ŠOKANTNO OTKRIĆE: Supruga i bivši premijer umešani u ubistvo predsednika (VIDEO)

Autor:

Svet

20.02.2024

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odvojeni slučaj o ubistvu Moiza vodi se u Majamiju, gde se šest od 11 optuženih izjasnilo krivim za udruživanje radi slanja kolumbijskih plaćenika da otmu Moizea.

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Supruga i bivši premijer umešani u ubistvo predsednika (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Sudija na Haitiju, zadužen za istragu o atentatu na poslednjeg predsednika te karipske države, Žovnela Moiza, optužio je za ubistvo pedesetak ljudi, uključujući Moizeovu udovicu i bivšeg premijera, navodi se u dokumentu koji je procurio u lokalne medije.

Prema dokumentu na 122 stranice, sudije Valtera Vesera Voltarea, koji je objavio AyiboPost, predsednikova udovica Martine Moiz urotila se s bivšim premijerom, Klodom Žozefom, da ubije predsednika kako bi zauzela njegovo mesto.

Moiz je ubijen kada su naoružani ljudi provalili u njegovu spavaću sobu u Port-au-Prinsu u noći 7. jula 2021. godine. U tom napadu je povređena bivša prva dama.

Moiz je na društvenim mrežama kritikovala ono što naziva nepravednim hapšenjima i političkim progonima.

Žozef je u međuvremenu rekao za Majami Herald da je defakto naslednik predsednika, premijer Arijel Anri, glavni dobitnik i da sada zloupotrebljava haićanski pravosudni sistem za progon protivnika u "klasičnom državnom udaru".

Portparol premijera rekao je da je sudija nezavisan i "slobodan da izda nalog u skladu sa zakonom i svojom savešću".

Nekoliko dana pre atentata na tadašnjeg predsednika države Anri je imenovan na položaj premijera kao naslednik Žozefa, koji sada vodi opozicionu stranku. Obećao je da će održati izbore, ali ih je odložio na neodređeno vreme navodeći kao razlog razorni potres i rastuću moć do zuba naoružanih kriminalnih grupa, za koje je tražio pomoć iz inostranstva.

Procenjuje se da bande sada kontrolišu većinu glavnog grada, a Kenija se sprema da vodi međunarodne snage koje je ratifikovao UN za podršku haićanskoj policiji premda su zemlje oprezne u pogledu dobrovoljne podrške zbog ranijih zlostavljanja stranih misija i optužbi protiv Anrijeve vlade.

Odvojeni slučaj o ubistvu Moiza vodi se u Majamiju, gde se šest od 11 optuženih izjasnilo krivim za udruživanje radi slanja kolumbijskih plaćenika da otmu Moizea. Taj plan se u poslednjem trenutku promenio u zaveru za njegovo ubistvo.

Zaverenici su, prema optužbama SAD-a, nastojali da zamene Moiza haićansko-američkim pastorom Kristijanom Emanuelom Sanonom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading