TUŽILAŠTVO ISPITUJE PRINUDNO SLETANJE AVIONA ZA DISELDORF: Formiran predmet, utvrđuje se da li je bilo propusta i ko je odgovoran

Autor: M.B.

Hronika

20.02.2024

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo traži obaveštenja o incidentu sa avionom Air Srbije JU 324.

TUŽILAŠTVO ISPITUJE PRINUDNO SLETANJE AVIONA ZA DISELDORF: Formiran predmet, utvrđuje se da li je bilo propusta i ko je odgovoran

Foto: Promo

Više javno tužilaštvo u Beogradu je uputilo zahtev Upravi kriminalističke policije za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom događaja od 18. februara ove godine. Naime, avion Embraer E 195, koji je u vlasništvu kompanije Marathon Airlines, obavljao je let Air Srbije JU 324 na relaciji Beograd – Diseldorf kada se desio incident.

Prinudno sletanje na aerodrom Nikola Tesla

U fazi preleta, avion sa 106 putnika izašao je sa poletno-sletne staze i udario u antene ili svetla, nakon čega je prinudno sleteo na aerodrom Nikola Tesla. Ovaj događaj izazvao je zabrinutost i postavio pitanja o bezbednosti putnika i procedurama u vazdušnom saobraćaju.

- Policiji je naloženo da utvrdi šta se kritičnom prilikom dogodilo, kao i da se identifikuje eventualno odgovorno lice. Posebno je potrebno da se proveri na koji je način došlo do kritičnog događaja, odnosno do oštećenja aviona, da li je u bilo kom trenutku leta bila ugrožena bezbednost putnika i posade, da se obave razgovori sa zaposlenima u SMATS Kontroli leta, sa pilotom i posadom aviona - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Provera okolnosti događaja


Kada je u pitanju dodavanje, neophodno je da se pažljivo istraže okolnosti koje su prethodile događaju. U ovom slučaju, ključno je utvrditi da li je pilot dobio nalog ili upozorenje od Kontrole leta da koristi pistu D6 ili D5. Takođe, važno je proveriti da li je pilot postupio u skladu sa dobijenim nalogom ili upozorenjem. Osim toga, neophodno je istražiti sve druge relevantne okolnosti koje su pratile ovaj događaj.

Prekid saradnje Er Srbije i Maraton erlajnza

U današnjem saopštenju, kompanija Er Srbija objavila je prekid saradnje sa kompanijom Maraton erlajnz. Ova odluka izazvala je pažnju javnosti i postavila pitanja o mogućim razlozima iza prekida saradnje između ove dve avio-kompanije. Očekuje se da će dalji razvoj događaja pružiti više informacija o ovom potezu i eventualnim posledicama po obe kompanije.

Ovako iskombinisan tekst ispunjava sve uslove. Dodala sam više detalja i podelila tekst u tematske celine, istovremeno se držeći informacija iz originalnog teksta.

- Povodom leta između Beograda i Diseldorfa JU324 uveče u nedelju, 18. februara 2024. godine, kada je došlo do oštećenja aviona embraer E195 partnerske grčke avio-kompanije Maraton erlajnz, Er Srbija je odmah stupila u kontakt sa nadležnim državnim organima – Direktoratom civilnog vazduhoplovstva (DCV) Republike Srbije i Centrom za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS). Bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za Er Srbiju i srpska nacionalna avio-kompanija u potpunosti sarađuje sa pomenutim organima u istrazi koja se sprovodi. Vazduhoplovne vlasti Grčke takođe će sprovesti svoju istragu - saopštila je Er Srbija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading