazali lažne podatke u poreskim PDV prijavama po osnovu nabavke dobara u vrednosti od 278.103.706,00 dinara. Njihova navodna nabavka dobara dovela je do neosnovanog povraćaja PDV-a u ukupnom iznosu od 54.250.599,00 dinara, što je značajno oštetilo budžet Republike Srbije.

Odredište - Više javno tužilaštvo u Novom Sadu

Osumnjičeni će, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, biti sprovedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, navedeno je u saopštenju.

Ova akcija je još jedan primer efikasnog delovanja nadležnih organa u borbi protiv poreskih prevara i pranja novca, što predstavlja važan korak ka očuvanju zakonitosti i finansijske stabilnosti u zemlji. Ujedno, ističe se važnost saradnje između različitih sektora i odeljenja unutar sistema bezbednosti i pravde kako bi se adekvatno odgovorilo na ovakve oblike kriminala.

Posledice za budžet Republike Srbije

Navedeni iznosi prevare i pranja novca ukazuju na ozbiljne posledice po budžet Republike Srbije, te je važno da se ovakvi slučajevi adekvatno istraže i da odgovorna lica budu procesuirana. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading