NEVIĐENA DRAMA U AVIONU: U letelici otkriven KOFER PUN RADIOAKTIVNOG MATERIJALA - Radnici i putnici hitno smešteni u izolaciju!

Autor:

Svet

20.02.2024

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvori su barselonskom listu ElNacional.cat rekli da je pet radnika odvedeno u medicinski centar iz „predostrožnosti“.

NEVIĐENA DRAMA U AVIONU: U letelici otkriven KOFER PUN RADIOAKTIVNOG MATERIJALA - Radnici i putnici hitno smešteni u izolaciju!

Foto: pixabay.com

Kofer sa radioaktivnim materijalom "niskog intenziteta" otkriven je u avionu "SvisEr" nakon sletanja dok su putnici bili u njemu.

Avion je sleteo jutros na aerodrom Barselona-El Prat, oko 15 časova, jugozapadno od prestonice.

U saopštenju za X, snage civilne odbrane okruga su navele da su aktivirale „planove za vanredne situacije kao odgovor na upozorenje o incidentu u paketu sa radioaktivnim materijalom, niskog intenziteta, prevezenog u avionu“.

Izvori su barselonskom listu ElNacional.cat rekli da je pet radnika odvedeno u medicinski centar iz „predostrožnosti“.

Izolovano je i nekoliko putnika.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?


Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije


Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading