POLICIJSKI GENERAL OŠTRO NEGIRAO PRED SUDOM DA JE TRGOVAO UTICAJEM: Danas počelo suđenje Slobodanu Malešiću - Svi optuženi u martu iznose odbranu

Autor:

Hronika

07.02.2024

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbrana tvrdi da je Malešiću "smešten" čitav slučaj

POLICIJSKI GENERAL OŠTRO NEGIRAO PRED SUDOM DA JE TRGOVAO UTICAJEM: Danas počelo suđenje Slobodanu Malešiću - Svi optuženi u martu iznose odbranu

Foto: ST/Vladimir Lukić

Pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal danas je počelo suđenje generalu policije, bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću (48). 

Odbrana tvrdi da je Malešiću "smešten" čitav slučaj i da se vodi organizovana hajka protiv časnog policijskog funkcionera.

- Kao i prošli put ću reći da nisam razumeo navode optužnice i ono što mi se stavlja na teret. Nisam učinio nijedno krivično delo i izneću svoju odbranu - kazao je Malešić. 

Sudija je pozvala sve optužene da se izjasne o optužbama.

- U potpunosti negiram svaki navod optužbe koji mi se stavlja na teret - kazao je Stanišić. 

Isto su rekli još trojica optuženih. 

- Razumeo sam navode optužbe i nisam kriv. Izneću odbranu - rekao je Kovačević.
Zatim je i optuženi Savić kazao da je razumeo optužbu i da nije kriv, a to je ponovio i Pavlović.

Zora Dobričanin Nikodinović kao branilac Darka Savića tražila je izdvajanje privatnih telefonskih prepiski.

S obzirom da se radi o privatnoj prepisci koja je zabranjena za korišćenje i data je naredba da se ne deli i da se ne prikazuje javno. Takođe, smatram da je ovo još jedan nezakonitih dokaza čije izdvajanje smo kolege i ja tražili. Hoćemo da znamo šta je sa materijalom koji se neće prikazivati i koji nije deo spisa - istakla je Zora između ostalog. 

Biznismen iz Prijepolja Dženan Kujović koji se teretio za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom trgovina uticajem u produženom trajanju krajem prošle godine sklopio je sporazum sa Tužilaštvom prema kojem je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana sa rokom provere dve godine. Kujovića je Viši sud kaznio i novčano sa tri miliona dinara. 

Slobodan Malešić se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotreba službenog položaja, a postupkom rukovodi sudija Vladimir Mesarović.

Pored generala policije na optuženičkoj klupi nalaze se policijski službenik iz Prijepolja Ljubomir Stanišić, optužen za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovinu uticajem, službenik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević optužen za krivična dela udruživanje i zloupotreba službenog položaja, dok su Darko Savić službenik iz  "Puteva Srbije" i Ivan Pavlović iz "Koridora Srbije" optuženi za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.

- U fazi smo izlaganja optužbe i čućemo tužioca -  rekao je sudija. 

Lidija Ignjatović predočila je da se optuženi terete da su od jula 2018.  do aprila 2022. kao organizovana kriminalna grupa mimo procedura činili ustupke jedni drugima a kao deo krimilane grupe koju je formirao Slobodan Malešić.

- Koristio je svoj pretpostavljeni uticaj suprotno interesu službe - stoji u optužnici gde navode da je prvooptuženi  obećavao napredovanje Kovačeviću i Stanišiću ako budu štitili interese biznismena Kujovića, što je negirao Malešić.

Kujović se kako je navela tužilac revaširao policajcima u novcu i poklonima  za pogodovanje u  saobraćajnim proverama oi drugim ustupcima koje su mu navodno činili, što svi optuženi negiraju.

Malešić je, tvrdi tužilac, posredovao kod saradnika u Javnim preduzećima "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" da firma Dženana Kujovića bude angažovana kao podizvođač u izgradnji deonice autoputa na obilaznici oko Beograda.

Sud je odbio predloge za izdvajanje naredbi kao i dopuna konkretnih naredbi. Naredno ročište i nastavak suđenja zakazani su za 5. mart kada bi trebalo da Malešić i četvorica iznesu činjenice u svoju odbranu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading