MOŽEŠ SA 150 METARA DA UBIJEŠ: Na suđenju klanu Veljka Belivuka pušteni i razgovori iz Deda Mrazove kućice!

Autor:

Hronika

13.02.2024

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje je počelo u 14.30

MOŽEŠ SA 150 METARA DA UBIJEŠ: Na suđenju klanu Veljka Belivuka pušteni i razgovori iz Deda Mrazove kućice!

Foto: Ranjug/Rade Prelić, E stock, ST/Nemanja Pančić

Specijalni sud u Beogradu nastavlja sa suđenjem članovima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženih za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanja. 

Današnjim izvođenjem dokaza očekuje se prikaz dokumentacije prikupljene od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i sprovedena veštačenja.

Suđenje je nastavljeno svedočenjem veštaka.

Tokom suđenja u januaru odbrana je ponovo zatražila izuzeće tužilaca, tvrdeći da su u postupku koristili falsifikovane izveštaje o uviđaju iz kuće u Ritopeku, gde su pripadnici grupe ubijali žrtve.

Na suđenju su, od optuženih, između ostalih prisutni Veljko Belivuk, Marko Miljković, Miloš Budimir, Vlada Georgiev, Milovan Tadić, Slađana Sekulić, Boris Karapandžić, Aleksa Šeić, Aleksa Dunjić, Borislav Đorđević, Aleksa Stošić, Vladimir Dimitrijević i Dragan Mitrović.

BMW kao mamac

Potom su prikazani rezultati forenzičkog pregleda automobila "BMW" koji su prema optužnici pripadnici kriminalne grupe koristili kao "mamac" za ubistvo Ljepoje. Prema rečima tužioca, u njemu je pronađen DNK svedoka saradnika Srđana Lalića.

Podsetimo, prema navodima tužilaštva pripadnici gupe ponudili su Ljepoji da kupi blindirani BMW i tako ga namamili da dođe u kuću u Ritopeku.

O ubistvu MIlana Ljepoje

U sudnici je potom prikazan nalaz veštaka u odnosu na tragove pronađene u "škodi kodijak"

- Ovim nalazom se potvrđuje korišćenje "škode kodijak" pri izvršenju krivičnog dela. Pronađeni su na rukavici iz vozila Belivukov DNK, zatim, Miljkovića na foliji leka rupurut kao i Tešića i braće Budimir - rekao je tužilac Ivanić navodeći da je reč o tački šest optužnice,koja se odnosi na ubistvo Milana LJepoje.

Potom je izveden zapisnik o veštačenju tragova pronađenih u automobilu "ford fijesta".

- Iz ovog veštačenja utvrđuje se da je u "fordu fijesti" pronađen DNK okrivljenog Nebojše Jankovića, na brijaču i četkici. Najznačajnije je da je DNK profil pokojnog Milana Ljepoje pronađen u istom vozilu, uzetom sa plave hirurške rukavice uzete iz ovog vozilu - rekao je tužilac.

Prema optužnici, i Ljepoja je ubijen u kući u Ritopeku.

Miljković o svedocima saradnicima

Optuženi Marko Miljković javio se za reč i u pratnji stražara je uveden u sudnicu.

Miljković: Ovo što nam je sada tužilac objasnio, taj navodni datum se odnosi na Gligorijevića, odnosno Pukija. Kako tužilaštvo veruje svedocima saradnicima, ako ja nisam ni optužen da sam učestvovao u tome, a sad vidimo neki moj DNK i pozivanje na svedoke saradnike. Pa da vidimo, da li im tužilaštvo veruje ili ne, kako onda ja nisam optužen za to.

DNK veštačenja i iz škode koja je korišćena u ubistvima

Sledeći dokaz koji je izveden je takođe nalaz DNK veštačenja urađenih tokom istrage a koji se odnose na automobil "škoda".

- Iz ovog veštačenja utvrđuje se da je u "škodi" oduzetoj od okrivljenog saradnika Srđana Lalića, pronađeni biološki trag Lalića na kačketu iz automobila, na kesi Marka Budimira i Marka Miljkovića, na ogledalu i ručicama. Prema svedočenju Lalića, ovo vozilo je korišćeno u izvršenju krivičnih dela ubistava, a to potvrđuju i snimci kamera iz Ritopeka, na dan ubistva Aleksandra Gligorijevića - rekao je tužilac Ivanić.

Gligorijević je, podsetimo, bio saradnik kriminalne grupe ali su vođe Beliuvk i Miljković posumnjale da je počeo da radi za suprotstavljenu grupu i da im "radi o glavi", zbog čega je prema navodima optužnice ubijen u kući u Ritopeku.

U Radojevićevom mercedesu DNK Belivuka i Miljkovića

Pošto je završeno sa preslušavanjem razgovora, kao dokaz su izvedeni nalazi DNK veštačenja koji je Nacionalni centar za kriminalističku forenziku dostavio tužilaštvu.

Tužilac je istakao da se u automobilu koje je korišćeno tokom ubistva Zdravka Radojevića pronađeni DNK profila Veljka Belivuka, Marka i Miloša Budimira i da to "potvrđuje iskaz okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina".

On je napomenuo da forenzički isveštaji automobila "škoda" koji je oduzet od Srđana Lalića pokazuju da se Lalićevi biološki tragovi nalaze na kačketu u vozilu, da se na kesi u automobilu nalazio trag Marka Budimira, a da su tragovi Marka Miljkovića na lampi i ogledalu.

- Ovi izveštaji pokazuju da su verodostojni iskazi okrivljenog saradnika Srđana Lalića da je vozilo korišćeno prilikom izvršenja teških ubistava, a to je potvrđeno uvidom u sigurnosnu kameru koja je pronađena u kući u Ritopeku. Vozilo se vidi na snimcima sa kamere na dan ubistva pokojnog Aleksandra Gligorijevića - poručio je tužilac.

Advokat Lazarević istakao je da je veliki broj bioloških tragova u vozilima "podmetnut od strane ovlašćenog lica".

Miljković je izjavio da on “uopšte nije optužen za ubistvo Aleksandra Gligorijevića Pukija, a čuje da se spominje njegov DNK”.

- Vi verujete tužilaštvu, a ja nisam ni optužen za to delo. Prvo bi oni morali da me optuže, a ne da im ovako verujete. Samo sebi pravite problem – poručio je.

Preslušani razgovori Georgieva, Sekulićeve, Stojanovića, Bojane Belivuk...

Sledeći je u sudnici pušten razgovor između optuženog Vlade Georgieva i Nenada Stojanovića iz oktobra i novembra 2020.

Georgiev: Halo

Stojanović: Hej

Georgiev: Ko je?

Stojanović: Deda, gde si?

Georgiev: Čekam da mi Debeli namest telefon onaj

Stojanović: Ne mogu da funkcionišem tako, aj vidimo se sutra

Sledeći je u sudnici pušten razgovor između optuženog Vlade Georgieva i njegove supruge Slađane Sekulić vođen 26.decmebra 2020.

Georgiev: Pa gde su?

Sekulić: Evo stoje ispred kapije Potom je pušten razgovor od 27. decembra u kom njih dvoje ponovo razgovoraju.

Georgiev: E

Sekulić: Ajde javi samo dve marice, dve interventne ispred kapije, ulaze

Georgiev: Gde ulaze

Sekulić: Na stadion ulaze

Njihov branilac, advokat Sanja Ćeriman javila se za reč i rekla da ne stoje navodi optužnice da je Slađana Sekulić obaveštavala o prisustvu policije.

Naredni razgovor vodile su Slađana Sekulić i supruga Veljka Belivuka Bojana Belivuk 23. decembra 2020.

Sekulić: Kod Steka smo

Belivuk: Tek dotle, pa šta radite vi

Sekulić: Vozim četvoro dece, za pet minuta smo tu.

Belivuk: Ajde, je...a, ja mislila brzo ste tu. Stigla pica i ohladiće se dok dođete.

Sekulić: Neće, tu smo

Zatim su razgovarali o Belivukovoj kući, odnosno Janković se interesovao koliko ju je platio i kakva je izolacija u njoj.

-  Glasovi sa snimka mi nisu poznati. Ono što mogu da primetim je da se na ovim snimcima niti rade, niti pripremaju neke kriminalne radnje. Čujem ponovo da se spominje neka puška, ali čujem i da se kaže „za te pare može da se kupi prava“, što znači da ona to nije. Takođe, spominje se „ubacivanje dijabola“, a u pravu pušku ne idu dijabole – rekao je Belivuk i odbio da komentariše snimak na kom se govori o njegovog kući.

 

Trenutno je pauza od 30 minuta.

Belivuk je izašao pred sud 
 

- Mi na ovom snimku nismo mogli da čujemo ništa sem mumlanja, a tekst transkripta je bio mutan i nečitljiv. Lalić vam je pričao kako je u nekom Tršiću neka kompleksna puška, a mi ovde na snimcima možemo da čujemo da se pominje neka vazdušna – kazao je optuženi i izjavio da "neće ponovo da sluša snimke jer se čuje samo mumlanje".

 

Nakon njega je pred sudiju izašao Janković koji je hladnokrvno izjavio da "ne prepoznaje nijedan glas sa snimka".

Razgovori iz Deda Mrazove kuće

U sudnici su potom pušteni razgovori iz takozvane Deda Mrazove kuće u Tršiću od 27. decembra 2020. u kojoj su u to vreme boravili optuženi Belivuk, Nebojša Jaković, Vlado Georgiev i njegova supruga Slađana Sekulić, jedina optužena žena. U snimljenim razgovorima u kući, oni pričaju o oružju.

Audio-zapisi komunikacije između nekih od optuženih, kao i transkripti istih, su zatim predstavljeni u sudnici.

Georgiev: Hoćeš da izvadim onu pušku iz kola?

Belivuk: Hoću, hoću.

Georgiev: I ono da ne vozim.

Belivuk: Ne, neka ga.

Sekulićka: Šta sam htela da kažem.

Belivuk: Samo do četvrtka da bude gotovo

Sekulićka: Hoće, hoće

Belivuk: E onda smo mirni

Georgiev: Imala ja devetnaesticu

Belivuk: Imam ja češku zbrojevku. Ona mi ne treba, ovaj ćemo ovde da držimo.

Georgiev: Sve kese da ponesem?

Belivuk: Ne, u nekima su pokloni za decu

Janković: Jesi li sinol ulje pominjao? Najbolje je.

Belivuk je zatim zatražio da vidi pušku, pa su razgovaraju o njoj i dijabolama.

Belivuk: Čekaj, nisam je video, šta je ovo?

Georgiev: Kutija.

Sekulićka: Joj što je lepa.

Belivuk: Vazdušna.

Georgiev: Je l' dijabole plastične?

Sekulićka: Ne bih stala ispred nje.

Janković: Možeš sa 150 metara da ubiješ

Belivuk: A gde guraš dijabole?

Janković: Imaš doboš ovde, repetiraš, povučeš čep ovde.

Georgiev: A ovoga na 50 metara, 70 u glavu i šta se desi?

Janković: Pa vidi ide ovde dijabola 300 metara u sekundi.

Geogrijev: Može da te ubije?

Janković: Pa mislim da može čoveka na 40, 50 metara ovo je mekana dijabola, može čelična da se stavi i sa 50 metara da ubije.

Jankovič nakon toga okupljenima pojašnjava kako puni pušku bocom za ronjenje, ali i da kada se puca, u obzir mora da se uzme i vetar, a Georgiev predlaže da vežbaju tako što će da pucaju u zečeve i fazane.

Belivuk: Hoćemo da gađamo nešto?

Janković: Nema ništa, ajde neke mete da namestimo

Belivuk: Ti i ja ostajemo, mislio sam da gađamo malo.

Georgiev: Ti zaključaj.

Belivuk: Hoću, ne idem daleko, tu sam na 20, 50 metara.

Sekulićka: Imam ja ključ.

Georgiev: Odosmo po salatu, ti imaš ovde hleb i sve.

Advokatica okrivljenih Vlade Georgieva i Slađane Sekulić je ove transkripte okarakterisala kao "nevažeće dokaze" budući da su snimani u kući.

Putanja kretanja Draginića

U sudnici su zatim kao dokaz prikazane putanje kretanja optuženog Vlada Draganića, vlasnika kuće u Ritopeku u kojoj su, prema optužnici, izvršeni zločini.

Kako je navedeno u izveštaju, on je 4. januara 2021. krenuo iz Ulice Živka Davidovića, u kojoj je kao i Belivuk imao stan oko 11 časova, potom otišao do kafića koji je držao a onda se u 12.24 odvezao do kuće u Ritopeku i u njoj ostao do 21.48.

U izveštaju za naredni dan, navedeno je da je Draganić imao manje-više istu putanju kretanja, osim što se ovoga puta u kući u Ritopeku zadržao od 16.59 do 17.36 časova.


Audio-zapisi komunikacije između nekih od optuženih, kao i transkripti istih, su zatim predstavljeni u sudnici.

Advokatica okrivljenih Vlade Georgieva i Slađane Sekulić je ove transkripte okarakterisala kao "nevažeće dokaze" budući da su snimani u kući.

 

Tužilac i Andrić

Pre nego što se izvođenje pisanih dokaza i tajno snimljenih razgovora nastavilo, tužilac Saša Ivanić se javio za reč. On je pozvao sudsko veće da preispita svoju odluku o izdvajanju iz dokaza pojedinih delova razgovora optuženog Marka Andrića iz Niša. Oni su, prethodno, izuzeli neke delove njegovih razgovora budući da  su snimljeni u stanu, što zakonski ne može da se koristi.

- Pozivamo veće da preispita odluku jer ne znamo na osnovu čega je utvrđeno da su ti razgovori sa Marijom Stoiljković Makom nastali baš u stanu – rekao je on i napomenuo da, ukoliko veće još uvek smatra da  je reč o stanu, tužilaštvo želi da ukaže na to da  je Andrić neprijavljeno boravio u njemu:

- Notorna je činjenica da je neprijavljeno boravio u Ulici cara Dušana u Nišu i da taj stan koristi za vršenje krivičnih dela, a ne stanovanje.

Odmah nakon njega, javio se advokat Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još nekoliko optuženih, Dejan Lazarević.

- Vi ste doneli odluku u formi rešenja, čuli smo i juče tužioca koji traži da promenite tu odluku, ne znam da li je to vežbanje za žalbu ili uticaj da promenite odluku. S druge strane, ukoliko sudsko veće promeni odluku, stvorićemo praksu u ovom predmetu da i mi ubeđujemo sudsko veće da svaku odluku koju donesete a ne ide nama u korist, da se javljamo da vas ubeđujemo da je promenite – izjavio je pred Lazarević pred sudskim većem.

Zatim je reč dobio optuženi Andrić.

- Taj stan se vodio na moju tadašnju verenicu, a internet na moje ime i sve račune sam ja plaćao. Nedvosmisleno je da je taj stan bio centar mojih životnih aktivnosti, ali u njemu nisam vršio krivične aktivnosti. Presluštajte snimke i čućete porodičnu atmosferu. Moja bivša žena i sin iz prvog braka su tu dolazili. On je tu spavao kad je dolazio – rekao je optuženi.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading