BEOGRAĐANIN ČEKAO VOZ, PA ZABELEŽIO NEOBIČNU SCENU! Pogledajte "veselu družinu" koja obitava na stanici kod Karađorđevog parka! (VIDEO)

Autor:

Vesti

19.02.2024

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glodari ni najmane nisu obraćali pažnju na ljude.

BEOGRAĐANIN ČEKAO VOZ, PA ZABELEŽIO NEOBIČNU SCENU! Pogledajte "veselu družinu" koja obitava na stanici kod Karađorđevog parka! (VIDEO)

Foto: youtube.com/cbsnews

Na stanici Karađorđev park, dok je čekao voz, jedan putnik je svedočio neobičnom prizoru. U kanti za smeće, "vesela družina" glodara je uživala u hrskavim obrocima. Sa najmanje tri prisutna glodara, oni su jedan za drugim ulazili u kantu, grabili ostatke hrane i uživali u neobičnom gozbu na stanici.

Putnik je očigledano bio veoma hrabar kada im se približio da bi napravio snimak, ali čini se da njih to ni najmanje nije interesovalo.

 

 

Najezda glodara u prestonici!

Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju upozorava da je ova zima znatno hladnija nego prethodne, što dovodi do povećane aktivnosti pacova i mišolikih glodara u potrazi za hranom i skloništem u ljudskim naseljima. S obzirom na povećan broj pacova, Aleksić ističe važnost redovne deratizacije i poziva građane da prijave prisustvo glodara nadležnim službama, poput Sekretarijata za zaštitu životne sredine koji organizuje sistematsku deratizaciju.


Prema Aleksićevim rečima, pacovi i miševi su poznati kao prenosioci oko 80 različitih zaraznih bolesti, uključujući viruse, bakterije i gljivice poput kuge, leptospiroze i tuberkuloze. Ove informacije naglašavaju ozbiljnost problema i potrebu za efikasnom kontrolom populacije glodara.

Aleksić ističe da kontejneri za smeće koji se ne prazne na vreme mogu predstavljati veliki problem za grad, jer privlače glodare. Takođe, zapuštene površine u centru grada pružaju sklonište pacovima, te je održavanje higijenskih uslova ključno za sprečavanje njihovog prisustva. Takođe, mehanička zaštita objekata je važna kako bi se sprečilo njihovo prodiranje u magacine i druge prostorije.

Prema rečima dr Duška Ćirkovića sa Biološkog fakulteta u Beogradu, u Beogradu živi više od 100.000 pacova. Njihova prisutnost u centru grada povezana je sa potragom za hranom, a nedovoljna efikasnost programa deratizacije doprinosi njihovom povećanju.

Nedavni snimci pacova u pekari, butiku i prodavnici u centru Beograda izazvali su zabrinutost među građanima. Stručnjaci ističu da ovi prizori nisu novost, te da Beograd, kao metropola, nije izuzetak kada je reč o populaciji pacova.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading